Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο γκουρού των αγορών Ρέι Ντάλιο δήλωνε ότι, με τις μετοχές και τα ομόλογα να σε κάμψη, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα διολισθήσουν σε ύφεση το 2023 ή το 2024.

Περίπου την ίδια περίοδο, το αφεντικό της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον προειδοποιούσε ότι ενώ η αμερικανική οικονομία «στην πραγματικότητα τα πηγαίνει ακόμα καλά», ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση σε «έξι έως εννέα μήνες».

Πολλοί επενδυτές υψηλού προφίλ, δισεκατομμυριούχοι και οικονομολόγοι περίμεναν μια οδυνηρή οικονομική καταιγίδα στις ΗΠΑ, αλλά η οικονομία μέχρι στιγμής έχει αψηφήσει τις Κασσάνδρες, όπως αποδεικνύουν οι ισχυρές εκθέσεις για τις θέσεις εργασίας, τη μείωση του πληθωρισμού και τις υψηλές καταναλωτικές δαπάνες.

Ρέι Ντάλιο: Ο «γκουρού» των hedge funds ψηφίζει την Τέιλορ Σουίφτ για πρόεδρο

«Ήμουν αρνητικός για την οικονομία», είπε ο Ντάλιο στη Wall Street Journal, ομολογώντας: «έκανα λάθος».

Ο Ντάλιο εξήγησε ότι περίμενε πως η οικονομία θα επιβραδυνθεί λόγω των υψηλών επιτοκίων, τα οποία, όπως είπε, «περιορίζουν τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων».

Ο Ντίμον, από την πλευρά του, είπε ότι πίστευε πως «κάποια από τα δημοσιονομικά κίνητρα θα είχαν εξαντληθεί μέχρι τώρα».

Όπως επισημαίνει το Business Insider, οι υψηλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας κάνει ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της προς μια «ήπια προσγείωση». Αλλά δεν συντάσσονται όλοι οι οικονομολόγοι με αυτήν τη ρόδινη προοπτική.

Ο επικεφαλής αμερικανός οικονομολόγος της Citi, Andrew Hollenhorst, δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση στα μέσα του 2024, υποδεικνύοντας τις μειωμένες ώρες εργασίας των εργαζομένων και τον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως είπε, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

Ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ αμφισβήτησε επίσης την κυρίαρχη αφήγηση για την αμερικανική οικονομία που «βρυχάται». Ο πρόεδρος της Rosenberg Research επεσήμανε επίσης τον μειωμένο αριθμό ωρών εργασίας, αλλά ανέφερε άλλους προειδοποιητικούς δείκτες, όπως ο μειωμένος αριθμός νεόκτιστων κατοικιών τον Ιανουάριο και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και του όγκου λιανικών πωλήσεων.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Fast Money Halftime Report του CNBC, ο Ντίμον εξέφρασε επίσης κάποια απαισιοδοξία, δηλώνοντας ότι «οι αγορές αλλάζουν γνώμη αρκετά γρήγορα».

«Θυμηθείτε το 1972, νιώθατε κι εσείς υπέροχα. Και πριν από κάθε συντριβή, νιώθετε υπέροχα και μετά αλλάζουν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή