
Το 2022, ο κόσμος του Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να διαλύεται με ταχείς ρυθμούς. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποτύχει να καταλάβουν το Κίεβο και η Δύση συσπειρωνόταν γύρω από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και επιβάλλοντας πρωτοφανείς κυρώσεις.
Ο ίδιος ο Πούτιν εμφανιζόταν σαν να τα έχει χαμένα, βάλλοντας κατά του Λένιν ή απευθύνοντας έκκληση στους Ουκρανούς να ανατρέψουν τη «συμμορία των τοξικομανών και των νεοναζί» τους.
Ρωσία: Ξεκίνησαν οι προεδρικές εκλογές – Τι σημαίνουν 6 χρόνια ακόμη ηγεσίας του Πούτιν
Καθώς οι Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες την Παρασκευή, σε μια εκλογική αναμέτρηση με ένα μόνο πιθανό αποτέλεσμα, το Κρεμλίνο θα διεκδικήσει την εντολή για αυτόν τον πόλεμο, κατοχυρώνοντας το πιο αιματηρό στοίχημα του Πούτιν.
Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να ξεπεράσει τη Δύση και επιδιώκει να «παντρέψει» το μέλλον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ελίτ και μιας κοινωνίας που φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την ισόβια διακυβέρνησή του, με την τύχη του μακροχρόνιου πολέμου του στην Ουκρανία.
«Έχετε να κάνετε με το πρόσωπο που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο- έχει ήδη κάνει ένα λάθος τέτοιας κλίμακας που δεν μπορεί ποτέ να το παραδεχτεί στον εαυτό του», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος στον Guardian. «Και δεν μπορεί να χάσει ούτε αυτόν τον πόλεμο. Γι’ αυτόν αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου.
«Όλοι μας – εξαιτίας του Πούτιν – έχουμε οδηγηθεί σε ένα τέτοιο παραλήρημα που δεν υπάρχει καλή έκβαση. Οι μόνες επιλογές είναι από πολύ κακές έως καταστροφικές», πρόσθεσε. Και αν ο Πούτιν αρχίσει να χάνει, πρόσθεσε, τότε «μπορεί όλοι να δούμε τα αστέρια στον ουρανό» – υπονοώντας έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο.
Ο Πούτιν δεν μπορεί να χάσει ούτε αυτόν τον πόλεμο. Γι’ αυτόν αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου
Η προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής του Πούτιν, η οποία περιελάμβανε μια προπαγανδιστική εκστρατεία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο λίρες, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το εσθονικό πρακτορείο Delfi και τα οποία εξέτασε ο Guardian, έχει θέσει τον πόλεμο στο επίκεντρο, καθώς οραματίζεται μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία που θα απογυμνώνεται από τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά της.
Οι γνώστες δήλωσαν ότι ενώ η ομάδα του επέμενε να επικεντρωθεί σε μια θετική ατζέντα κοινωνικών δαπανών ή πολιτιστικών επιτευγμάτων, αντ’ αυτού επέλεξε να δηλώσει την υποψηφιότητά του μιλώντας με βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας νέας «τάξης διαχείρισης» που θα αντικαταστήσει την παλιά, ατιμασμένη ελίτ.
Και εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση στην τηλεόραση, καθώς υποδηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι τη νίκη.
Ένας από τους στόχους του Πούτιν σε αυτές τις εκλογές είναι να «στερήσει από τους περισσότερους Ρώσους την ικανότητα να φανταστούν ένα μέλλον χωρίς αυτόν», έγραψαν οι Michael Kimmage και Maria Lipman στο Foreign Affairs. Και οι προοπτικές για την επόμενη θητεία του, ή ακόμη και για δύο θητείες μέχρι το 2036, φαίνονται σαφείς: ένας αιώνιος πόλεμος, μια όλο και πιο στρατιωτικοποιημένη κοινωνία και μια οικονομία που κυριαρχείται από το κράτος και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Ένας ατελείωτος πόλεμος
Αν και οι πολεμικοί σχεδιαστές του Πούτιν προέβλεπαν μια επίθεση αστραπή που θα καταλάμβανε το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες, διπλωμάτες, εσωτερικοί παράγοντες, παρατηρητές και ακτιβιστές πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο Πούτιν είναι πλέον έτοιμος για μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες.
«Ο Πούτιν φαίνεται να έχει οχυρωθεί- δεν θα σταματήσει τον πόλεμο αν δεν αναγκαστεί να το κάνει», δήλωσε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι σοβαρός για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες και θα ήταν ούτως ή άλλως στο χέρι της Ουκρανίας να τις αποφασίσει. Από τις σπάνιες συναντήσεις μου με Ρώσους διπλωμάτες, έχω την αίσθηση ότι αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους απ’ ό,τι μετά την έναρξη του πολέμου».
Εκτιμάται ότι η Ρωσία αφιερώνει το 7,5% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες, το υψηλότερο ποσοστό από την εποχή του ψυχρού πολέμου, και οι σπάταλες δαπάνες της κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια που κατασκευάζουν όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό να εργάζονται σε διπλές ή τριπλές βάρδιες και οι ηλεκτροσυγκολλητές που εισπράττουν υπερωρίες να κερδίζουν όσα και οι υπάλληλοι. Ένας αμυντικός γνώστης προέβλεψε ότι τα επίπεδα των δαπανών θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είπε, αποκαλώντας την αλλαγή «νέα μόνιμη φάση» που θα μπορούσε να διαρκέσει «πολλά χρόνια».
Στο εσωτερικό μέτωπο, τα εστιατόρια στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη παραμένουν γεμάτα, προβάλλοντας μια εικόνα κανονικότητας, οι «παράλληλες εισαγωγές» -η εισαγωγή δυτικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών- και άλλα νέα συστήματα προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Ρώσους από το να αντιληφθούν την απώλεια των ανέσεων και των προϊόντων πολυτελείας.
Δημόσια, ο Πούτιν υποβάθμισε τις δυνατότητες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Δύση, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι δεν πίστευε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν έναν πυρηνικό πόλεμο εκσυγχρονίζοντας τις στρατηγικές τους δυνάμεις. Αλλά, πρόσθεσε, «Αν θέλουν, τι πρέπει να κάνουν; Είμαστε έτοιμοι.»
Πηγή: in gr


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές