Τους όρους της Μόσχας για μια ανταλλαγή παγωμένων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και δυτικών επενδυτών εκατέρωθεν, θέτει το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των FT, η προτεινόμενη συμφωνία θα επιτρέπει σε κάθε πλευρά να ανακτήσει την αξία που χάθηκε από τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ελπίζει ότι η πιθανή ανταλλαγή, που ανακοίνωσε το υπουργείο σήμερα Δευτέρα, θα ξεμπλοκάρει κεφάλαια ύψους 100 δισ. ρουβλίων (1,1 δισ. δολ.) σε ευρωπαϊκούς τίτλους, που ανήκουν κυρίως σε ρώσους ιδιώτες επενδυτές, επιτρέποντας στους δυτικούς επενδυτές να τους αγοράσουν με δικά τους κεφάλαια που βρίσκονται στη Ρωσία.

Ρωσία: Ευημερεί η οικονομία, δυστυχούν οι επιχειρήσεις

Οι ρώσοι μικροεπενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για να ανταλλάξουν δυτικούς τίτλους από τις 25 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα οι δυτικοί επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για αυτούς τους τίτλους από τις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με την Investitsionnaya Palata, τον ρώσο χρηματιστή που ορίστηκε να οργανώσει τη συναλλαγή.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό και η αξία τους φθάνει το 1,5 τρισεκατ. ρούβλια (16,3 δισεκατ. δολάρια).

Υπενθυμίζεται ότι για το «ξεκλείδωμα» 100 δισ. ρουβλίων έχει προηγηθεί στις 8 Νοεμβρίου 2023 διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτι, το οποίο επέτρεπε σε ξένους επενδυτές με κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί στη Ρωσία να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό.

Το διάταγμα επέτρεπε σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών όπως τους θεωρεί η Μόσχα, να αγοράσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τους ειδικού «τύπου –C» λογαριασμούς στην Ρωσία, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μπλοκαρισμένοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή