Για άλλη μια εβδομάδα, απεδείχθη περίτρανα ότι το Χρηματιστήριό μας δεν θυμίζει σε τίποτα με αυτό περασμένων εποχών. Η μετοχική βάση έχει αλλάξει για τα καλά.

Η εβδομάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα, καθώς κατεγράφη η χειρότερη συνεδρίαση του 2024 για τον Γενικό Δείκτη, ενώ είχαμε να δούμε τέτοιες απώλειες (-2,51%) εννέα ολόκληρους μήνες.

Και μάλιστα, η πτώση ήρθε αφενός με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, αφετέρου με διάχυση στους περιισότερους τίτλους, δεικτοβαρείς και μη.

Οδηγώντας και τις τιμές χαμηλότερα απο κρίσιμες στηρίξεις, μια εικόνα που είχαμε αναλύσει επισταμένα στη στήλη όλη την εβδομάδα.

Ωστόσο, η συνέχεια φαίνεται καλή για το πολύπαθο Χρηματιστήριό μας.

Διότι πρώτον, εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά ψήγματα ανθεκτικότητας σε πολλές μετοχές, ώστε οι υποστηρικτικές αγορές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι για πολλοστή φορά απεφεύχθησαν τα χειρότερα, υπό την έννοια ότι σε ένα ρηχό χρηματιστήριο σαν το δικό μας, εύκολα θα μπορούσε να γίνει η μεγάλη ζημία.

Πράγμα που δεν έγινε, προς το παρόν, οπότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο χαρακτήρας του Χρηματιστηρίου έχει αλλάξει σε μεσο-μακροπρόθεσμο, και οι όποιες κερδοσκοπικές κινήσεις δεν το “πληγώνουν” σοβαρά.

Εξάλλου, και όλοι οι παράγοντες που αφενός οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ, αφετέρου ενδυναμώνουν το σενάριο της ανοδικής συνέχισης, δεν μετεβλήθησαν.

Τουναντίον.

Η αγορά ομολόγων μας διανύει μια ιστορικής σημασίας χρονική συγκυρία, καθώς το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει καταρρεύσει κάτω από τις 100 μ.β. σε υπερπολυετή χαμηλά επίπεδα, που έβλεπε πριν το 2009.

Mε απόδοση στη λήξη πέριξ του 3,3% το 10ετές και 2,77% το 2ετές, ενώ και το έντοκο 52 εβδομάδων ως άξονας περιστροφής “χαρίζει” 3,7% ετήσια απόδοση.

Στο μετοχικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης οριακά έγραψε την 4η πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες 23..

Κι αν αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό, να σημειωθεί ότι καμία από τις 4 πτωτικές δεν τόλμησε να καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες από την αμέσως προηγούμενη ανοδική εβδομάδα.

Η συναλλακτική δραστηριότητα, αυτήν την εβδομάδα, ήταν και η μεγαλύτερη που έχουμε δει εδώ και τουλάχιστον δύο έτη (σε κανονική συνεδρίαση, εξαιρώντας αναδιαρθρώσεις και εταιρικά γεγονότα).

Το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται, και όχι άδικα, καθώς επανενεργοποιούνται παλιοί κωδικοί, δραστηριοποιούνται νέοι και εισέρχονται ξένοι θεσμικοί (με σημαία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας), ενώ και η συνολική κεφ/ση του Χρηματιστηρίου μας είναι σαφέστατα μεγαλύτερη, σε επίπεδα προ κρίσης.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι διανύουμε μια πάρα πολύ ώριμη και ενδιαφέρουσα περίοδο. Προφανώς θα υπάρξουν πτωτικά σκέλη, ίσως και βαθύτερα από αυτό της Δευτέρας. Σε αυτήν τη φάση, όμως, απολαμβάνουμε κέρδη και όμορφες συνεδριάσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.