Παρά τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι Moody's και JPMorgan στην αρχή της εβδομάδας, τελικά οι αγοραστές ανασυντάχθηκαν και έσωσαν τα χειρότερα

Διαγραμματικά, ο Δείκτης έχει βραχυπρόθεσμη στήριξη τις 1418 μονάδες, και μεσοπρόθεσμη τη ζώνη των 1384-86.

Με το κλείσιμο της Παρασκευής και το ανοδικό χάσμα, διεσπάσθη το πτωτικό momentum καθώς προσπελάστηκε το σημείο των 1422.

Τα περισσότερα χαρτιά σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση επέδειξαν ωριμότητα ακόμα και μετά το sell off της Δευτέρας.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρήθηκε υψηλότατη καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η νευρικότητα είναι εμφανής ελλείψει βασική κατεύθυνσης.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει εγκλωβιστεί στο εύρος 1380-1435 μονάδων, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί να υπάρχουν καύσιμα για συνέχιση της ανόδου.

Το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μία, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ και Ιαπωνία και Γερμανία κατοχύρωσαν νέα ιστορικά υψηλά (S&P500, Dow30, NIKKEI225), με την Ευρώπη να είναι στα δικά της υπερπολυετή (Eurostoxx50) ή ιστορικά ρεκόρ (DAX40).

Τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ από το μέτωπο πληθωρισμού, αγορά κατοικίας και αγορά εργασίας ήρθαν καλώς για τους επενδυτές, εξασφαλίζοντας ότι η Fed «κοιτάει» στα μάτια την εκκίνηση μειωτικού κύκλου, αν και όχι μέχρι τον Ιούνιο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην Ευρώπη, με την ΕΚΤ να μοιάζει ακόμα πιο κοντά στο να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ενώ οι αναθεωρημένες πρροβλέψεις για τη μεγέθυνση και τη γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε συμπεράσματα μείωσης τουλάχιστον 150 μ.β. μέχρι το τέλος του 2025.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε έμπρακτα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που με κίνηση-ματ μείωσε (μετά από 9 έτη..) τα επιτόκιά της κατά 25 μ.β. στο 1,25%, δικαιολογώντας επαρκώς την κίνησή της βάσει των συνθηκών της αγοράς.

Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σωστά ζυγίζουν τα δεδομένα οι Ελβετοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μοιάζει δύσκολο για κάποιον να φανταστεί κάποιο ιδιαίτερα ζοφερό μέλλον, τουλάχιστον όσο δεν εμφανίζεται κάποιος αστάθμητος παράγοντας.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όλες οι αναλύσεις και οι εκθέσεις συγκλίνουν σε ..καλύτερες ημέρες, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά μας, κάτι που επιρρωνύεται από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι επίκεινται τρεις αργίες στο ΧΑ: Δευτέρα 25/3 (εθνική εορτή), Παρασκευή 29/3 (Μ. Παρασκευή Καθολικών), Δευτέρα 1/4 (Δευτέρα Πάσχα Καθολικών).

Ιδιαίτερα για την 29η, αφορά σε αργία και στη Νέα Υόρκη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.