Στο 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο προϋπολογισμός των έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε διαγωνιστική διαδικασία.

Αφορούν 15 έργα και ειδικότερα, το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Αττικής και το αντίστοιχο του Πειραιά, καθώς και τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΑ – ΜΕΒΑ) Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, Άνδρου, Σαντορίνης, Λέρου, Νάξου, Ρόδου, Τήνου, Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας και Κέρκυρας.

Τα έργα

Τα συγκεκριμένα έργα είναι απαραίτητα για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, καθώς, πέραν της ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, παίζουν καταλυτικό ρόλο στον περιορισμό των σκουπιδιών που οδηγούνται για ταφή και σταδιακά στη μείωση της διάθεσης ανεπεξέργαστων αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Παράλληλα, στην τελευταία τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπεται και η μετεξέλιξη των ήδη προβλεπόμενων ΜΕΑ σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), ενώ παράλληλα δρομολογείται η τροποποίηση και των 12 υφιστάμενων ΜΕΑ.

Ευρωβουλή: Υπερψήφισε τους νέους κανόνες για τη διαχείριση των συσκευασιών

Οι ΜΑΑ είναι μονάδες στις οποίες πραγματοποιείται μηχανική διαλογή των χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών και βιολογική επεξεργασία των χωριστά συλλεγέντων οργανικών αποβλήτων, είτε με αερόβια διεργασία είτε με αναερόβια χώνευση. Σε αυτές παράλληλα θα παραλαμβάνονται και ποσότητες υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων για μηχανική και βιολογική επεξεργασία, οι οποίες, χρόνο με τον χρόνο θα πρέπει να μειώνονται.

Γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ

Για το σκοπό αυτό, για τις ΜΕΑ που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιόδου 2016-2020 και έλαβαν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στις διακηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών έχει περιληφθεί «προαίρεση» ώστε να υπάρχει δυνατότητα το έργο να προσαρμοστεί τεχνολογικά, όπου απαιτείται και να ολοκληρωθεί ως ΜΑΑ και με πόρους της προγραμματικής περιόδου 2021- 2027, εφόσον απαιτείται.

Όσο για τις μονάδες που δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί και σχεδιάζονται εκ νέου στο πλαίσιο των υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αναστασία Αρφανάκου, σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή, «θα προβλεφθούν εξαρχής ως ΜΑΑ και θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» της περιόδου 2021-2027 με ποσοστό συγχρηματοδότησης (κοινοτικής στήριξης) που θα εξαρτάται από τις ποσότητες των χωριστά συλλεγέντων ρευμάτων που θα οδηγούνται στις ΜΑΑ».

Σήμερα λειτουργούν 12 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Ηλεία, Ιωάννινα, Σέρρες, Αμάρι Ρεθύμνης, Αρχάνες ηρακλείου, Χανιά, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Θήβα. Άλλες 18 βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε στάδιο ολοκλήρωσης κατασκευής. Πρόκειται για τις ΜΕΑ σε Τρίκαλα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Σητεία, Ιεράπετρα, Μήλο, Άμφισσα, Αιγιαλεία, Άρτα, Κάρπαθο, Λήμνο, Χίο, Κύθηρα, Προσοτσάνη, Παγγαίο, Δράμα, Χερσόνησο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green