Με την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων σε αυτήν τη φάση να θεωρείται ειλημμένη, συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς τα οικονομικά δεδομένα έχοντας στο επίκεντρο τον πληθωρισμό και τις μισθολογικές αυξήσεις.

Πάντως, την ώρα επενδυτές και οικονομολόγοι είναι προσηλωμένοι στις διατυπώσεις της Λαγκάρντ προκειμένου να διακρίνουν το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων, οι νέες οικονομικές προβλέψεις αναμένεται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των μελών του ΔΣ που υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στον χρόνο.

Citigroup: Η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια «γρήγορα και πολύ», τον Ιούνιο

Αναμένεται εγκράτεια

Οι αναλυτές προβλέπουν ομόφωνα ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί σε ένα ρεκόρ 4%, σύμφωνα με το Bloomberg, με τους περισσότερους αξιωματούχους να συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι είναι πρόωρο να πανηγυρίσουν μια νίκη επί του πληθωρισμού – παρά το γεγονός ότι πλησιάζει τον στόχο του 2%.

Οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που συντάσσονται από τους οικονομολόγους της ΕΚΤ αναμένεται να δείξουν ότι οι οικονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται ταχύτερα, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια για μια αντίστροφη πορεία στα επιτόκια.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι πιθανό να στείλει εκ νέου σήμα για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, όταν θα είναι πιο σαφή τα δεδομένα για την αγορά εργασίας.

Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφωνούν τώρα επενδυτές και οικονομολόγοι, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια και πού θα καταλήξουν καθώς η ευρωζώνη παραμένει βυθισμένη στη στασιμότητα.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερο οικονομολόγο της ευρωζώνης, «αναμένουμε από τη Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις των οικονομολόγων του προσωπικού της ΕΚΤ για να δημιουργήσει το έδαφος για περικοπή, αλλά πιθανώς θα υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να κινηθούν μέχρι να έχουν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς».

Δεδομένου ότι είναι λιγότερα τα μέλη του ΔΣ τα οποία έχουν εκφράσει την προτίμησή τους για χαλάρωση πριν από τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι θα έχουν τον χρόνο να αφομοιώσουν τα δεδομέα για τα μισθολογικά, που βρίσκονται και στην εστίασή τους επί του παρόντος.

«Αν και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν κατά τι πιο «θερμός» από το αναμενόμενο, ένα μοντέλο Nowcast της Bloomberg Economics έδειξε ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021 την τρέχουσα εβδομάδα.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο σθεναρά καθοδηγεί η Λαγκάρντ προς μια περικοπή το καλοκαίρι – και αν αυτό αποκλείει εντελώς μια κίνηση τον Απρίλιο.

Ένα άλλο είναι πόσο θα μειώσει φέτος τα επιτόκια η ΕΚΤ.

Οι επενδυτές, πάντως, από την πλευρά τους, έχουν μειώσει σημαντικά τα στοιχήματα χαλάρωσης για φέτος και επί του παρόντος στοιχηματίζουν σε μειώσεις λιγότερο από 100 μονάδες βάσης .

Οικονομικές Προοπτικές

Οι ενημερωμένες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν πιθανώς μια πιο ήπια προοπτική για τον πληθωρισμό για το 2024, αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν μεγάλες αλλαγές για το 2025 και το 2026.

Η συνολική εικόνα θα περιλαμβάνει πληθωρισμό γύρω από τον στόχο κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται με μέτριο ρυθμό.

Μια σημαντική ανησυχία είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στους μισθούς των εργαζομένων, θα αποδειχθεί επίμονος.

Οι αυξήσεις στους μισθούς μετριάστηκαν στο 4,5% το τέταρτο τρίμηνο. Πρόσθετα στοιχεία που καλύπτουν την ίδια περίοδο αναμένονται την Παρασκευή, ενώ οι πληροφορίες για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 αργούν ακόμη.

Κοιτάζοντας πέρα από την άμεση συζήτηση για τα επιτόκια, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο για τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, γράφει το Bloomberg.

Η αναθεώρηση μπορεί να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να λειτουργεί με μικρότερο ισολογισμό και να εξακολουθεί να παρέχει σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες, αν και θα χρειαστούν χρόνια για τη μετάβαση στο σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή