Σύσταση προς τις Apple και Meta απηύθυνε η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό επίτροπος της ΕΕ Μαργκρετε Βεστάγκερ σχετικά με τις νέες χρεώσεις των υπηρεσιών τους, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τους χρήστες να απολαύσουν τα οφέλη της Πράξης για τις ψηφιακές αγορές (DMA) , η οποία έχει ως στόχο να τους δώσει περισσότερες επιλογές.

Η Apple ανακοίνωσε μια σειρά από αλλαγές τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με την τεχνολογική νομοθεσία ορόσημο της ΕΕ, η οποία απαιτεί να ανοίξει το κλειστό οικοσύστημά της στους αντιπάλους, αναφέρει το Reuters.

Meta Platforms: Στο μισό οι μηνιαίες χρεώσεις Facebook και Instagram

Μια νέα δομή τελών περιλαμβάνει ένα βασικό τεχνολογικό τέλος ύψους 50 λεπτών του ευρώ ανά λογαριασμό χρήστη ετησίως, το οποίο οι μεγάλοι προγραμματιστές εφαρμογών θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν καμία από τις υπηρεσίες πληρωμών της Apple, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις από αντιπάλους όπως η δημιουργός του Fortnite Epic Games.

Η κοινοτική Επίτροπος δήλωσε ότι τα νέα τέλη έχουν προσελκύσει την προσοχή της.
«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία δείχνουμε έντονο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, αν η νέα δομή τελών της Apple θα καταστήσει εκ των πραγμάτων με οποιονδήποτε τρόπο ελκυστική τη χρήση των πλεονεκτημάτων της DMA.

Τέτοιου είδους πράγματα είναι αυτά που θα διερευνήσουμε», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Reuters . Η Μ.Βεσταγκερ  εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τα νέα τέλη της Meta.

Προειδοποίηση για ελέγχους

Η εταιρεία (Meta) νωρίτερα την Τρίτη δήλωσε ότι προσφέρθηκε να μειώσει σχεδόν στο μισό τη μηνιαία συνδρομή για το Facebook και το Instagram σε 5,99 ευρώ από 9,99 ευρώ, αλλά ο Αυστριακός ακτιβιστής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Μαξ Σρεμς δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά το ύψος της συνδρομής.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κερδίσετε απο τις υπηρεσίες που παρέχετε. Διότι ένα πράγμα είναι οι πολύ στοχευμένες διαφημίσεις που βασίζονται στα δεδομένα που καταναλώνονται», δήλωσε.

«Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τη Meta και θα αξιολογήσουμε επίσης τελικά, ποια είναι η επόμενη ώθηση προκειμένου να συμμορφωθούν με την DMA».

Η Μ.Βεσταγκερ προειδοποίησε επίσης τις εταιρείες να μην αποθαρρύνουν τους χρήστες από το να μεταπηδήσουν σε αντιπάλους, δυσφημίζοντάς τους, λέγοντας ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά θα μπορούσε να προκαλέσει έρευνα. Η Apple δήλωσε ότι ορισμένες από τις αλλαγές της θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες σε κινδύνους ασφαλείας.

«Θα το θεωρούσα απερίσκεπτο να πούμε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι ασφαλείς στη χρήση, διότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την DMA. Το DMA υπάρχει για να ανοίξει την αγορά για άλλους παρόχους υπηρεσιών να φτάσουν σε εσάς. Το πώς,  ο πάροχος υπηρεσιών του λειτουργικού σας συστήματος,  θα διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές είναι δική του απόφαση», είπε.

«Και βέβαια, αν δούμε ή έχουμε την υποψία ότι αυτό γίνεται προκειμένου να πούμε ότι κάποιος άλλος δεν κάνει τη δουλειά του φυσικά, μπορεί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να το εξετάσουμε».

Η κ. Βεσταγκερ δήλωσε ότι η ανατροφοδότηση από τους προγραμματιστές είναι το κλειδί για το αν θα ξεκινήσει έρευνες για κάποια από τις έξι εταιρείες που υπόκεινται στην DMA.
Ερωτηθείσα εάν είχε λάβει σχόλια από τρίτους, δήλωσε: «Αρκετά, θα έλεγα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις