Το ίδιο δυσάρεστο μήνυμα έστειλε ο πληθωρισμός χονδρικής, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, όπως και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) σημείωσε άλμα 0,6% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, υψηλότερα από την πρόβλεψη 0,3% του Dow Jones και προστίθεται στο 0,3% τον Ιανουάριο.

ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού χονδρικής τον Δεκέμβριο

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI επιταχύνθηκε κατά 0,3%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για αύξηση 0,2%. Ένα άλλο δείκτης που εξαιρεί τις εμπορικές υπηρεσίες σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι 0,6% τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση, ο ονομαστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023.

H Wall Street ξεκίνησε με μικρές θετικές διακυμάνσεις , αν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

Λιανικές πωλήσεις και επιδόματα ανεργίας

Οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6% τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που είναι προσαρμοσμένα εποχιακά αλλά όχι στον πληθωρισμό.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3%, ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από τις προσδοκίες. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων και έμποροι σημείωσαν αύξηση 1,6%, δεύτερος μόνο μετά το κέρδος 2,2% για τα οικοδομικά υλικά και τα κέντρα κήπου τον μήνα.

Παρά την πτώση των τιμών, τα πρατήρια βενζίνης ανέφεραν αύξηση 0,9%. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών και συσκευών αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ οι πωλήσεις διαφόρων καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,6% και τα εστιατόρια και τα μπαρ αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,5% σε ετήσια βάση, κάτω από την αύξηση του ΔΤΚ κατά 3,2%.

Επίσης, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 209.000 την περασμένη εβδομάδα, χαμηλότερα από την εκτίμηση για 218.000, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις αυξήθηκαν στα 1,81 εκατομμύρια, αν και ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε σημαντικά χαμηλότερα.

Η αγορά επικεντρώθηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, που ανακοινώθηκαν δύο ημέρες αφότου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές στην αγορά, έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν σε ετήσια βάση.

Η ακτινογραφία του Δείκτη Τιμών Παραγωγού

Ο PPI θεωρείται κορυφαίος δείκτης για τον πληθωρισμό καθώς υποδεικνύει το κόστος στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το BLS ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης του προήλθε από άνοδο 1,2% στις τιμές των αγαθών, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2023. Όπως και με τον ΔΤΚ, η επιτάχυνση εντοπίστηκε στις τιμές της ενέργειας, με 4,4% αύξηση του μέτρου της τελικής ζήτησης. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,8% σε επίπεδο χονδρικής.

Το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,3%, ενισχύθηκε από την αύξηση κατά 3,8% στις υπηρεσίες διαμονής ταξιδιωτών.

Η συνεδρίαση της Fed

Τα στοιχεία που σχετίζονται με τον πληθωρισμό παρακολουθούνται στενά στη Wall Street, ενόψει της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Ενώ η κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσεi αμετάβλητα τα επιτόκια οι αγορές θα αναζητούν ενδείξεις για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνει προς την κατεύθυνση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτή Αγορά να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο κατά 75 μονάδες βάσης φέτος.

Στη συνάντηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ενημερώσουν τις προοπτικές τους για τα επιτόκια, την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]