Σε αντίθεση με τη σύγχρονη τάση επιθετικής κριτικής κατά ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων κυβερνητικών φορέων ή επιχειρήσεων για ζητήματα επίλυσης ζητημάτων ή χάραξης στρατηγικής (βλ. λ.χ. M. Mazzucato, R. Collington, «Η Μεγάλη Φενάκη: Πώς οι εταιρείες συμβούλων…», Επίκεντρο, 2023), αυτοί που είναι νευραλγικής σημασίας είναι οι φορείς που καταπιάνονται με εκτιμήσεις ρίσκου ή προβλημάτων γεωστρατηγικών επιλογών.
Από τα πράγματα το αντικείμενο αυτό βρίσκεται εκτός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων ιδιωτικών εταιρειών ή δημόσιων φορέων. Αυτό που λείπει είναι η εξειδικευμένη γνώση, η σε βάθος κατανόηση του πλέγματος συμφερόντων που συνδέονται με κάθε ζήτημα που έρχεται στην επικαιρότητα και των τεχνικών ικανοτήτων για την αντιμετώπισή του. Οι ομάδες συμβούλων κατέχουν την εξειδίκευση και την εμπειρία για τη χάραξη στρατηγικής και τη διατύπωση λύσεων με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ρόλος τους είναι η έρευνα και ανάλυση κάθε προβλήματος που απασχολεί τον πελάτη και η συμβολή στην αναζήτηση λύσεων με τους – πιθανώς – υπαρκτούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ρίσκου. Παράλληλα, οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν την ηγεσία του όποιου φορέα με τη διερεύνηση και επιχειρησιακή στήριξη κάθε προσπάθειας αντιμετώπισης του ζητήματος.
Οι σύμβουλοι γεωπολιτικού ή πολιτικού και οικονομικού ρίσκου έχουν τη δυνατότητα προσφοράς γνώσης και πληροφοριών, στρατηγικής μεθοδολογίας και ανάλυσης καθώς και μελλοντικών εξελικτικών εκτιμήσεων για κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις ή μεμονωμένους ηγέτες για την υλοποίηση των στόχων τους. Εργαλείο τους είναι η διατύπωση μελετών και άμεσων γεωπολιτικών εκτιμήσεων, η διά ζώσης εξαντλητική τους ανάλυση με τον ενδιαφερόμενο πελάτη και η προσφορά υπηρεσιών για τη διεξοδική προώθηση των λύσεων που προκρίνονται.
Η αντικειμενική στόχευση κάθε τέτοιας προσπάθειας αφορά πρωτίστως θέματα ασφάλειας, εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και οικονομικών επιλογών, κατευθύνσεων και εξελίξεων. Ολα αυτά βέβαια με τελικό στόχο τις όποιες επιπτώσεις μπορούν να έχουν πάνω στον κάθε πελάτη, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά του. Αντίθετα με όσα αναφέρει η Mazzucato στο βιβλίο της (όπως ανωτ.) οι σύμβουλοι γεωπολιτικού ρίσκου δεν αφαιρούν γνώση και εμπειρίες από τους δημόσιους φορείς και τις όποιες ιδιωτικές εταιρείες. Αντίθετα, προσφέρουν εξειδίκευση, γενικές γνώσεις παρακολούθησης εξελίξεων και εμπλουτισμό τεχνικών πραγματικών εμπειριών.
Στον επιχειρηματικό τομέα, εκεί που οι σύμβουλοι γεωστρατηγικού ρίσκου είναι κατά βάση απαραίτητοι είναι στη ναυτιλία (γνώση αγορών, συνθηκών σε λιμάνια, γεωπολιτικών εντάσεων σε διαδρομές ναύλων, σταθερότητα καθεστώτων προορισμού) και σε επιχειρήσεις εξαγωγών και επενδύσεων στο εξωτερικό (πολιτική σταθερότητα, κοινωνικές συνθήκες, νομικό σύστημα, οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με ξένα κεφάλαια). Σε γενικές γραμμές η γεωπολιτική γνώση και η εξειδικευμένη αντίληψη ζητημάτων στρατηγικής και πολιτειακών ανακατατάξεων κάνει τον ρόλο αυτών των συμβούλων μάλλον αναντικατάστατο.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης