Η Microsoft προσέλαβε τους Μουσταφά Σουλεϊμάν και Καρέν Σιμονιάν, συνιδρυτές της υψηλού προφίλ startup εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Inflection AI, και αρκετούς από τους συναδέλφους τους σε μια από τις πιο περίεργες συμφωνίες, καθώς η αμερικανική εταιρεία υπό την ηγεσία του Σάτια Ναντέλα συνεχίζει την επιθετική πολιτική προσέλκυσης κορυφαίων στελεχών.

Ο Σουλεϊμάν— επίσης συνιδρυτής της DeepMind, την οποία η Google εξαγόρασε το 2014 για να ενισχύσει τις δικές της προσπάθειες τεχνητής νοημοσύνης — θα διευθύνει τη νεοσύστατη μονάδα καταναλωτικής τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που ονομάζεται Microsoft AI, ενώ ο Σιμονιάν εντάσσεται στην εταιρεία ως επικεφαλής επιστήμονας στην ίδια νέα ομάδα.

Η σύγκρουση Μασκ-Άλτμαν υπό το πρίσμα των δημοσίων σχέσεων

Ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, του οποίου ο επίσημος τίτλος στη Microsoft είναι EVP και Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft AI, θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο Ναντέλα.

Πάντως, η Inflection AI  δεν είναι άγνωστη στη Microsoft. Η Inflection AI τον Ιούνιο συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης της φρενίτιδας που προκάλεσε η AI στην Σίλικον Βάλεϊ. Αυτός ο γύρος αποτίμησε την startup στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, Ριντ Χόφμαν είναι συνιδρυτής της δύο ετών startup, μαζί με τους Σουλεϊμάν και Σιμονιάν, ενώ στους επενδυτές περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ και η Nvidia. Την εποχή της χρηματοδότησης, η Inflection AI δήλωνε ότι κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα AI στον κόσμο, με 22.000 μονάδες επεξεργασίας GPU Nvidia H100.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο X του ίδιου του Σουλεϊμάν, θα ηγηθεί επίσης προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και έρευνας για τα Copilot, Bing και Edge.

«Διάφορα μέλη της ομάδας της Inflection AI επέλεξαν να ακολουθήσουν τους Μουσταφά και Καρέν στη Microsoft«, έγραψε η Ναντέλα σε ανάρτηση στο εταιρικό blog. «Σε αυτούς περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο ολοκληρωμένους μηχανικούς, ερευνητές και κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Έχουν σχεδιάσει, ηγηθεί, λανσάρει και συν-συγγράψει πολλές από τις πιο σημαντικές συνεισφορές στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η Inflection AI θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές startups στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ιδρύθηκε το 2022 από τους συνιδρυτές του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν και Σουλεϊμάν, και είχε επιδιώξει να αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να συμμετέχουν σε ανοιχτούς διαλόγους, να απαντούν σε ερωτήσεις και να βοηθούν σε μια ποικιλία εργασιών.

Ο Χόφμαν είπε ότι όλοι οι επενδυτές στην Inflection AI «θα έχουν καλό αποτέλεσμα σήμερα και αναμένω ένα καλό, ανοδικό μέλλον». Ο Σον Γουάιτ, συνιδρυτής της Braingels, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Inflection AI, ανακοίνωσε ο Χόφμαν.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η Inflection AI είπε ότι θα στρέψει την εστίασή της στην επιχείρηση στούντιο τεχνητής νοημοσύνης, όπου κατασκευάζει και δοκιμάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν πελάτες. «Αυτή η ανανεωμένη έμφαση στο API μας συνοδεύεται επίσης από ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία», αναφέρει η νεοφυής επιχείρηση.

Ως μέρος της μετάβασης, η Inflection AI είπε ότι θα φιλοξενήσει το Inflection-2.5 στο Microsoft Azure, κάτι που όπως ανακοινώθηκε θα βοηθήσει στην προσέγγιση «δημιουργών παντού». «Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι θα έρθει σε άλλες πλατφόρμες φιλοξενίας cloud στο εγγύς μέλλον. «Το ίδιο το API δεν είναι διαθέσιμο σήμερα, αλλά θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Microsoft φέρεται να εργάζεται στη νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης εδώ και αρκετό καιρό. Ο Ναντέλα είχε προσφερθεί να προσλάβει επίσης τους συνιδρυτές της OpenAI Σαμ Άλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν — όταν αποχώρησαν προσωρινά από την startup τον Δεκέμβριο.

Ο Ναντέλα δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία – και ο κόσμος – διανύουν μόλις το δεύτερο έτος της αλλαγής της πλατφόρμας AI και η Microsoft «πρέπει να διασφαλίσει ότι έχουμε την ικανότητα και την δυνατότητα να καινοτομούμε με τόλμη».

Οι νέες προσλήψεις σηματοδοτούν επίσης ένα άλλο σημαντικό βήμα της Microsoft για την ενίσχυση των εσωτερικών της δυνατοτήτων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, εκτός της σχέσης με την OpenAI. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft επένδυσε 16 εκατομμύρια δολάρια στην Mistral, μία γαλλική αντίπαλο της OpenAI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης