Αυξημένο εμφανίζεται το μερίδιο των γυναικών σε θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας σε όλες τις προηγμένες οικονομίες μετά την πανδημία, ενισχυμένο από την έντονη ζήτηση, τις πολιτικές ισότητας των φύλων και τη μεγαλύτερη ανοχή στις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κλάδο. Αυτό οδήγησε σε εκκλήσεις για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις προσλήψεις σε μια εποχή που ο κλάδος αναπτύσσει κρίσιμες νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Γυναίκες: Πώς βοήθησε τις εργαζόμενες η τηλεργασία

«Είμαστε απλώς σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Άθιν Μάργκαρετ Ντόναλντ, επίτιμη καθηγήτρια πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Χρειάζεστε ένα διαφορετικό εργατικό δυναμικό για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε κάποιο τρόπο να παρακάμψετε κάθε προκατάληψη που υπάρχει. Χρειαζόμαστε περισσότερες μειονότητες, γυναίκες, έγχρωμους ανθρώπους στην αίθουσα για να βεβαιωθούμε ότι θα το κάνουμε σωστά».

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών εργαζομένων στην τεχνολογία αυξήθηκε από 31% το 2019 σε 35% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. Υπήρχαν μόλις 900.000 γυναίκες εργαζόμενες στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και σε συναφείς υπηρεσίες από 2,5 εκατομμύρια συνολικά πέρυσι.

Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και σε συναφείς υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ αυξήθηκε από 23% πριν από την πανδημία σε 25,2% στα τέλη του 2023, με αυξήσεις στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, σύμφωνα με την Eurostat.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυξήθηκε από 29% το 2019 σε περισσότερο από 32% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ισχυρή ζήτηση στην πληροφορική

Η ισχυρή ζήτηση για θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής από τότε που η πανδημία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Στην ΕΕ, ο προγραμματισμός υπολογιστών απασχολούσε περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων με τον κλάδο φιλοξενίας μέχρι το 2016, αλλά τώρα είναι σχεδόν διπλάσιος. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτών των θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 15% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, πολύ υψηλότερος από τη συνολική αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% την ίδια περίοδο.

Το μερίδιο των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της τεχνολογίας αυξάνεται εν μέρει επειδή υπάρχουν πλέον περισσότερες τεχνολογικές θέσεις εργασίας σε τράπεζες και εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, που αναζητούν διαφορετικά ταλέντα γιατί πρέπει να καλύψουν θέσεις και εξακολουθούν να υπάρχουν εγγενείς ελλείψεις δεξιοτήτων σε αυτούς τους τομείς.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους σε τομείς όπως η ανίχνευση απειλών στον κυβερνοχώρο και οι δοκιμές που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από άνδρες.

Οι πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας έχουν επίσης βοηθήσει. Το Facebook έχει πει ότι οι υποψήφιοι που δέχονταν προσφορές εργασίας εξ αποστάσεως ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες. Οι εταιρείες που απαιτούν άτομα στο γραφείο μόνο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα προσλαμβάνουν 27% περισσότερες γυναίκες από εκείνες με πενθήμερη εργασία στο γραφείο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων ψηφιακών υπηρεσιών Nash Squared.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες καλύπτουν το χάσμα

Οι τεχνολογικοί γίγαντες καλύπτουν επίσης το χάσμα των φύλων στο εργατικό τους δυναμικό. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 25,3% των προσλήψεων νέων τεχνολογιών της Google το 2023, από 20,8% το 2018, σύμφωνα με την έκθεση διαφορετικότητας της εταιρείας. Η συνολική γυναικεία εκπροσώπηση αυξήθηκε από 30,9% σε 34,1% την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα, οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της Microsoft αυξήθηκαν στο 33,1% το 2023, από 29,2% το 2019, με εκείνες σε ρόλους τεχνολογίας να αυξάνονται από 21,4% σε 26,6% την ίδια περίοδο. Το Facebook και η Apple παρουσίασαν παρόμοιες τάσεις.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει πολύ μεγαλύτερο στην τεχνολογία από ό,τι σε άλλες μεγάλες βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ, μόλις μία στις τρεις γυναίκες εργάζεται στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σύγκριση με 50,3% γυναίκες σε συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης, 65,9% σε νομικές υπηρεσίες και 55,6% στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποθαρρύνονται από τα θέματα τεχνολογίας από τα πρώτα τους χρόνια, σύμφωνα με τhν Ντόναλντ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες γυναίκες εργαζόμενες με τεχνολογικές δεξιότητες.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η τάση να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί καθώς η υβριδική εργασία υποχωρεί και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναφέρουν εκτεταμένες απολύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή