Πτωτικά για έβδομο διαδοχικό μήνα κινήθηκε τον Φεβρουάριο το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων, καθώς οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές για τα δημητριακά υπεραντιστάθμισαν τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης και του κρέατος.

Όπως ανακοίνωση την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO ), ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 117,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 0,7% από τον Ιανουάριο και 10,5% από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

FAO: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών τροφίμων – Πού σημειώθηκε ρεκόρ παραγωγής

Βουτιά στα σιτηρά

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 5% τον Φεβρουάριο  σε μηνιαία βάση, ενώ η πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους διαμορφώνεται στο 22,4%.

Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου μειώθηκαν περισσότερο εν μέσω προσδοκιών για μεγάλες συγκομιδές στη Νότια Αμερική και ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρονται από την Ουκρανία, ενώ οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κυρίως λόγω του ισχυρού ρυθμού εξαγωγών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού υποχώρησαν επίσης, κατά 1,6% τον Φεβρουάριο.

Πτώση στα φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 1,3% από τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε κατά 11% κάτω από την τιμή του Φεβρουαρίου 2023. Οι διεθνείς τιμές του σόγιας μειώθηκαν αισθητά, υποστηριζόμενες από τις προοπτικές για άφθονη παραγωγή σόγιας στη Νότια Αμερική, ενώ οι άφθονες παγκόσμιες εξαγωγικές διαθεσιμότητες ηλιέλαιου και κραμβέλαιου ώθησαν τις τιμές τους προς τα κάτω. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν οριακά τον Φεβρουάριο λόγω της εποχικά χαμηλότερης παραγωγής.

Άνοδος στη ζάχαρη

Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 3,2% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση αντανακλούσε τις επίμονες ανησυχίες για την επερχόμενη παραγωγή της Βραζιλίας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου καθώς και τις προβλέψεις για μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, δύο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Ιανουάριο, με τις τιμές κρέατος πουλερικών να αυξάνονται περισσότερο, ακολουθούμενες από εκείνες για το βόειο κρέας, που επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που διαταράσσουν τη μεταφορά βοοειδών στην Αυστραλία. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς λόγω της υψηλότερης ζήτησης από την Κίνα και της στενής κατάστασης προσφοράς στη Δυτική Ευρώπη. Οι διεθνείς τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν εν μέρει λόγω της παραγωγής ρεκόρ στην Αυστραλία.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 1,1%, λόγω της υψηλότερης ζήτησης εισαγωγών από Ασιάτες αγοραστές για βούτυρο. Οριακά αυξήθηκαν και οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και του τυριού.

Νέες προβλέψεις για τα παγκόσμια σιτηρά

Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα σύντομη έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών , αυξάνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια συνολική παραγωγή δημητριακών το 2023 σε 2.840 εκατομμύρια τόνους και προσφέροντας μια σειρά νέων προβλέψεων.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2023/2024 προβλέπεται τώρα σε 2.823 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,1% από το προηγούμενο έτος λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης καλαμποκιού και σιταριού για ζωοτροφές. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν, εξ ολοκλήρου λόγω των χονδροειδών σιτηρών, με την αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση να κλείνει το έτος σε ένα «άνετο» επίπεδο 31,1%, από 30,9%. Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενισχυμένο από τις βελτιωμένες προοπτικές για τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία και την ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα.

Οι συγκρούσεις αυξάνουν την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια

Οι συγκρούσεις και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την πείνα στις 45 χώρες σε όλο τον κόσμο που εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τα τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Crop Prospects and Food Situation , μια τριετή δημοσίευση από το Global Information and Early Warning System του FAO. ( GIEWS ) που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα.

«Οι συγκρούσεις στην Εγγύς Ανατολική Ασία και στη Δυτική και Ανατολική Αφρική οδηγούν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα της πιο σοβαρής φάσης οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», ανέφερε η έκθεση, με πολύ μεγάλες ανησυχίες για την κατάσταση ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστίνη. Οι εκτεταμένες ξηρές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν την επισιτιστική ανασφάλεια στη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή