Στους κλάδους των ταξιδιών, του λιανεμπορίου και των πολυτελών ειδών φαίνεται ότι τοποθετούνται εσχάτως οι Ευρωπαίοι επενδυτές, στοιχηματίζοντας ότι μια ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρωζώνης θα ενισχύσει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα για διακοπές και ακριβά είδη.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Stellantis έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 25% από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο γερμανικός όμιλος ψυχαγωγίας Eventim σημείωσε άνοδο 23% και η δανέζικη κατασκευάστρια κοσμημάτων Pandora κερδίζει 15% την ίδια περίοδο, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν ότι η απαισιοδοξία για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη είναι υπερβολική.

Διεθνείς αγορές: Οι 5 καταλύτες που θα επηρεάσουν την πορεία τους το 2024 [γραφήματα]

Ο ενθουσιασμός των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων για μετοχές που συνδέονται με τις διακριτικές δαπάνες οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν δαμάσει επιτυχώς τον πληθωρισμό χωρίς να κινδυνεύσουν οι οικονομίες να πέσουν σε ύφεση.

«Είναι σαν να φτάνουμε στο φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο Dan Boardman-Weston, επικεφαλής επενδύσεων στην BRI Wealth Management. «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, ξεκινώντας από πολύ χαμηλή βάση, [ . . . ] και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σαφώς να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, κάτι που θα προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση», πρόσθεσε, μιλώντας στους Financial Times.

Τα κέρδη ώθησαν τους δείκτες Stoxx των ευρωπαίων καταναλωτικών μετοχών και των κατασκευαστών αυτοκινήτων σε άνοδο 10,3% και 14,5% αντίστοιχα, φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο η BRI Wealth Management είναι θετική για τους λιανοπωλητές και τους ομίλους πολυτελείας στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής αρχίζουν να «φαίνονται λίγο πιο αισιόδοξες».

Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Τη θετική στάση ευνοεί και το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ ελκυστικές. Σύμφωνα με τον John Goetz, συνδιευθύνοντα σύμβουλο επενδύσεων της Pzena Investment Management, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών καταναλωτικών μετοχών έχουν πέσει σε ελκυστικά επίπεδα.

«Πληρώνουμε μόνο για μια πολύ αρνητική προοπτική, οπότε αν βγει λίγος ήλιος… όλα θα είναι καλύτερα!» είπε χαρακτηριστικά. Ο διαχειριστής κεφαλαίων των ΗΠΑ έχει μερίδια στη γαλλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin, στην ξενοδόχο Accor και στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Porsche. «Οτιδήποτε στην Ευρώπη αγγίζει τον καταναλωτή που σχετίζεται με το αυτοκίνητο είναι πολύ πολύ φθηνό», είπε ο Goetz.

Ο ρόλος της ενέργειας

Την ίδια ώρα, θετικά επιδρά στο καταναλωτικό συναίσθημα η πτώση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τους αναλυτές η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, ένα κρίσιμο καύσιμο για πολλούς ευρωπαίους καταναλωτές, συνέβαλε επίσης σε καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021, δηλαδή πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πτώση ήρθε και λόγω του ήπιου χειμώνα, καθώς η ζήτηση παρέμεινε χαμηλή, ενώ οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου άμβλυναν τους φόβους των εμπόρων για έλλειψη.

Σύμφωνα με τον Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management, η πτώση του πληθωρισμού, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και το γεγονός ότι η περιοχή εξακολουθεί να έχει υπερβολικές αποταμιεύσεις τότε μιλάμε για ένα μίγμα στήριξης του ευρωπαίου καταναλωτή.

Η Pictet άρχισε να αγοράζει περισσότερες μετοχές διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών και να μειώσει τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στις αρχές Μαρτίου για να επωφεληθεί από αυτό που ο Paolini αποκάλεσε «τη δυνατότητα για μια θετική έκπληξη» στις προσωπικές δαπάνες στην Ευρώπη.

Αυτές οι μετοχές είναι ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα, είπε ο Paolini, επειδή οι εταιρείες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης στην Ευρώπη θα επωφεληθούν επίσης από τη συνεχή ανθεκτικότητα των καταναλωτών στις ΗΠΑ, προσφέροντας ασφαλείς αποδόσεις ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης παραπαίει.

Στο ίδιο μήκος και οι αναλυτές της Goldman Sachs, υποστηρίζοντας τους κλάδους που «θα είναι οι προφανείς ωφελούμενοι από την ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Ευρώπη». Για τους αναλυτές της στρατηγικής η βελτίωση των ευρωπαϊκών ερευνών επιχειρηματικής δραστηριότητας θεωρούνται κορυφαίος δείκτης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο «αντίλογος»

Την αισιοδοξία για τους συγκεκριμένους κλάδους όμως δεν την συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές. Η Bank of America υποστηρίζει ότι η οικονομία της Ευρώπης παραμένει εύθραυστη και θα αποδυναμωθεί καθώς η επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ συνεχίζει να περνά στην οικονομία.

Ο Andreas Bruckner, αναλυτής μετοχών στην τράπεζα, είπε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τράπεζες «φαίνονται πιο ευάλωτες» σε μια επιβράδυνση. Συνέστησε στους πελάτες να επενδύσουν σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα αποθέματα τροφίμων και ποτών και χημικών ουσιών, τα οποία έχουν υποαποδώσει στην ευρύτερη αγορά φέτος.

«Ο πλήρης αρνητικός αντίκτυπος της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός και τελικά θα περάσει στον καταναλωτή», υποστήριξε ο Bruckner. «Μπορεί τα πράγματα να είναι καλά τώρα, αλλά το βλέπουμε ως ένα ψεύτικο σήμα», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή