Τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για την έκδοση ομολόγων τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων , προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην G7. Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, τα ομόλογα αυτά θα υποστηρίζονται από τα κέρδη που δημιουργούνται από τα «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Οι ίδιες πηγές, που δεν κατονομάζονται, αναφέρουν ότι βάσει της πρότασης θα συγκεντρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν ακινητοποιηθεί από τις χώρες της G-7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο SPV, τα κέρδη των οποίων θα στηρίξουν τα λεγόμενα «ομόλογα ελευθερίας».

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας είναι δεσμευμένα στην ΕΕ, όπου παράγουν καθαρά κέρδη περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Τα έσοδα από την πιθανή προσφορά ομολόγων θα ισοδυναμούσαν σχεδόν με τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής βοήθειας που είναι ακόμα κολλημένη στο Κογκρέσο.

Αγώνας για χρήματα

Οι δυτικοί σύμμαχοι αγωνίζονται να βρουν χρηματοδότηση στο Κίεβο σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυροβολικού και καθώς η Ρωσία έχει σημειώσει προόδους στα ανατολικά. Τα διεθνή ομόλογα της Ουκρανίας ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους στις αναδυόμενες αγορές την Πέμπτη.

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και συνεχίζονται, είπε ένας από τους ανθρώπους. Ορισμένα κράτη της G-7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με τη νέα ιδέα, είπε ένα άλλο άτομο.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να αποφέρει πολύ περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία πηγή. Ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, προέτρεψαν τους συμμάχους να είναι πιο τολμηροί και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία.

Επιλογές

Οι σύμμαχοι της G7 έχουν συζητήσει τους τελευταίους μήνες διάφορες επιλογές για το πώς να αξιοποιήσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία – από τη χρήση των χρημάτων ως εγγύηση για την άντληση χρέους μέχρι την έκδοση εγγυήσεων έναντι των δεσμευμένων κεφαλαίων. Ωστόσο, παραμένουν σε αντίθεση λόγω της απροθυμίας των Ευρωπαίων να κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ουσιαστική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, για τα οποία φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις, θα διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα του ευρώ και θα αντιμετωπίσουν αντίποινα από τη Μόσχα.

Προς το παρόν, οι ηγέτες της ΕΕ πλησιάζουν σε συμφωνία για τη χρήση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος των απροσδόκητων κερδών, τα οποία διακρατούνται κυρίως μέσω του γραφείου συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο, θα μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, έναν μηχανισμό που χρησιμοποιείται κυρίως για την αποζημίωση των κυβερνήσεων για στρατιωτικές αγορές με προορισμό την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση