
Η κακοκαιρία Daniel έπληξε την περιοχή την εποχή που θα ξεκινούσε η συγκομιδή (5-20 Σεπτεμβρίου), με μεγάλο μέρος της παραγωγής να χάνεται, καθώς τα μήλα είτε σάπισαν είτε έπεσαν από τα δένδρα.
«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Ντάνιελ την εποχή που γινόταν η συγκομιδή. Εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε να μαζέψουμε μήλα, γιατί ήμασταν πλημμυρισμένοι. Χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και όσα αποθηκεύτηκαν, δεν υπήρχαν δρόμοι. Χτυπηθήκαμε από όλες τις πλευρές», είπε στο MEGA ο παραγωγός και αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας Βασίλης Σμυρλής.
Παράλληλα, ο κ. Σμυρλής τόνισε πως οι παραγωγοί του Πηλίου έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι παραγωγοί της Αγιάς δεν αποζημιώθηκαν.
Για έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με εταιρίες του εξωτερικού, όπως από Αίγυπτο, Ιορδανία κ.ά.
Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές από χώρες όπως η Σερβία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ μεγάλο μέρος των μήλων που κατάφεραν να μαζέψουν, έμεινε στα ψυγεία.
Όσα μήλα διατέθηκαν, πωλήθηκαν προς 0,35 – 0,40€ /κιλό από τον παραγωγό, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 0,20-0,30 ευρώ.
Η εικόνα αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία των εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία ιδιαίτερα χαμηλοί είναι οι ρυθμοί για την εξαγωγή μήλων, η οποία από 1/9/23-16/2/24 ανήλθε σε 22.614 έναντι 44.674 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Προς Αίγυπτο κατευθύνθηκαν 10.112. τόνοι έναντι 29.040 τόνων πέρσι, προς Σαουδική Αραβία 1.308 τόνοι έναντι 1.769 τόνων, προς Ιορδανία 1.263 τόνοι έναντι 3.729 τόνων.
«Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων το ίδιο χρονικό διάστημα που ανήλθαν σε 14.937 τόνους έναντι 4.060 πέρσι, εκ των οποίων 8.275 τόνοι ήταν από Βόρεια Μακεδονία, 2.044 τόνοι από Σερβία και 2.360 τόνοι από Πολωνία σε Πέλλα, Λάρισα, Κοζάνη κ.ά δημιουργεί ερωτήματα. Η τυχόν ελληνοποίησή τους και διάθεση τους στην εγχώρια αγορά αλλά και σε περιπτώσεις εξαγωγής εφιστάται αφ ενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων», σχολίασε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γιώργος Πολυχρονάκης.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση