Η προσπάθεια ανάρρωσης από το sell off της Δευτέρας συνεχίζεται. Οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπεραπέδωσαν

Με εφεδρείες από τις μη τραπεζικές μετοχές του 25άρη, κρατήθηκαν τα προσχήματα στο ταμπλό, το οποίο παραμένει σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν έχουν επιστραφεί οι απώλειες της Δευτέρας.

Μιας συνεδρίασης που κόστισε το βραχυπρόθεσμο τέμπο στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας βάλει τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος, με βασικό πρόβλημα τον τραπεζικό, τόσο λόγω στάθμισης όσο και γενικότερης επίδρασης στην ψυχολογία.

Συν αυτώ, στέκει η προβληματική του κατά πόσο το placement στην ΠΕΙΡ έγινε σε υψηλά επίπεδα, υπό την έννοια της “υπερτιμολόγησης” για προφανείς λόγους.

Ώστε τελικά να αποεπένδυσαν όσοι έπαιξαν το στοίχημα αυτό, και να οδηγούν χαμηλότερα την τιμή της μετοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα στο μεσοπρόθεσμο δεν έχει αλλάξει, και είναι θετική.

Σε αυτό συνηγορούν οι εκθέσεις των αναλυτών τόσο για την οικονομία στο σύνολό της, όσο και για ένα μεγάλο κομμάτι των εισηγμένων, όπου τα χρηματοοικονομικά στοιχεία δικαιολογούν ανώτερες τιμές – στόχους και επανατοποθετήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Εξάλλου, τα ασφάλιστρα κινδύνου μοιάζουν μειωμένα και στην αγορά κρατικών ομολόγων. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς βρέθηκε σε νέα υπερπολυετή χαμηλά και κάτω από τις 80 μ.β., σε επίπεδα προ 2009, αποτυπώνοντας γλαφυρά τη θέση που πήραμε στις διεθνείς αγορές μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μια τέτοια εικόνα βοηθά τα μάλλα για τη σοβαρή τοποθέτηση ξένων θεσμικών. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις ..περίεργες εποχές, και ο δρόμος είναι ανοιχτός για καλύτερες μέρες.

Ειδικότερα, στην παρούσα φάση ο τραπεζικός κλάδος είναι ο αδύναμος κρίκος. Τόσο ο ΔΤΡ όσο και οι 4 μετοχές του δεν μπορούν να αντιδράσουν σωστά, και δίνουν την αίσθηση ότι οι αγοραστές δεν πείθονται για να μπουν σε τέτοια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι απέχουν ήδη από 5% (ΔΤΡ, ΕΤΕ ΠΕΙΡ) έως και 9% (ΕΥΡΩΒ) από τα πρόσφατα υψηλά τους. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις, ενώ οι ίδιες οι διοικήσεις έχουν μπει για τα καλά στον χωρό διανομής μερισμάτων.

Ο ΜΥΤΙΛ δείχνει πολύ καλή εικόνα, τιμώντας τις στηρίξεις λίγο πάνω από τα 35, και η μετοχή μαζεύει με ωραίο ρυθμό.

Παρομοίως ο ΟΠΑΠ, που αναμένεται να “κλειδώσει” άλλη μια κερδοφόρο/μερισματοφόρο χρονιά και επάξια να παραμείνει στις πρώτες θέσεις προτίμησης των θεσμικών.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ υπεραπέδωσαν, με φόντο το πολυαναμενόμενο deal της θυγατρικής.

Άριστη συμπεριφορά και από τη ΜΟΗ. Αντέδρασε σωστά από τη στήριξη των 26,20, και πλέον κοιτά τα 29, με πρώτη αντίσταση τα 27,60 και στοπ κάτω από 25,96 σε κλείσιμο ώρας.

Ο κλάδος πληροφορικής διατηρείται πολύ δυνατός ενώ η ΕΝΤΕΡ όπως όλα δείχνουν θα αποχαιρετήσει σύντομα το ταμπλό (σε 20 ημέρες), δοξασμένη. Θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία σαν ένα από τα καλύτερο case studies όλων των εποχών, καθώς εισήχθη με εξαιρετικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση και εμπορευσιμότητα, και θα βγει στα ιστορικά της υψηλά, αποτιμημένη πολλές φορές τα EBITDA της εταιρείας. Δεν ενόχλησε κανέναν, αντιθέτως χάρισε υπερκέρδη τόσο στους αρχικούς και πιστούς μετόχους της όσο και σε όσους κατά καιρούς την “έπαιξαν” στην ανοδική της πορεία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.