Με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 11 παρών σε σύνολο ψηφισάντων 299 η αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα έγινε νόμος του κράτους.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση που αντιτάχθηκε σύσσωμη στο νομοσχέδιο καταλογίζοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους μικροκομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

«Καθαρά και μοντέρνα κτήρια, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων με χώρους όπου επιτέλους θα κάνει κατάληψη μόνο η γνώση η ελευθερία και ο πολιτισμός. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που οικοδομήσατε την κομματική σας ταυτότητα πάνω στις αδυναμίες τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές τσιφλίκια σας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για να επιβεβαιώσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων που ήδη έχουν ανοίξει στη χώρα αναφέρθηκε και σε γνωστό fund που ελέγχει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια όπως το Μετροπόλιταν, τμήμα του οποίου μάλιστα λειτουργούσε χωρίς άδεια.

«Θέλετε να μου πείτε εσείς το CVC το fund που φέρεται ότι είναι πίσω από το σχέδιο ιατρικής σχολής στην Αθήνα το οποίο έχει αγοράσει 6 ιδιωτικές κλινικές μεγαθήρια που έχει αγοράσει το 10% της ΔΕΗ είναι μη κερδοσκοπικό. Μας κοροϊδεύετε;», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Αν ερχόταν το university of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα θα έλεγε όχι στο πανεπιστήμιο που σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Αν και φαντάζομαι άλλες σκέψεις είχε αλλά με το που βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει ο άνθρωπος προσαρμόστηκε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η ΝΔ ουδέποτε μέχρι τώρα δεν διανοήθηκε να νομοθετήσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίχως αναθεώρηση του Συντάγματος σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλώντας ότι η μεταρρύθμιση Μητσοτάκη δεν θα ευδοκιμήσει.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι. Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για κυβιστήσεις στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος.

«Θα στηρίξουμε όσα άρθρα θα στηρίξουν το πανεπιστήμιο», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά μόνο με πολιτική συμφωνία ως προς τη διατύπωση του άρθρου που θα προκύψει στην αναθεωρητική βουλή μετά τις επόμενες εκλογές.

«Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

«Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν “μη κερδοσκοπικά” παραρτήματα», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα