Η κυβέρνηση οδεύει προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Θα προσπαθήσει το κάνει σε πείσμα του ανοιχτού ερωτήματος για τη συνταγματικότητα της θεσμικής πρόβλεψης, η οποία επισημάνθηκε και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σε σύγκρουση με την εκπεφρασμένη θέση του συνόλου των δημοσίων πανεπιστημίων, δια μέσω των οργάνων διοίκησής τους, και παρά την ομόθυμη αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ αλλά και την αποτυπωμένη όχι μόνο σε συνελεύσεις αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις αντίθεση των ίδιων φοιτητών αλλά και του συνόλου της νεολαίας.
Γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η δημοσκοπική «κυριαρχία» απέναντι σε μια αντιπολίτευση που παραμένει σε στρατηγική – και σε ορισμένες περιπτώσεις και οργανωτική – κρίση, δεν μπορεί να συγκαλύψει ότι η κυβερνητική επιλογή είναι όχι μόνο πολωτική αλλά και ουσιωδώς μειοψηφική.
Ακόμη και η φαινομενική δημοσκοπική υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων (που δεν ξεπερνά το οριακό σημείο του 50%…) αφορά την εν γένει ιδέα του μη κρατικού πανεπιστημίου και όχι τη θετική αξιολόγηση των «κολεγίων» που ήδη λειτουργούν, ούτε, πολύ περισσότερο, την αναγόρευση σε πανεπιστήμια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα λειτουργούν αμιγώς με όρους «εκπαιδευτικής αγοράς», προσφέροντας – σε όσους μπορούν να πληρώσουν – την παράκαμψη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τυχόν υπερψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να κλείσει την αντιπαράθεσή γύρω από αυτό το ζήτημα.
Δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι η προσπάθεια λειτουργίας των συγκεκριμένων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα αμφισβητηθεί σε κάθε βήμα ενώπιον των δικαστηρίων.
Κυρίως θέλω να υπογραμμίσω ότι το ρήγμα που έχει ανοίξει η θεσμικά βίαιη προσπάθεια θεσμοθέτησης μιας επιλογής που καταφανώς δεν έχει την ουσιαστική νομιμοποίηση δεν πρόκειται να κλείσει.
Σε μια χώρα που η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με όρους που να μην προτάσσουν τον πλούτο αποτέλεσε δομική πλευρά ενός συνολικότερου κοινωνικού συμβολαίου, η ρύθμιση αυτή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας ως εχθρική πράξη.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.