Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τη σκυτάλη πήρε η Federal Reserve, η οποία -όπως αναμενόταν- ακολουθήσε το ίδιο μοτίβο.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για σειρά μειώσεων μέσα στο 2024. Οι αμερικανοί τραπεζίτες μετά και την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης αφήνουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%.

Παράλληλα, το αποκαλούμενο διάγραμμα κουκκίδων της Fed έδειξε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων συμμερίζεται την άποψη ότι τα επιτόκια θα τελειώσουν το 2024 στο 4,5% έως 4,75%, που ισοδυναμεί με τρεις περικοπές των 25 μονάδων.

Με την ανακοίνωση της απόφασης,  οι  βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, οι οποίοι έως εκείνη την ώρα κατέγραφαν οριακές διακυμάνσεις, αντέδρασαν θετικά: ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,3% και ο Nasdaq Composite 0,5%. Ο Dow Jones αυξήθηκε περισσότερο από 140 μονάδες ή σχεδόν 0,4%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν καθώς η απόφαση της Federal Reserve αμβλύνει την ανησυχία της αγοράς, ότι η νομισματική χαλάρωση θα καθυστερήσει.

Η ανάκαμψη των ομολόγων περιόρισε το φετινό selloff που οφειλόταν στην ανησυχία ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Η Fed αναφέρει στην απόφασή της ότι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Τα κέρδη θέσεων εργασίας παρέμειναν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.

«Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της γιατην απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία και προσθέτει ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες.

Οι επόμενες κινήσεις

Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή τονίζει ότι θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%.

Επιπλέον, τονίζει ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της. Και δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.

Υπογραμμίζει επίσης ότι θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Fed. «Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το dot-plot

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Fed ήταν προεξοφλημένη από την αγορά, οι επενδυτές εστίασαν στο dot -plot. Σύμφωνα με αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β. έκαστη μέχρι το τέλος του 2024.

Η νέα δήλωση πολιτικής της Fed περιέγραψε τον πληθωρισμό ως «αυξημένο» και οι ενημερωμένες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με ρυθμό 2,6% μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με 2,4% στις προβλέψεις που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, 10 από τους 19 αξιωματούχους της Fed εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο πολιτικής να μειώνεται τουλάχιστον στα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μια διάμεση άποψη που τέθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και διατηρήθηκε παρά τον πρόσφατο ισχυρότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό.

Πιο επιθετικό

Ωστόσο, το συναίσθημα ήταν λίγο πιο επιθετικό. Έντεκα αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο είχαν δει μειώσεις τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας για το έτος και η νέα άποψη πολιτικής ήρθε παράλληλα με μια αναβαθμισμένη προοπτική για την οικονομία. Η ανάπτυξη φαίνεται τώρα στο 2,1% για το έτος σε σύγκριση με μόλις 1,4% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να τελειώνει το έτος στο 4%, χαμηλότερο από το 4,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο και ελάχιστα άλλαξε από το ποσοστό ανεργίας 3,9% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Ένα βασικό μέτρο, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής, μετακινήθηκε υψηλότερα κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, από 2,5% σε 2,6%, αντικατοπτρίζοντας τις απόψεις ορισμένων αξιωματούχων της Fed ότι η οικονομία μπορεί να υποστηρίξει συνολικά υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή