Ηγετική θέση σε έναν άκρως ανδροκρατούμενο κλάδο, αυτόν της πετρελαϊκής βιομηχανίας αναλαμβάνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva, Αμάντα Μπλανκ. Εξάλλου, η ίδια έχει συνηθίσει να κατακτά κορυφές και πρωτιές με «όπλο» της, όπως αναφέρει συχνά, ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια. Μάλιστα, έχει μια μεγάλη συλλογή από παπούτσια, τα οποία έχουν δικό τους λογαριασμό στο Instagram και στο Χ (πρώην Twitter).

Όπως έγινε γνωστό, η 56χρονη Ουαλή διορίστηκε ως η επόμενη ανώτερη ανεξάρτητη διευθύντρια στην BP, στην πρώτη μεγάλη ανατροπή του διοικητικού συμβουλίου του ενεργειακού κολοσσού, μετά την αποχώρηση του αφεντικού Μπέρναρντ Λούνεϊ πέρυσι μετά από ένα σκάνδαλο για προηγούμενες σχέσεις με συναδέλφους.

Η Μπλανκ, η οποία είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BP από τον Σεπτέμβριο του 2022, θα αναλάβει τον νέο της ρόλο μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων τον Απρίλιο, αντικαθιστώντας την Πάουλα Ρόσπουτ Ρέινολντς, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από μια δύσκολη χρονιά για το διοικητικό συμβούλιο. Ο Λούνεϊ παραιτήθηκε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο, παραδεχόμενος ότι δεν είχε αποκαλύψει πλήρως τις προηγούμενες σχέσεις του με συναδέλφους του μετά από μια σειρά από κατηγορίες που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο τον Μάιο του 2022.

Στη συνέχεια, η BP διαπίστωσε ότι ο ίδιος είχε «παραπλανήσει εν γνώσει του το διοικητικό συμβούλιο» και τερμάτισε την περίοδο προειδοποίησής του τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος θα έχανε έως και 32,4 εκατομμύρια £ σε αμοιβή .

Ανακατατάξεις

Σε επιστολή προς τους μετόχους που συνόδευε την ετήσια έκθεση την Παρασκευή, ο πρόεδρος Helge Lund υπερασπίστηκε τον χειρισμό του διοικητικού συμβουλίου για την αποχώρηση του Λούνεϊ.

«Υπήρχαν επίσης προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου τον Σεπτέμβριο», είπε. «Ωστόσο, για εμένα και για το διοικητικό συμβούλιο, το θετικό εδώ ήταν η αποτελεσματικότητα του σχεδίου διαδοχής έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η BP είχε προθεσμία «μερικών ωρών» διορίσει τον τότε οικονομικό διευθυντή Murray Auchincloss ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, πριν τον επιβεβαιώσει ως μόνιμο αντικαταστάτη του Looney τον Ιανουάριο, πρόσθεσε ο Lund.

Ο ετήσιος βασικός μισθός του Auchincloss αυξήθηκε στα 1,45 εκατ. £ μετά τον διορισμό του ως μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου, ανέφερε η έκθεση. Η συνολική του αμοιβή για το 2023 ήταν λίγο πάνω από 8 εκατομμύρια £, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4,7 εκατομμυρίων λιρών από τη μακροπρόθεσμη απονομή μετοχών της εταιρείας. Το 2022, πριν από τα clawbacks, το συνολικό πακέτο αποδοχών του Looney άξιζε λίγο περισσότερο από 10 εκατομμύρια £.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, όταν ο Looney παραιτήθηκε, η εταιρεία είπε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, αλλά είχε προηγουμένως υποδείξει ότι δεν θα κοινοποιούσε λεπτομέρειες για τα ευρήματα, πέρα ​​από «θέματα και διδάγματα» που αντλήθηκαν, για να προστατεύσει το απόρρητο των εμπλεκομένων.

Ποια είναι η Αμάντα Μπλανκ

Η Ντέιμ Αμάντα Τζέιν Μπλανκ γεννήθηκε το 1967 στην Ουαλία και κρατά τα ηνία της ασφαλιστικής Aviva από τον Ιούλιο του 2020. Η Aviva έχει 18,5 εκατομμύρια πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τον Καναδά, £401 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία του ομίλου υπό διαχείριση και 22.000 άτομα προσωπικό.

Ο Μπλανκ ήταν προηγουμένως CEO της EMEA & Global Banking στη Ζυρίχη και του Ομίλου Axa UK, PPP και Ιρλανδίας στην Axa . Η πρώτη γυναίκα που προεδρεύει της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών και πρώην πρόεδρος του Chartered Insurance Institute, έχει αναλάβει επίσης αρκετούς μη εκτελεστικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του Ουαλικού Επαγγελματικού Συμβουλίου Ράγκμπι.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Treherbert , Rhondda , Ουαλία. Φοίτησε στο Treorchy Comprehensive School . Και οι δύο παππούδες της ήταν ανθρακωρύχοι. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και αργότερα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς με MBA και Chartered Insurer (ACII).

Η Μπλανκ ζει στο Hampshire και είναι παντρεμένη με δύο κόρες. Έχει μια μεγάλη συλλογή από παπούτσια, τα οποία έχουν δικό τους λογαριασμό στο Twitter.

Είναι μια ολοκληρωμένη πιανίστρια και όταν μεγάλωνε η ​​φιλοδοξία της ήταν να γίνει επαγγελματίας μουσικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή