Μετά το sell off της Δευτέρας, συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μεγάλη, αλλά οι μετοχές κινήθηκαν αδιάφορα.

Η αναχαίτιση των αγοραστών στη ζώνη των 1407 μονάδων του Γενικού Δείκτη σημαίνει συναγερμό.

Διότι το επίπεδο συνιστά τεχνικής αξίας αντίσταση, εν είδει επιβεβαίωσης από την πρόσφατη πτωτική διάσπαση της Δευτέρας.

Η οποία, να υπενθυμίσουμε, ήρθε με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα και εξαιρετική διάχυση σε τίτλους, ώστε να έχει ιδιαίτερη αξία.

Ενώ καμία άλλη τέτοια προσπάθεια ρευστοποιήσεων δεν είχε τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Προφανώς, η μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα δεν έχει αλλάξει επ’ ουδενί λόγο, καθώς δεν μετεβλήθησαν αντίστοιχα οι παράγοντες που δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου και που έφεραν ούτως ή άλλως τις τιμές έως εδώ.

Ωστόσο, ισχύει το ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πλαγιοπτωτικής κίνησης, καθώς η αγορά φοβάται ότι το placement της ΠΕΙΡ έλαβε χώρα σε υπερβολικά υψηλή αποτίμηση. Απαιτείται άμεσα κατοχύρωση των 1410 για να αλλάξει το κλίμα.

Πάντως, μια αποσυμφόρηση των τιμών θα λειτουργήσει κυρίως θετικά για το σύνολο της αγοράς, μιας και θα μπορέσουν να τοποθετηθούν φρέσκα κεφάλαια, ενώ και θα ..απομακρυνθούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αγορών σε αυτά τα επίπεδα έχει λογική, καθώς οι στόχοι είναι αρκετά υψηλότερα, οπότε μια πρώιμη τοποθέτηση επιφέρει μεγαλύτερα δυνητικά κέρδη. Όμως, τονίζεται ότι θα πρέπει να τεθεί εξαρχής σημείο εξόδου (με ζημία), και μάλιστα να τηρηθεί αυστηρά, ώστε να μην εγκλωβιστούν άδικα κεφάλαια σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν έντονα πτωτικά.

Επιμέρους, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ είχαν αδύναμη συμπεριφορά, με τον πρώτο να έχει τη ζώνη 35,40 – 35,70 ως βάση, όπου θα ήταν λογικό να βγουν υποστηρικτικές αγορές, υπενθυμίζοντας ότι οι αναλυτές συγκλίνουν για στόχους πέριξ των 44 ευρώ. Η ΜΠΕΛΑ δείχνει αδιάφορη να συντηρήσει τα 26,40, με κίνδυνο να βρεθεί στα 25.

Η ΑΡΑΙΓ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν «πληρώνεται» για τα εξαιρετικά αποτελέσματα 2023 και την προτεινόμενη επιστροφή μερίσματος μετά από 2 έτη. Έχει τα 12,60 σαν άξονα περιστροφής βραχυπρόθεσμα, που συντήρησε πεισματικά όλον τον Μάρτιο, με τα 12,10 τελευταία στήριξη σε αυτήν την ανοδική κίνηση.

Η ΔΕΗ δεν καταφέρνει να βγάλει αντανακλαστικά που θα την έφερναν πάνω από τα 11,60, επίπεδο που αφενός έχασε με μεγάλο όγκο συναλλαγών, αφετέρου είχε μεγάλη αξία μιας και είχε τιμήσει 4 φορές εντός του 2023 (7/2, 14/2, 28/2, 5/3).

Τα δύο από τα τρία μεγάλα στασινόχαρτα παραμένουν με αρνητικές μηνιαίες αποδόσεις (ΕΛΧΑ -12%, ΒΙΟ -9%), και μάλιστα με τις χειρότερες από όλες τις μετοχές του 25άρη. Κάτι που ενδέχεται να ..τιμωρήσουν οι επενδυτές στο προσεχές διάστημα.

Ειδική μνεία στο ΚΡΙ, που συνέχισε απτόητο σε νέα ιστορικά υψηλά. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για επιλογή με μια από τις πιο στιβαρές μετοχικές βάσεις σε όλο το Χρηματιστήριο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.