Σε υψηλά 13 ετών παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης όλη την εβδομάδα, με τους περισσότερους επενδυτές να αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Το κλίμα παραμένει θετικό

Άνευ ετέρου, ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας ήταν η μετοχή της Piraeus.

Kαι δικαιολογημένα, καθώς έλαβε χώρα η πολυαναμενόμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η οποία έμεινε στην ελληνική χρηματιστηριακή ιστορία ως το πλέον επιτυχημένο εταιρικό γεγονός, καθότι η ζήτηση ήταν εξαιρετικα υψηλή.

Και μάλιστα, κατάφερε να πάρει τη ..δόξα από την ΕΤΕ, που λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε επιτύχει το δικό της αντίστοιχο ρεκόρ ζήτησης για τις μετοχές της.

Και πέραν από το καθαρά ποσοτικό κομμάτι ζήτησης, ήτοι το ποσοστό υπερκάλυψης, είναι χρησιμο να θυμόμαστε ότι το μεγάλο μέρος των μετοχών κατέληξαν σε “καλά” χέρια θεσμικών και κατά βάση ξένων.

Κάτι που θα χρειαστούμε για τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια, ενθυμούμενοι ότι έχουμε ήδη επενδυτική βαθμίδα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύσαμε.

Αν συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη πιθανότητα οι τράπεζες να μοιράσουν γενναία μερίσματα, αντιλαμβανόμεθα ότι είναι λογικό να υπάρχει αθρόα εισροή επενδύσεων.

Αφήνοντας τις τράπεζες, απολαύσαμε τις μετοχές πληροφορικής, με φόντο το υπέροχο deal της Entersoft όπου πουλήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο σε ιστορικά υψηλά της μετοχής και αποτιμούμενη 17 φορές τα EBITDA της.

Εκτός της ΕΝΤΕΡ, οι ΚΟΥΑΛ, ΠΕΡΦ, ΙΛΥΔΑ, REALCONS, ΚΟΥΕΣ, ΠΕΡΦ, ΕΠΣΙΛ και ΠΡΟΦ απέκτησαν ζωντάνια αυτήν την εβδομάδα. Ειδικά οι δύο πρώτες, που κατέγραψαν περ. +30% μέσα στην εβδομάδα.

Ενδιαφέρον είχε και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε νέα υπερπολυετή υψηλά, με νέα περιθώρια ανόδου 12-14%, όπως και η ..μικρή αδελφή της, ΤΕΝΕΡΓ.

Αντιδιαμετρικά, οι μετοχές του ομίλου Viohalco απογοήτευσαν, καθώς πιέστηκαν και υποαπέδωσαν αισθητά (ειδικά οι ΒΙΟ και ΕΛΧΑ), παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ανακοίνωσαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.

Από 1/1, ο Γενικός μας Δείκτης κερδίζει λίγο περισσότερο από 10%, πρώτος από τους μεγάλους σε ΗΠΑ και Ευρώπη (ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ κερδίζει 18,6%).

Ο δε Τραπεζικός μας παραμένει αήττητος, στο +16%, την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος αμερικανικός κερδίζει λιγότερο από 8%, ενώ και οι επιθετικοί κλάδοι πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 10%.

Στην αγορά ομολόγων, ο άξονας περιστροφής είναι οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών ΕΚΤ και Fed. Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά, η μείωση θα επιφέρει μοιραία αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων στη λήξη (όχι των ονομαστικών), λόγω της αύξησης των τιμών στο ταμπλό. Επομένως, υπάρχουν ευκαιρίες υπεραπόδοσης εάν κάποιος επέλεγε ομολογίες με μεγάλα περιθώρια ανόδου τιμών, που ισοδυναμούν με κουπόνια πολλών ετών (και ανάλογα τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ομολόγου).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.