Παρα τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και στην διάρκεια του 2024. Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,1% και Δημόσια 20%), σύμφωνα με ανάλυση της HellasFin, η οποία αξιολογεί τα δεδομένα από τα τελευταία στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, η σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι ακόμη απογοητευτική, αναφέρει. Η συνεισφορά τους στο ελληνικό εθνικό προϊόν, με την συμπερίληψη των ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάγεται στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 21%.

Οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας

Η συνθήκη της υψηλής κατανάλωσης και χαμηλής παραγωγικής βάσης αποτυπώνεται στην πάγια αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών. Η δυναμική συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών. Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ

Επιβραδύνθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδος στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2023. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το εθνικό προϊόν της χώρας είναι κατά 1,17% υψηλότερο του 2022 και κατά 0,16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην διάρκεια του γ’ τριμήνου οι ετήσιες και τριμηνιαίες μεταβολές του ήταν αντίστοιχα 2,08% και -0,09%.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70,1% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,83% και σε τριμηνιαία 1,39%.

Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 20% στο ΑΕΠ, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,7%.

Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 14,3% του ΑΕΠ συρρικνώθηκαν κατά 5,74% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ, τις κατοικίες, παρουσίασε ετήσια καθίζηση 18,8%.

Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκε με ετήσια μεταβολή -13,5%.

Βελτίωση σημειώθηκε στην χρονίζουσα δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος. Σε 12μηνη βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές κατά 1,4%, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του καθαρού υπόλοιπου εξαγωγών εισαγωγών, να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 5,3% της αξίας του, σε σύγκριση με το 5,5% του προηγούμενου τριμήνου.

Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές, το ΑΕΠ της χώρας συνεχίζει να είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του Μαρτίου του 2001. Σε σχέση δε με το υψηλό επίπεδο των 252 δις του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 22,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους