
Έως τις 12 Μαΐου 2024 θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για τα φετινά EU Organic Awards (ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής γεωργίας).
Στα EU Organic Awards μπορούν να συμμετάσχουν διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι στην αλυσίδα της βιολογικής, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο, βιώσιμο και εμπνευσμένα έργο, παράγοντας προστιθέμενη αξία για την παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.
Eurostat: Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στη κορυφή της παραγωγής
Τα EU Organic Awards διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Περιφέρειας, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή του βραβεία.
Τα βραβεία
Θα δοθούν οκτώ βραβεία σε επτά κατηγορίες:
- Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα και άνδρας)
- Η καλύτερη βιολογική περιοχή
- Η καλύτερη βιολογική πόλη
- Καλύτερη βιολογική «βιο περιοχή»
- Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ
- Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων
- Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσία φαγητού
Μπορεί να υποβάλει αίτηση οποιοσδήποτε παράγοντας ή ίδρυμα της ΕΕ κατά μήκος της αλυσίδας βιολογικής αξίας με αξιόλογο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα και/ή προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο βιολογικούς αγρότες, βιοπεριοχές ή επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μοναδική προσέγγιση, αλλά και πόλεις ή περιοχές που σερβίρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλο τρόπο τη βιολογική παραγωγή.
Οι αιτήσεις σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτες μέσω ηλεκτρονικής φόρμας έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή των EU Organic Awards με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ. Οι νικητές θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιολογική παραγωγή στην Ε.Ε.
Η βιολογική γεωργία
Η βιολογική γεωργία προστατεύει το περιβάλλον και το κλίμα μας, τη βιοποικιλότητά μας και την ευημερία των ζώων. Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η βιολογική γεωργία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων για την ΕΕ.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς για βιολογικά προϊόντα διατροφής και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής σύμφωνα με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να θέσουν εθνικές αξίες – στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξα για τη βιολογική παραγωγή στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ και στα εθνικά σχέδια δράσης για τη βιολογική γεωργία.
Από τον Ιανουάριο του 2023, η Κοινή Αγροτική Πολιτική παρέχει αυξημένη οικονομική στήριξη για τη μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση