Ενωμένοι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που πρέπει: να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται για διασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη, που είναι προϋπόθεση για ευημερία και ευζωία για όλους τους Έλληνες. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του Forum East Macedonia & Thrace Forum, τονίζοντας ότι η περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης είναι παράδειγμα του πώς μπορεί να μετασχηματιστεί η οικονομία ενός τόπου.
Δημογραφικό και οικονομική ανάπτυξη
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ορμώμενος από την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια που προηγήθηκε, «οικονομική ανάπτυξη χωρίς διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρχει, αλλά και μια χώρα χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι προκλήσεις για να δώσουμε λύσεις».
Επ’ αυτού, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο δημογραφικό λέγοντας ότι στην Αλεξανδρούπολης από το 2011 έως το 2021 καταγράφτηκε μείωση πληθυσμού κατά 46.000 άτομα, γεγονός το οποίο απέδωσε στον λόγο που επικρατεί και σε ολόκληρη τη χώρα, ότι οι νέοι δεν μπορούν να βρουν σταθερή δουλειά, η οποία θα τους δώσει ασφάλεια και το απαραίτητο εισόδημα για να δημιουργήσουν οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, είναι θέμα επιβίωσης του έθνους η ισχυροποίηση και η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων 4 χρόνων που συντελείται στη χώρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2019 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 3 χωρών από το τέλος στην οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ σήμερα είναι μεταξύ των 3 πρώτων.
Στήριξη επιχειρηματικότητας
Επίσης, επεσήμανε ότι από το αρνητικό ισοζύγιο στο άνοιγμα/κλείσιμο επιχειρήσεων το 2016, η Αν. Μακεδονία – Θράκη πέρασε σε θετικό ισοζύγιο από το 2020 και έπειτα.
«Ως κυβέρνηση εξασφαλίσαμε ένα περιβάλλον όπου ένας νέος επιχειρηματίας αισθάνεται ασφάλεια να πάρει το ρίσκο και να επιχειρήσει. Αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Έγινε μέσα από διαδοχικές κρίσεις, άρα βγαίνουμε από αυτές πολύ πιο ισχυροί από άλλες χώρες», κατέληξε.
Ειδικά όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ως καταλύτες στην ανάπτυξη που έχει συντεστεί την αλλαγή της όδευσης όδευση του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν το 2014, ώστε ο ΤΑP να περνάει μέσα από τη Β. Ελλάδα και να καταλήγει στην Ιταλία. «Αυτό άλλαξε τη δυναμική της περιοχής», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη την ολοκλήρωσεη του αγωγού AGB που δπιλασίασε την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, καθώς και τα δύο εργοστάσια φυσικού αερίου, που, όπως είπε, μπορούν στο μέλλον να καταναλώνουν και πράσινο υδρογόνο και άρα μετά από κάποια χρόνια θα χρησιμιοποηθιύν και όταν ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εθνική ασφάλεια. Για αυτό και, όπως είπε, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η ανάπτυξή του και η εποπτεία του 100% από το Δημόσιο, ώστε να διασφαλιστεί η κρισιμότητα αυτής της υποδομής στο γεωργαφικό όριο της χώρας. Τέλος, είπε ότι, με όλα αυτά και με το FSRU που θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργίατις επόμενες μέρες, αλλάζει το παραγωγικό υπόδειγμα της περιοχής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτά δεν αρκούν. «Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν διασφαλίσουμες ότι θα στηριχθεί και θα μεγεθυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να μετασχηματίσουμε το οικονομικό υπόδειγμα, μέσα από στήριξη και του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης», υπογράμμισε, αναφερομένος σε μια σειρά από βιομηχανικούς κλάδους που έχουν οδηγήσει τις εξαγωγές της χώρας σε τριπλασιασμό μέσα στην τελευταία δεκαετία, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλων, η βιομηχανία τροφίμων. Σημείωσε, ακόμη, ότι είναι σημαντικό η βιομηχανική παραγωγή εξοπλισμού για την πράσινη μετάβαση να γίνεται στην Ελλάδα, η οποία επιδεικνύει σημαντικές επιδόσεις στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
«Εξοπλισμός για μπαταρίες λιθίου, βάσεις για ανεμογεννήτρεις, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει αν παράγονται εδώ για να μην εξαρτάται η πράσινη μετάβαση της χώρας από τρίτες χώρες», είπε ο ίδιος.
Latest News
Περισσότερη διαφάνεια για το ΡΕΡΡ υποσχέθηκε η ΕΚΤ - Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των Χριστουγέννων
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του
Στα 20 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»