
Θανατηφόρα επίθεση από τους Χούθι δέχθηκε νωρίτερα σήμερα το εμπορικό πλοίο υπό σημαία Μπαρμπάντος, μεταφοράς χύδην φορτίου True Confidence. Όπως μετέδωσε το Associated Press, από το χτύπημα έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος. Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση αν οι δύο νεκροί συγκαταλέγονται στους 3 αγνοούμενους ή τους 4 σοβαρά εγκαυματίες, που είχε αναφερθεί νωρίτερα.
Η επίθεση στο υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου TRUE CONFIDENCE κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση σε μια κρίσιμη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ασία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και έχει διαταράξει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα.
Από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίστηκε ότι το πλοίο είναι αμερικάνικης ιδιοκτησίας και το διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Επίσης κανένα μέλος του πληρώματος δεν είναι Έλληνας.
Πάντως το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για ελληνικών συμφερόντων πλοίο και επικαλείται δηλώσεις του ιδιοκτήτη και διαχειριστή του πλοίου που επιβεβαιώνουν το χτύπημα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν της Υεμένης την Τετάρτη, σε μια επίθεση που εικάζεται ότι προέρχεται από τις δυνάμεις των Χούθι, δήλωσε ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του πλοίου.
Χούθι: Νέα επίθεση σε πλοίο ανοιχτά της Υεμένης
Ανάληψη ευθύνης
Ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί ανέφερε: «Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων. Το πλήγμα ήταν ακριβές και οδήγησε σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε αυτό.
Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τα προειδοποιητικά μηνύματα των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης.
بيانٌ صادرٌ عنِ القواتِ المسلحةِ اليمنية
بسمِ اللهِ الرحمنِ الرحيم
قال تعالى: { یَـٰۤأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ قَـٰتِلُوا۟ ٱلَّذِینَ یَلُونَكُم مِّنَ ٱلۡكُفَّارِ وَلۡیَجِدُوا۟ فِیكُمۡ غِلۡظَةࣰۚ وَٱعۡلَمُوۤا۟ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِینَ } صدقَ اللهُ العظيمانتصاراً… pic.twitter.com/S6fx9aARF1
— العميد يحيى سريع (@army21ye) March 6, 2024
Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν τον συναγερμό τους προς όλα τα πλοία σε απάντηση των εκκλήσεων των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των πλοίων που στοχοποιήθηκαν πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης επιμένουν να τηρούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά καθήκοντά τους για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν από την CENTCOM και εταιρείας της εμπορικής ναυτιλίας, την δεδομένη στιγμή όλο το πλήρωμα είναι εκτός πλοίου, τέσσερις άνδρες νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα, τρεις αγνοούνται και το πλοίο είναι φλεγόμενο και ακυβέρνητο. Η ζημιά αφορά τόσο το πλοίο, όσο και το φορτίο.
Σύμφωνα με το BBC πριν από το περιστατικό της Τετάρτης, το True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος φέρεται να δέχθηκε κλήση από ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης» και του ζητήθηκε να αλλάξει πορεία.
Στη συνέχεια, τα κοντινά πλοία ανέφεραν ένα δυνατό κρότο και ένα μεγάλο νέφος καπνού, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).
Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποια μέλη του πληρώματος βρίσκονταν σε σωσίβιες λέμβους, ανέφερε το Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας της ΕΕ-Horn of Africa (MSCHOA), προσθέτοντας ότι πλοία του ναυτικού παρείχαν βοήθεια.
Το πλήρωμα
Σύμφωνα με το BBC είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 υπηκόους Φιλιππίνων. Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις ένοπλοι φρουροί – δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.
Πυρκαγιά
Στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και πλέει ακυβέρνητο ανέφερε η ανακοίνωσή τους, την οποία επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών του πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που βρίσκονται στο πλοίο.
Ωστόσο, ναυτιλιακή πηγή δήλωσε ότι τρεις ναύτες αγνοούνται από το υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.
Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι μια σωσίβια λέμβος είχε επίσης παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο.
Το True Confidence
Το True Confidence ανήκει στην εταιρεία True Confidence Shipping που είναι εγγεγραμμένη στη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Να σημειωθεί πάντως ότι τα ίδια στοιχεία για το πλοίο δίνει και η βάση δεδομένων Equasis.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες