Για πολλούς μήνες, δεν απειλήθηκε η παντοδυναμία μας τόσο σε επίπεδο Γενικών Δεικτών, όσο και σε επίπεδο Κλαδικών. Μέχρι χθες.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είδαν (και) χθες νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας ώθηση από τα καθησυχαστικά σχόλια του Προέδρου της Fed, Jerome Powell.

Ο οποίος, εν ολίγοις, επιβεβαίωσε πλην άλλων τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς εν ευθέτω χρόνω.

Κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί έως έναν βαθμό, εξού και τα ιστορικά υψηλά στις αγορές.

Και το… πάρτι συνεχίζεται, κι όχι μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ κατέγραψε ιστορικές κορυφές, για άλλους λόγους, βέβαια, ενώ και ο γερμανικός DAX40 δεν πάει πίσω.

Σε αυτό το μοτίβο, η Αθήνα έχει προφανώς δείξει τα δόντια της όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας με τη σειρά της πολυετή υψηλά (και όχι ιστορικά, για τους γνωστούς ..τραπεζικούς λόγους), με την πλειονότητα των μετοχών σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά επίπεδα.

Κι όμως, το τελευταίο διάστημα είδαμε τους αμερικανικούς δείκτες να ισοσκελίζουν την απόδοση του ΓΔ, που από 1/1 είναι περίπου +10%. Στις 52 εβδομάδες, ο Nasdaq Composite μάς προσπέρασε με +41% έναντι +36% του ΓΔ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η επαναφορά των Αμερικανών σε κλαδικό επίπεδο. Ο πολύ επιθετικός μας ΔΤΡ ήταν άπιαστος για τουλάχιστον 12 μήνες, μέχρι που ήρθε η ώρα οι δύο Αμερικάνοι πρωταγωνιστές της πληροφορικής/τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ισοφάρισαν το +15% από 1/1. Το ίδιο συνέβη και σε απόδοση εξαμήνου για τον έναν από τους δύο, εκείνον της πληροφορικής/τεχνολογίας, με +33% (όσο και ο ΔΤΡ), με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών να υπολείπεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στατιστικά αυτά δεν είναι αρνητικά για εμάς. Η μετάφραση «μείναμε πίσω» δεν στέκει από μόνη της ως απλή παρατήρηση, διότι οι παράγοντες που μάς έφεραν έως εδώ (και στους οποίους στηρίζεται και η συνέχιση της ανόδου) δεν έχουν αρθεί ή μεταβληθεί.

Τουναντίον, θα πρέπει να εκλάβουμε την υπεραπόδοση της Wall Street ως επιβεβαίωση για το θετικό επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, ώστε να ισχύει ότι η χρηματαγορά μας θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια, καθώς αφενός μόλις πρόσφατα έχουμε γίνει με τη βούλα “κανονική οικονομία” (βλ. επενδυτική βαθμίδα), αφετέρου φέρουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.