Ισχυρή οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 239,3 εκατ. ευρώ, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση του τέταρτου τριμήνου του 2023, παρουσίασε για το σύνολο της περσινής χρονιάς η ElvalHalcor του επιχειρηματία και μετόχου Μιχάλη Ν. Στασινόπουλου.

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, αξιοσημείωτη ήταν και η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 142,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, ενώ πέτυχε και υψηλές ταμειακές ροές. Ανήλθαν στα 269,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα όσα σχολίασε η διοίκηση της εταιρείας το 2023 εμφάνισε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις μεταβολές και στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, παρά τη μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Οι χαμηλές τιμές μετάλλων είχαν θετική επίδραση στο κεφάλαιο κίνησης αν και αρνητική στο στον κύκλο εργασιών και στα λογιστικά αποτελέσματα.

Η διοίκηση θα προτείνε μικτό μέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή.

Οι επικεφαλής των κλάδων αλουμινίου και χαλκού

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Αλουμινίου, Νικόλαος Καραμπατέας, δήλωσε:

«Οι αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έτους, παρέμειναν και στο Δ’ τρίμηνο του 2023. Καθώς η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων που ξεκίνησε το  Δ’ τρίμηνο του 2022 φαίνεται να ολοκλήρωσε  πλέον τον κύκλο της, πετύχαμε να αυξήσουμε τις ποσότητες και την κερδοφορία μας έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, διατηρώντας τη σε ικανοποιητικά επίπεδα για όλο το έτος, και πάντα βελτιωμένη σε σχέση με το 2021. Εξαίρεση στις επιδόσεις του τριμήνου αποτέλεσε ο κλάδος της εύκαμπτης συσκευασίας, ο οποίος επηρεάστηκε καθυστερημένα και πολύ εντονότερα από τη μείωση της κατανάλωσης. Οι προσπάθειές μας για βελτίωση του Κεφαλαίου Κινήσεως συνέχισαν να αποδίδουν».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού, Πάνος Λώλος, ανάφερε:

«Το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν παρουσίασε εκπλήξεις για την πορεία του Κλάδου. Η αδυναμία στη ζήτηση, και ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, παρέμεινε και επηρέασε τις ποσότητες των σωλήνων χαλκού και των προϊόντων διέλασης κραμάτων. Η συνολική οργανική κερδοφορία του κλάδου όμως παρέμεινε σε ανοδική πορεία, οδηγούμενη και πάλι από την υπεραπόδοση της θυγατρικής μας Sofia Med έναντι της αγοράς. Έχουμε πλέον καταφέρει να βρισκόμαστε υψηλά στη λίστα των επιλογών των πελατών, αποτέλεσμα της συνέπειας, της αξιοπιστίας, και του οράματός μας για να καθιερωθούμε ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων στην Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις