Ο τεχνολογικός τομέας της ευρύτερης περιοχής ης Ασίας – Ειρηνικού γνωρίζει μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης λόγω της έκρηξης της ζήτησης για ημιαγωγούς, ακόμη και όταν άλλες βιομηχανίες δίνουν μάχη επιβίωσης εν μέσω παγκόσμιας μακροοικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα JPMorgan. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου κυρίως σε τρεις χώρες, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.

Τεχνητή νοημοσύνη: H Ιαπωνία επιστρατεύει βετεράνους από Apple και Tesla στη μάχη για τα chip

«Η τεχνολογία έχει ανακάμψει, γι’ αυτό η Ασία τα πήγε αρκετά καλά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η βιομηχανία της Κίνας επωφελήθηκε, η Βόρεια Ασία προφανώς επωφελήθηκε περισσότερο από αυτό», δήλωσε ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan.

Ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος άκμασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 καθώς οι εταιρείες επιτάχυναν τις προσπάθειές τους για ψηφιοποίηση, υπέστη επιβράδυνση το 2022 και το 2023 καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες, έπληξαν τη ζήτηση προϊόντων και οδήγησαν σε απολύσεις.

Μείωση δαπανών, αύξηση απολύσεων στον κλάδο τεχνολογίας

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες περιορίστηκαν το 2023 ενώ οι απολύσεις αυξήθηκαν, ανέφερε η Deloitte σε έκθεση για τις προοπτικές της τεχνολογικής βιομηχανίας για το 2024.

«Αλλά υπάρχουν τώρα ελπίδες ότι μια ανάκαμψης στον κλάδο τεχνολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη: Οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τον κίνδυνο ύφεσης και οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι ο τεχνολογικός τομέας θα μπορούσε να επιστρέψει σε μέτρια ανάπτυξη το 2024», όπως εκτιμά η Deloitte.

Η ανάκαμψη στην τεχνολογία είναι σημαντική καθώς άλλοι κλάδοι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με πιέσεις. «Αν και έχουμε δει ανάκαμψη στην τεχνολογία, δεν βλέπουμε μια ευρύτερη ανάκαμψη στους μη τεχνολογικούς τομείς», δήλωσε ο Ong Sin Beng, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας EM Asia στην JPMorgan.

Φωτεινό σημείο η βιομηχανία ημιαγωγών

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να ενισχύει τους κατασκευαστές ημιαγωγών και οδηγεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών Nvidia σημείωσε άνοδο 265% στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της, χιλιάδες από τις οποίες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και την εκπαίδευση του ChatGPT του OpenAI.

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο τον τομέα της τεχνολογίας, όπως εκτιμά η JPMorgan, ξεχωρίζοντας τη βιομηχανία ημιαγωγών ως το φωτεινό σημείο εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι κυρίως στον τομέα της ημιαγωγών και της μνήμης DRAM. Βλέπουμε, για παράδειγμα, την κορεατική παραγωγή να πηγαίνει αρκετά καλά. Η Ταϊβάν τα πάει εξαιρετικά καλά χάρη στα logic chips. Αυτές είναι οι δύο χώρες που έχουν ωφεληθεί στη Βόρεια Ασία», σύμφωνα με τον Ong.

Η TSMC της Ταϊβάν είναι ο κύριος κατασκευαστής τσιπ με σύμβαση για την Nvidia και έχει επωφεληθεί από την απόδοση και τις δυνατότητες της Nvidia.

Οι κατασκευαστές τσιπ DRAM της Νότιας Κορέας, όπως η Samsung Electronics και η SK Hynix, επωφελήθηκαν επίσης από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μεγάλα μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT απαιτούν τσιπ μνήμης υψηλής απόδοσης για να δημιουργήσουν ανθρώπινες αποκρίσεις.

«Οι αναλυτές ιδίων κεφαλαίων μας που επιβλέπουν τον τομέα παραμένουν αρκετά θετικοί λόγω της δημιουργίας μιας ευρύτερης ψηφιοποίησης, και λόγω των κέντρων δεδομένων ή της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε ο Ong.

Όμως και η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα που ωφελείται από την άνοδο της τεχνολογίας λόγω της έκρηξης των ημιαγωγών. Η χώρα κατασκευάζει το 20% του παγκόσμιου εξοπλισμού τσιπ, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Singapore Semiconductor Industry Association Semiconductor Business Connect 2022.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λόρενς Γουόνγκ, είπε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ότι η χώρα θα επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (743 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τα επόμενα πέντε χρόνια για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της χώρας.

Ως μέρος της επένδυσης, η Σιγκαπούρη θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στα προηγμένα τσιπ «που είναι τόσο κρίσιμα για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», κατέληξε ο Γουόνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία