Στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του βρίσκεται το ΤΕΚΑ που πλέον διαχειρίζεται 112 εκατομμύρια ευρώ, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το τα 44 εκατ. ευρώ που κατείχε το περασμένο καλοκαίρι. Ένας από τους επόμενους στόχους του νέου Ταμείου Επικουρικής ασφάλισης είναι η προσέλκυση και  ασφαλισμένων  που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.).

Μητσοτάκης: Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου

Στο νέο σύστημα έχουν δημιουργηθεί ατομικοί κουμπαράδες για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση αλλά από πέρυσι εντάσσονται  και όσοι είναι γενημμένοι από την 1/1/1987 και μετά και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα.

Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Σε αυτή τη φάση  ανάπτυξης του Ταμείου,οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων εντάσσονται  σε ένα default πρόγραμμα με δυναμικό χαρακτήρα. Δηλαδή  ενέχει περισσότερο ρίσκο στην αρχή του εργασιακού βίου και θα μηδενίζει προς το τέλος του εργασιακού βίου, δηλαδή μετά από 40 χρόνια. Το προκαθορισμένο συνταξιοδοτικό προϊόν αντιστοιχεί σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που  έχει δομή κύκλου ζωής. Δηλαδή, η σύνθεσή του είναι προσωποποιημένη,  διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία ασφαλισμένους, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται, καθώς ο ασφαλισμένος πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Το 2026

Από το 2026 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Μετά το 2026, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει. Το ΤΕΚΑ θα προσφέρει (κατά την τρίτη περίοδο ανάπτυξης ) στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό) για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Το ύψος της σύνταξης

Αυτή τη στιγμή, το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Για να δικαιούται κάποιος σύνταξη από το ΤΕΚΑ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον φορέα, ενώ σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου που δεν έχει συμπληρώσει τη 15ετία, το κράτος θα συνεισφέρει τις υπολειπόμενες εισφορές.

Στο ΤΕΚΑ προβλέπεται εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting