Την άδικη αντιμετώπιση των ξενοδοχειακών μονάδων ειδικά αυτών των μικρότερων κατηγοριών έναντι των καταλυμάτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής. Μιλώντας στο podcast Βαβέλ, αναρωτιέται για ποιο λόγο ένας ιδιοκτήτης βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην θεωρείται επιχειρηματίας από το πρώτο σπίτι που νοικιάζει. Επισημαίνει την άδικη κατανομή του τέλος κλιματικής αλλαγής που επιτρέπει να πληρώνει μόλις 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ένα σπίτι 300 τ.μ. και 10 ευρώ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 35 τ.μ..
Για την φετινή τουριστική περίοδο εκτιμά ότι θα υπάρξει ήπια αύξηση στις αφίξεις και τα έσοδα, αλλά προβλέπει μια μέση αύξηση 5% στις τιμές των ξενοδοχείων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την περιοχή και την μονάδα και το 15%, γεγονός που όπως είπε δικαιολογείται τόσο από το κόστος λειτουργίας όσο και από την τουριστική ζήτηση.
Χαρακτηρίζει τιμωρητική την διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την μουσική, μιλάει για ελλείψεις 55-60.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, σημειώνει ότι χωρίς καλύτερες κρατικές υποδομές το τουριστικό μας προιόν δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.
Με το «δεξί» μπήκε ο τουρισμός το 2024 – Άλμα 16% στις αφίξεις και 27,1% στα έσοδα
Για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού διαφωνεί με την άποψη πολλών ότι βιώνουμε συνθήκες υπερτουρισμού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ακόμα είναι σε αφίξεις και σε κίνηση σε επίπεδα πολύ χαμηλά.
Μέση αύξηση 5%, αλλά σε κάποιες περιοχές και πάνω από 15%
Οι πελάτες οι δικοί μας θεωρούν ότι το προϊόν που έχουμε εμείς εδώ είναι έχει πάρα πολύ καλό value for money σε σχέση με αυτό που αγοράζουν στις ανταγωνίστριες μας ευρωπαϊκές χώρες. Πράγμα το οποίο οι ίδιοι οι πελάτες διαψεύδουν το την πιθανή παρερμηνεία ότι τα ξενοδοχεία μας είναι ακριβά. Εγώ είπα μια αύξηση τουλάχιστον 5%. Κατανοώντας ότι η κάθε περιοχή είναι διαφορετική και υπάρχουνε και κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και επειδή ελεύθερη αγορά υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία, είναι δύσκολο να επιβάλεις ή να προτείνεις μια συγκεκριμένη αύξηση σε όλους. Για κάποιες περιοχές που έχουν απίστευτη δυναμική, μπορεί η αύξηση αυτή να πρέπει να είναι και διψήφια 15%. Για κάποιες άλλες μπορεί να παίρνει ένα 7%, για κάποιους άλλους 8. Και μες τις περιοχές κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν πολύ υψηλές αυξήσεις, κάποιες κάποιες όχι. Αυτό που λέμε είναι ότι καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί πολύ και η ανάγκες για πιο βιώσιμη λειτουργία όλο και πληθαίνουν, καλό είναι τουλάχιστον στο κομμάτι της τιμής να μην υπάρχουν υπο τιμολογημένα ξενοδοχεία. Όπου μπορούμε δηλαδή να αυξάνουμε τις τιμές μας έτσι ώστε να υπάρχει αν θέλεις η ρευστότητα αύριο μεθαύριο να μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις στα καταλύματά μας.
Οι ελλείψεις των κρατικών υποδομών
Ειδικά για τους πολύ ανεπτυγμένους προορισμούς κάποιες υποδομές δυστυχώς προηγούνται στον ιδιωτικό τομέα απ ότι στο δημόσιο, ενώ θα έπρεπε να είναι να είναι ανάποδα. Υπάρχουν βέβαια βασικές υποδομές, τώρα όπως είναι για παράδειγμα στην Κρήτη, ο Βοακ και το Καστέλι που αν ολοκληρωθούν ή το ποσό των αφίξεων που μπορεί να υποστηρίξει πλέον η Κρήτη θα είναι πολύ υψηλότερο. Θα υπάρχουν και κάποια έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλό είναι να δούμε αυτά τα έργα να συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε να μπορούν όλες οι περιοχές να βρίσκονται σε αυτό το νηπιακό, όπως θέλω εγώ να αποκαλώ στάδιο τουριστικής ανάπτυξης. Κάτι να προσθέσω εδώ. Ο τουρισμός είναι 13 περιφέρειες. Πολλές εξαρτώνται από τις αεροπορικές αφίξεις που είναι και το 75% του συνόλου των αφίξεων της χώρας. Πολύ σπουδαίο νούμερο. Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε αεροπορικές αφίξεις, καθώς είτε δεν έχουν άλλο δρόμο είτε το οδικό δίκτυο από τα αεροδρόμια για τις περιοχές αυτές είναι κακοσυντηρημένοι, κακώς συντηρημένα ή συντηρημένα. Δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα χερσαία σύνορα υπάρχουν τεράστιες ουρές, αναμονές, υπάρχουν χερσαία σύνορα χωρίς τουαλέτες, πράγμα το οποίο δυσκολεύει πάρα πολύ και και τον οδικό τουρισμό για κοινές περιοχές. Συνεπώς για κάποιες περιοχές οι υποδομές είναι βασικό συστατικό για την περαιτέρω ανάπτυξη. Για άλλες περιοχές, οι υποδομές είναι βασικό συστατικό για την έναρξη της τουριστικής κίνησης, καθώς δεν μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. . Υπάρχουν όμως και πολύ απλές βασικές υποδομές, όπως είναι για παράδειγμα τα ιατρικά κέντρα σε μικρές περιοχές, τα οποία χρειάζονται στελέχωση, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τη λογική του ότι πάμε σε ένα βιώσιμο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Συνεπώς, ναι, όλοι όλοι όχι μόνο οι δήμοι και το κράτος και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι, να βάλουμε κάτω προτεραιότητες υποδομών. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα όπως λες είναι τα καμιά φορά τα μικρά έργα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Και να χαράξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα μας πάει την επόμενη μέρα.
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των μονάδων έως 3 αστέρια
Τα ξενοδοχεία ένα, δύο, τρια αστέρια αθροίζουν σε 7000 περίπου από τα 10 ας πούμε χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας. Η ραχοκοκαλιά το αποκαλούμε εμείς ναι, όπως και να το πεις το μήνυμα είναι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει ποιοτικός τουρισμός μόνο στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Ο λόγος που υπάρχουν ξενοδοχεία 3 και ο λόγος που υπάρχουν ξενοδοχεία 2 αστέρων και ένα αστέρι είναι συγκεκριμένος και ο ποιοτικός τουρισμός σημαίνει ποιοτικό τετράστερο, ποιοτικό πεντάστερο, ποιοτικότερο, ποιοτικό, δύστερο, ποιοτικό μονάστερο. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν παντελώς αποκλεισμένοι από τα προγράμματα που επιχορήγησης, επιδότησης του παρελθόντος. Και εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ένα για την πρωτεύουσα της βίωσης παγκόσμιας τουριστικής βιωσιμότητας. Ας πούμε μια μια χώρα που είναι κέντρο πολιτισμών, Κέντρο Τουρισμού και να αφήνουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της χώρας έξω από τη δυνατότητα αναβάθμισης των υπηρεσιών τους και των καταλυμάτων τους.
Μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ένα εκατομμύριο κλίνες, με χρόνια μίσθωση, είναι 950.000 κλίνες στα ξενοδοχεία. Ισχύει αυτό κάποια καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι καινούργια, καθώς έχουν μπει στην αγορά τώρα. Ανταγωνίζονται με ξενοδοχεία που είναι στην αγορά 30 χρόνια και είναι αποκλεισμένα από οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Άρα όπως λες τα καταλαβαίνω, μπορεί να είναι λίγο πιο ανακαινισμένα. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη στο θέμα αυτό. Ξεκίνησε με τη λογική της οικονομίας διαμοιρασμού και έχει καταλήξει να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που λειτουργεί κάτω από το μανδύα της οικονομίας διαμοιρασμού, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται αθέμιτα αν θέλεις τον ξενοδοχειακό κλάδο και πραγματικά περιμένουμε φέτος η κυβέρνηση να το ρυθμίσει.
Πέρα από ότι όπως είπα πριν, το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν είναι πολύ, πολύ πιο χαλαρό αν θέλεις απ ότι το ξενοδοχειακό, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση να είναι γρηγορότερες και φθηνότερες. Δεύτερον, τα οι αδειοδοτήσεις στα καταλύματα αυτά, γιατί βγάζουν άδεια οικοδομής σπιτιού στην εκτός σχεδίου είναι πολύ γρηγορότερη, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που γίνεται εκεί πέρα να είναι πολύ γρηγορότερη. Αλλά πέρα από τον άμεσο ανταγωνισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στον πληθωρισμό των ενοικίων. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο πλέον ότι. Για έναν φοιτητή, για έναν γιατρό, όπου πάει σε ένα μικρό νησί να εργαστεί για κάποιον δημόσιο υπάλληλο, αστυνομικό, πυροσβέστη και λοιπά το κόστος ενοικίασης σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότερο από το μισθό του. Αυτά τα προβλήματα σίγουρα τα επιταχύνει και τα και τα αναδεικνύει περισσότερο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και τα καταλύματα, καθώς πολλά χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα με τον περιορισμό που πάει να βάλει στις golden visa, ότι θέλει να δώσει μια λύση στη στεγαστική κρίση.
Επιχειρηματίας από το πρώτο ακίνητο
Όντως στο φορολογικό νομοσχέδιο το Δεκέμβριο ψηφίστηκε ότι από το τρίτο ακίνητο πλέον είναι αυτές οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν καθεστώς ΦΠΑ και θα έχουν ας πούμε θα τους προσεγγίσει το κράτος αν επιχειρήσει, αυτό κατ εμένα είναι λάθος. Από το πρώτο ακίνητο από τη στιγμή που είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει το το δημόσιο και η πολιτεία να προσεγγίσει αυτούς τους επιχειρηματίες ως επιχειρηματίες. Αυτό είναι το σωστό. Και δεν υπάρχει πλην της φορολογικής αντιμετώπισης κάποια άλλη, κάποια άλλη ρύθμιση στα συγκεκριμένα ακίνητα. Περιμένουμε όμως φέτος να δούμε κάτι.
Ο μύθος του υπερτουρισμού
Ο υπερτουρισμός έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται ως μανδύας για να καλύψουμε την δυσκολία που έχουνε αν θες περιφέρειες, δήμοι, κυβερνήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις υποδομές τους στις ανάγκες της τουριστικής κίνησης. Κανονικά πρώτα κάνεις πρώτα σχεδιάζεις και μετά αναπτύσσεσαι τουριστικά. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δει το οξύμωρο ότι πρώτα αναπτυχθήκαμε τουριστικά και μετά σχεδιάζουμε. Πράγμα το οποίο δημιουργεί κάποιες αγκυλώσεις. Δεν αργά όμως μπορούμε τώρα να καθίσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους να βρούμε που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Σε ποιά, σε ποιές, γιατί δεν είναι ένα νησί, ας πούμε, ολόκληρο το οποίο μπορεί να ταλαιπωρείται. Είναι μια ή δύο δρόμοι, ας πούμε ένας ή 2 δρόμοι στο νησί, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Με έναν τρόπο που στρατηγικά η κίνηση του κόσμου θα γίνεται με τρόπο που δεν θα επηρεάζει με άσχημο τρόπο τους κατοίκους του νησιού. Η Ελλάδα ακόμα είναι σε αφίξεις και σε κίνηση σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Οι περιοχές οι άλλες στην Ευρώπη που ταλαιπωρούνται αν θέλεις από τον υπερτουρισμό έχουν δεκαπλάσιες αφίξεις. Μιλάμε για νούμερα τεράστια. Τώρα με 200 και 300 χιλιάδες αφίξεις δεν μπορεί να κολλάει ένας προορισμός.
Κάποιες περιοχές το διαχειρίζονται σωστά, κάποιες δεν το διαχειρίζονται σωστά, κάποιες θέλουν να το διαχειριστούν, κάποιες δεν θέλουν να το διαχειριστούν. Η ουσία όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας, η χώρα μας, έχει τα επόμενα χρόνια προβλέπει μία αύξηση στο ΑΕΠ περίπου 2% περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αυτή η ανάπτυξη φαίνεται να ενισχύεται κυρίως από την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα του δικού μας τομέα και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο είναι ο βασικός τροφοδότης ΑΕΠ στον τριτογενή τομέα αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να πρέπει να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε ως έναν από τους πλέον δυναμικότερους κλάδους της χώρας μας και όχι ως έναν που θεωρητικά μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στις περιοχές.
Το τέλος κλιματικής αλλαγής
Εμείς είχαμε πει και πριν τη διαβούλευση και στην κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ότι οποιοσδήποτε φόρος ή τέλος επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν, αποβαίνει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στην παγκόσμια ας πούμε τουριστική σκακιέρα. Το τέλος αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από πρώτη τρίτου εξαιρούνται οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Γενάρης και Φλεβάρης, από τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Αλλά έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και ήδη υπάρχουν τα πρώτα προβλήματα κατά την άφιξη των πελατών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναπληρώσουμε τον αυξημένο φόρο αυτόν τέλος και έτσι δημιουργούνται κάποιες δυσκολίες στις υποδοχές των ξενοδοχείων. Το σωστότερο θα ήταν αυτός το τέλος αυτό που ουσιαστικά προορίζεται για την, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που των κλιματικών καταστροφών να μοιραστεί σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία με τον με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή τα κεφάλαια αυτά που έχει ανάγκη η κυβέρνηση 300 400 εκατομμύρια, τι μπορεί να είναι ένα να πάνε σε όλη την οικονομία, με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ισόρροπος έτσι ώστε να μην δημιουργούνται οι αισθήσεις ότι κάποιος κλάδος φωτογραφίζεται και επιβαρύνεται δυσανάλογα.
Η άδικη αντιμετώπιση των ξενοδοχείων
Αυτό θα είναι το καλύτερο από τη στιγμή που έχει επιβληθεί όμως στα ξενοδοχεία και έχει επιβληθεί και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οφείλω να σου πω ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία, οποίο ξενοδοχείο 5άστερο στην Ελλάδα και να υπάρχει πληρώνει 10€ τη διανυκτέρευση δωματίου και καταλύματα 300 τετραγωνικών, ας πούμε διαμερίσματα στην Αθήνα πληρώνουν ενάμισι ευρώ. Δημιουργούνται ας πούμε και εσωτερικές, κάποια πράγματα, ας πούμε, ακόμα και στον τρόπο που επιβλήθηκε ο φόρος, θα μπορούσαν να τα δούνε έτσι λίγο με διαφορετικό τρόπο για να γίνει πιο ήπια η επιβάρυνση στον κλάδο. Η δική μας θέση είναι οποιοδήποτε τέλος ή φόρος επιβαρύνει το ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας μας και την ανταγωνιστικότητα μας πρέπει να αποχωρήσει.
Τιμωρητική η διάταξη για την μουσική
Εμείς αντιδράσαμε 55 ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας συνυπογράψαν την επιστολή που στείλαμε στον υπουργό. Έχουμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για πολλούς λόγους. Αρχικά αποβαίνει και στα συμφέροντα των καλλιτεχνών και στα συμφέροντα της πολιτείας και στα συμφέροντα των Ξενοδόχων, γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν, θα αναγκάσουν τον ιδιωτικό τομέα να προσαρμοστεί με τρόπους δυσάρεστους. Μπορεί να κλείσουν τη μουσική από τα κοινόχρηστα. Δεύτερον, είναι το πρόβλημα ιδεολογίας. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα. Το να πηγαίνεις και να προσπαθείς να επιβάλεις με ένα τρόπο τιμωρητικό γιατί αν δεν παίζει μουσική 45% τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και 20.000. Νομίζω δεν συνάδουν με μια σύγχρονη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά είναι και ιδεολογικό το πρόβλημα και δεν νομίζω να είναι και καλό για την εικόνα της χώρας μας στους πελάτες. Εμείς πρέπει να προάγουμε άλλα πράγματα, να είμαστε. Να θέλουμε να παίζουμε ελληνική μουσική επειδή είμαστε μέρος του τουριστικού ελληνικού προϊόντος να το κάνουμε και το κάνουμε και περισσότερο από τους περισσότερους κλάδους, αλλά πρέπει να είναι επιλογή του κάθε επιχειρηματία. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας θα το χρησιμοποιήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι είναι αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό αυτό το συγκεκριμένο θέμα.
Για τις ελλείψεις προσωπικού
Έχουμε ακούσει πολλά νούμερα. Νομίζω ότι το επικρατέστερο από τον κλάδο μας γύρω στους 55-60.000. Είναι ένα περίπλοκο ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ευρώπη και αυτό το πρόβλημα θέλει επειδή είναι μεγάλο πρόβλημα, θέλει μια γενναία σπουδαία κεντρική ευρωπαϊκή λύση. Δυστυχώς το πολιτικό κόστος το οποίο συνοδεύεται η λύση του προβλήματος αυτού είναι μεγάλο και δεν έχουμε δει γενναίες αποφάσεις ακόμα. Σίγουρα όμως έχουν αντιληφθεί όλοι οι φορείς και στη χώρα μας και στο εξωτερικό ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να το προσεγγίσουμε. Αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι πρωταρχικός στόχος είναι να ο ξενοδοχειακός κλάδος να φανεί, είναι ένας εργοδότης αναφοράς στο οποίο όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μπορούν να πάνε να δουλέψουνε έχοντας καλό περιβάλλον, καλό μισθό και έτσι να δούμε αρχικά πώς μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που έχουν φύγει, όσο δύσκολο και να ακούγεται αυτό. Και όσον αφορά τους εργαζομένους μετακλητούς, εάν τελικά υπάρξει μια γενναία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, η διαδικασία είναι εύκολη, γιατί τη στιγμή είναι αποτρεπτική και ας πούμε οι άνθρωποι που θα έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας να είναι από κουλτούρες, οι οποίες θα είναι συμβατές με τη δικιά μας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στις μικρές κοινωνίες.
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή στο PODCAST ΒΑΒΕΛ:
Ν. Φιλιππίδης
Γεια σου Γιάννη καλώς ήρθες.
Γ. Χατζής
Γεια σου Νίκο καλώς σας βρήκα.
Ν. Φιλιππίδης
Λοιπόν είσαι από Ρόδο και η αλήθεια είναι θέλουμε ένα πρώτο σχόλιο για τον τουρισμό στο νησί. Υπάρχει πιο σημαντικός προορισμός από τη Ρόδο;
Γ. Χατζής
Η Ελλάδα είναι ένα διαμάντι πραγματικά στο σύνολό της υπάρχουν προορισμοί, όπως η Ρόδος, οι οποίοι είναι πολύ ανεπτυγμένοι και έτσι ξέρουν από τουρισμό πάρα πολλές δεκαετίες. Και υπάρχουν προορισμοί που δεν ξέρουν αποτέλεσμα πολλές δεκαετίες, πράγμα που τις κάνει εξαιρετικά πολύ ενδιαφέρουσες για να επισκεφθούμε.
Ν. Φιλιππίδης
Ναι, η αλήθεια είναι όμως ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο σε ρωτάω ειδικά για την Ρόδο, δεν επιχειρώ να σε φέρω σε δύσκολη θέση, γιατί πλέον είσαι πρόεδρος όλων των Ξενοδόχων. Απλώς η Ρόδος έχει όλα τα χαρακτηριστικά του προορισμού με μεγάλη ανάπτυξη αλλά και με εποχικότητα μεγάλη. Και αλήθεια, είναι ότι μία από τις ελλείψεις μας είναι αυτό το πρόβλημα της εποχικότητας. Το οποίο καταλαβαίνω ότι πολλούς επιχειρηματίες τους βολεύει, άνθρωποι θέλουν να ξεκουραστούν γιατί είναι πολύ έντονη ζωή το να έχεις μια τουριστική επιχείρηση.
Γ. Χατζής
Ισχύει η Ρόδος είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 70 με το σύγχρονο τρόπο ας πούμε που γνωρίζουμε τον τουρισμό τώρα. Ισχύει ότι είναι εποχή η εποχικός προορισμός. Η σεζόν πάει από 5 έως 7 μήνες, μετά στις επιμηκύνσεις και όντως ισχύει ότι είναι και πάρα πολλοί άνθρωποι του τουρισμού που έχουν προσαρμόσει το μοντέλο τους πάνω στην εποχική απασχόληση και έτσι δεν θα επιθυμούσαν να εργαστούν περισσότερο. Αλλά όντως αποτελεί έναν από τους πολλούς προορισμούς στην Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ν. Φιλιππίδης
Πώς βρέθηκε στον τουρισμό;
Γ. Χατζής
Η οικογένειά μου είχε επενδύσει στον τουρισμό από το 1950 που έφυγαν από την Αφρική, ήρθαν στην Ελλάδα.
Ν. Φιλιππίδης
Οπότε έχετε ξενοδοχειακές μονάδες λοιπόν στη Ρόδο. Εσύ σε γνώση οικονομικών και ξαφνικά η αλήθεια είναι ότι ήσουν ένα από τα πρόσωπα έκπληξη, το οποίο εξελέγη στη θέση του επί χρόνια αποχώρησε ο Γρηγόρης Τάσιος και εξελέγη σε εσύ. Τι μάλλον σε ώθησε στο να διεκδικήσει το αξίωμα;
Γ. Χατζής
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που είναι πραγματικά πολύπλευρος, πολύπλοκος και πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Όσοι ασχολούνται με τον συνδικαλισμό όχι μόνο εγώ έχουμε μια αγάπη, μια ανιδιοτελή αγάπη για τον κλάδο μας. Αυτό είναι που μας ωθεί. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη να ασχολούμαστε με τα κοινά του κλάδου. Αγαπάμε τον κλάδο και κατ επέκταση αγαπάμε την εθνική οικονομία, καθώς ο κλάδος μας αποτελεί έναν απ τους σοβαρότερους τροφοδότες του πλούτου της χώρας και συνεπώς αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαι. Τώρα η θέση του Προέδρου, το ένα φέρνει τ’ άλλο. Γενικά ασχολείσαι και αγαπάς αυτό που κάνεις κάποια στιγμή θα αναλάβεις και εσύ.
Ν. Φιλιππίδης
Λοιπόν, έχει πολύ ενδιαφέρον, η αλήθεια είναι ότι εκπροσωπείς έναν κλάδο, ο οποίος έχει πολύ μεγάλες έτσι διάφορες εσωτερικές διαφορές. Δηλαδή μεγάλα ακριβά ξενοδοχεία με πολύ υψηλές ημερήσιες τιμές χρέωσης άνω των 1.000€ και άλλα χαμηλότερων βαθμίδων τα οποία χρεώνουν ελάχιστα. Όλο αυτό πως το συγκεράζεις; Πώς μπορείς να εκπροσωπείς δύο τόσο διαφορετικά προϊόντα;
Γ. Χατζής
Είναι ακριβώς όπως το περιγράφεις. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο challenge αν θέλεις που έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Εάν πάρεις το χάρτη της χώρας και βάλεις πινέζα στις 55 ενώσεις Ξενοδόχων, θα δεις ότι όλη η χώρα έχει εκπροσώπηση η περισσότερη, το περισσότερο μέρος της χώρας, έχει εκπροσώπηση από κάποια ένωση ξενοδόχων. 13 περιφέρειες με διαφορετικές δυναμικές ανάπτυξης, άλλες ανεπτυγμένες πολύ, άλλες ανεπτυγμένες λίγο, άλλες με διάθεση ανάπτυξη, σε άλλες χωρίς διάθεση ανάπτυξης, αλλά σε γενικές γραμμές όλες έχουν ενώσεις ξενοδόχων. Συνεπώς, θα πρέπει ο κάθε ξενοδόχος της χώρας να αισθάνεται ότι εκπροσωπούνται τα συμφέροντά του, τα επιχειρηματικά από την ομοσπονδία με άρτιο τρόπο. Και συνεπώς αυτό δυσκολεύει λίγο ότι είναι δουλειά μας γιατί είναι άλλες οι ανάγκες ας πούμε της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και άλλες οι ανάγκες της περιφέρειας Κρήτης. Εμείς είμαστε εδώ, δουλεύουμε σκληρά έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε κατ αρχάς να αφουγκραστούμε τα τους προβληματισμούς κάθε περιοχής και το αποτέλεσμα να βγαίνει ενιαίο και ισχυρό.
Ν. Φιλιππίδης
Λοιπόν, μου κάνει εντύπωση μια δήλωση η οποία θα μου επιβεβαίωσες αν την έχεις κάνει στην πρόσφατη Τέμπε στο Βερολίνο. Όπου είπες κάτι, το οποίο οι προκάτοχοί σου δεν τολμούσαν να το κάνουν. Δηλαδή ανέφερες ότι φέτος, με βάση του κοστολογίου του κόστους λειτουργίας των μονάδων σας, σηκώνει μια αύξηση 5% προς tour operators. Για όσους δεν γνωρίζουν tour operators είναι ο μεγάλος αντίπαλος επί χρόνια των Ελλήνων Ξενοδόχων, γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό ελέγχουν και τις τιμές, άρα το έσοδο επί της ουσίας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Την έκανες έτσι; Σωστά;
Γ. Χατζής
Αυτό που είπα ήταν τουλάχιστον 5%. Τα ξενοδοχεία είναι επιχειρήσεις με πολύ υψηλή λειτουργική μόχλευση. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μια μικρή πτώση στην τιμή μπορεί να επιφέρει μεγάλη πτώση στα κέρδη και ανάποδα. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα σταθερά μας κόστη και τα μεταβλητά μας κόστη έχουν αυξηθεί με έναν υψηλότερο βαθμό πληθωρισμού από τις τιμές μας. Και σε γενικές γραμμές αυτό αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά κέρδους του ξενοδοχειακού κλάδου, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά, έχουν μειωθεί αρκετά. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι επιβάλλεται δεδομένης της αυξητικής τάσης στα κοστολόγια τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει αυξητική τάση και στις τιμές. Στη δήλωση τη συγκεκριμένη είπα ότι η Ελλάδα σκοράρει και πάρα πολύ ψηλά στο GRI INTEX. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι πελάτες οι δικοί μας θεωρούν ότι το πρόντακτ, το προϊόν που έχουμε εμείς εδώ είναι έχει πάρα πολύ καλό value for money σε σχέση με αυτό που αγοράζουν στις ανταγωνίστριες μας ευρωπαϊκές χώρες. Πράγμα το οποίο οι ίδιοι οι πελάτες διαψεύδουν το την πιθανή παρερμηνεία ότι τα ξενοδοχεία μας είναι ακριβά. Εγώ είπα μια αύξηση τουλάχιστον 5%. Κατανοώντας ότι η κάθε περιοχή είναι διαφορετική και υπάρχουνε και κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και επειδή ελεύθερη αγορά υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία, είναι δύσκολο να επιβάλεις ή να προτείνεις μια συγκεκριμένη αύξηση σε όλους. Για κάποιες περιοχές που έχουν απίστευτη δυναμική, μπορεί η αύξηση αυτή να πρέπει να είναι και διψήφια 15%. Για κάποιες άλλες μπορεί να παίρνει ένα 7%, για κάποιους άλλους 8. Και μες τις περιοχές κάποιες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν πολύ υψηλές αυξήσεις, κάποιες κάποιες όχι. Αυτό που λέμε είναι ότι καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί πολύ και η ανάγκες για πιο βιώσιμη λειτουργία όλο και πληθαίνουν, καλό είναι τουλάχιστον στο κομμάτι της τιμής να μην υπάρχουν υπο τιμολογημένα ξενοδοχεία. Όπου μπορούμε δηλαδή να αυξάνουμε τις τιμές μας έτσι ώστε να υπάρχει αν θέλεις η ρευστότητα αύριο μεθαύριο να μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις στα καταλύματά μας.
Ν. Φιλιππίδης
Επειδή καταλαβαίνω ότι γνωρίζεις πολύ καλά, οικονομικά. Βασικός παράγοντας για να επιτευχθεί αυτό που λες και να έχει επιτυχία είναι να ζητήσει να ανταποκριθεί. Η ζήτηση η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ανταποκρίνεται. Δηλαδή αυξάνει συνεχώς, δηλαδή ο τουρισμός μας ανεβαίνει. Οι πληρότητες αυξάνουν οι αφίξεις στο ίδιο το ίδιο και τα έσοδα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αντέξει και φέτος ενδεχομένως και για τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός; Δηλαδή θα συνεχίσει να αυξάνει τη σημασία τους στην ελληνική οικονομία;
Γ. Χατζής
Ο ελληνικός τουρισμός για μένα είναι ακόμα σε βρεφικά στάδια ανάπτυξης και η δυνητική ανάπτυξη που μπορεί να έχει αν ευθυγραμμιστούν όλοι οι φορείς με την κυβέρνηση είναι τεράστια. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι δεν επαρκεί ο ιδιωτικός τομέας για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται βούληση και από την πολιτεία στρατηγική, βούληση για ανάπτυξη, καθώς το άλφα και το ωμέγα του τουρισμού είναι να υπάρχουν οι σωστές υποδομές και όχι οι υποδομές μόνο για τους πελάτες που φιλοξενούμε αλλά και υποδομές για τους ανθρώπους που κατοικούν στα προορισμούς. Ειδικά για τους πολύ ανεπτυγμένους προορισμούς κάποιες υποδομές δυστυχώς προηγούνται στον ιδιωτικό τομέα απ ότι στο δημόσιο, ενώ θα έπρεπε να είναι να είναι ανάποδα. Υπάρχουν βέβαια βασικές υποδομές, τώρα όπως είναι για παράδειγμα στην Κρήτη, ο Βοακ και το Καστέλι που αν ολοκληρωθούν ή το ποσό των αφίξεων που μπορεί να υποστηρίξει πλέον η Κρήτη θα είναι πολύ υψηλότερο. Θα υπάρχουν και κάποια έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλό είναι να δούμε αυτά τα έργα να συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε να μπορούν όλες οι περιοχές να βρίσκονται σε αυτό το νηπιακό, όπως θέλω εγώ να αποκαλώ στάδιο τουριστικής ανάπτυξης. Κάτι να προσθέσω εδώ. Ο τουρισμός είναι 13 περιφέρειες. Πολλές εξαρτώνται από τις αεροπορικές αφίξεις που είναι και το 75% του συνόλου των αφίξεων της χώρας. Πολύ σπουδαίο νούμερο. Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε αεροπορικές αφίξεις, καθώς είτε δεν έχουν άλλο δρόμο είτε το οδικό δίκτυο από τα αεροδρόμια για τις περιοχές αυτές είναι κακοσυντηρημένοι, κακώς συντηρημένα ή συντηρημένα. Δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα χερσαία σύνορα υπάρχουν τεράστιες ουρές, αναμονές, υπάρχουν χερσαία σύνορα χωρίς τουαλέτες, πράγμα το οποίο δυσκολεύει πάρα πολύ και και τον οδικό τουρισμό για κοινές περιοχές. Συνεπώς για κάποιες περιοχές οι υποδομές είναι βασικό συστατικό για την περαιτέρω ανάπτυξη. Για άλλες περιοχές, οι υποδομές είναι βασικό συστατικό για την έναρξη της τουριστικής κίνησης, καθώς δεν μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Άρα την απάντηση σου αν νιώθω ότι υπάρχει ποτέ potential, υπάρχει πολλή potential σε όλες τις περιοχές και στις 13 περιφέρειες.
Ν. Φιλιππίδης
Αν σου έλεγα αυτή τη στιγμή 2, 3 μεγάλες επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν μου ανέφερες νωρίτερα, νομίζω τις 2 στην Κρήτη. Η αλήθεια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα αεροδρόμιο της Ελλάδας είναι του Ηρακλείου, το αυτό το παλιό στην Αλικαρνασσό και πάει να φτιαχτεί ένα νέο στο καστέλι. Τι άλλο πρέπει να γίνει; Πού αλλού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πίσω και ξέρεις κάτι; Θα ήθελα να μου πείτε και τον παράγοντα δήμοι παράγοντας τοπική αυτοδιοίκηση και περιφέρειες. Γιατί αν δεν καθαρίσουν, αν δεν βάψουν, αν δεν φροντίσω όλα αυτά να τηρούνται, τότε πάλι όσο καλές υποδομές και αν έχουμε μεγάλες οι ιδιωτικές, πάλι το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε.
Γ. Χατζής
Το στο επίκεντρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τουριστικού σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο αν θέλεις, είναι το πώς θα μπορέσει ο τουρισμός να είναι ένας κλάδος που θα αποτελεί παράδειγμα βιωσιμότητας και αειφόρας ανάπτυξης. Σε δεδομένου αυτού κάποιες υποδομές, όπως είναι η ανακύκλωση, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται από αποκομιδή και από τους δήμους στα σκουπίδια είναι αυτονόητα. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να συζητάμε τίποτα περί βιωσιμότητας. Οπότε υπάρχουν κάποιες υποδομές που έπρεπε να υπάρχουνε και μου κάνει εντύπωση που το 2024 μιλάμε για βιωσιμότητα και ακόμα υπάρχουν τέτοιες αγκυλώσεις σε κάποιες περιοχές. Και πέρα από αυτές υπάρχουν και η πρόσβαση υποδομές, οι οποίες θα φέρουν τον επισκέπτη στη χώρα. Γιατί όπως έχουμε πει η εμπειρία του πελάτη ξεκινάει από το σπίτι του και τελειώνει στο σπίτι του. Όλες αυτές οι υποδομές πρόσβασης θα πρέπει να είναι σε ένα επίπεδο που συνάδει πρώτον με το κουνάμε το ξενοδοχείο που έχει κλείσει και δεύτερον με την με την εικόνα που θέλει να έχει η χώρα προς τα έξω. Υπάρχουν όμως και πολύ απλές βασικές υποδομές, όπως είναι για παράδειγμα τα ιατρικά κέντρα σε μικρές περιοχές, τα οποία χρειάζονται στελέχωση, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τη λογική του ότι πάμε σε ένα βιώσιμο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Συνεπώς, ναι, όλοι όλοι όχι μόνο οι δήμοι και το κράτος και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι, να βάλουμε κάτω προτεραιότητες υποδομών. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα όπως λες είναι τα καμιά φορά τα μικρά έργα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Και να χαράξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα μας πάει την επόμενη μέρα.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι ότι ναι, σ’ ακούω να περιγράφεις, μ’ αρέσει αυτή η ιστορία ότι θα μπορούσαν να κάτσουν να συζητήσουν και η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι λύσεις μπορούν να τις δώσουν να δοθούν μετά από συνεννόηση. Για παράδειγμα αυτό ότι δεν υπάρχει ένας γιατρός και δεν υπάρχει ένας δημόσιος λειτουργός ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δική σας λειτουργία, για τη λειτουργία δηλαδή των μονάδων σας, είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να το λύσει ο ιδιωτικός τομέας συνεργασία με το δημόσιο τομέα. Είναι μια επένδυση τόση άλλος κοινή η οποία θα μπορούσε θα αποδώσει τα μέγιστα για όλους και εν τέλει για τον Έλληνα, για την ελληνική οικονομία. Έχετε τέτοιες σκέψεις, για παράδειγμα, να έχουμε ένα γιατρό, να έχουμε και ένα σωστά στελεχωμένο κέντρο υγείας;
Γ. Χατζής
Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε ο ιδιωτικός τομέας. Θεωρητικά, η υποχρέωσή μας τελειώνει όταν καταβάλουμε τους φόρους μας. Τα υπόλοιπα, αφορούν υποχρεώσεις του, τις κυβερνήσεις. Αλλά αλλά είμαστε εδώ για να κάτσουμε να συζητήσουμε οτιδήποτε μπορεί να κάνει το τη χώρα μας έναν πιο αξιόλογο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε με όλους λοιπόν.
Ν. Φιλιππίδης
Μίλησε, αναφέρθηκα νωρίτερα στην μία δήλωση σου τελευταία στο Ιτε Μπε στο Βερολίνο και μου έκανε εντύπωση επίσης μια δήλωση που είχε κάνει στην Ευρυτανία, πάλι επίσης σχετικά πρόσφατα σε σχέση με την ανάγκη να υπάρχει αυτή η ανακαίνιση, ο εκσυγχρονισμός των χαμηλής κατηγορίας μονάδων. Και αυτό είναι κόντρα επίσης σε σχέση με ότι ακούγαμε. Παλαιότερα όλο το πλάνο του ελληνικού τουρισμού, το θυμάσαι, ήταν στην κατεύθυνση αλλάζω κατηγορία. Εδώ μιλάς, μιλάμε για κάτι άλλο. Μιλάς να μείνει το τριάστερο τριάστερο, αλλά να ναι ένα καλό 3 αστερο. Για μίλησέ μας για αυτό.
Γ. Χατζής
Είναι πάρα πολύ σπουδαίο αυτό Νίκο. Επέτρεψε μου να σου πω ότι είναι απ’τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος σήμερα. Τα ξενοδοχεία ένα, δύο, τρια αστερια αθροίζουν σε 7000 περίπου από τα 10 ας πούμε χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας.
Ν. Φιλιππίδης
Άρα είναι η καρδιά του τουρισμού μας.
Γ. Χατζής
Η ραχοκοκαλιά το αποκαλούμε εμείς ναι, όπως και να το πεις το μήνυμα είναι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει ποιοτικός τουρισμός μόνο στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Ο λόγος που υπάρχουν ξενοδοχεία 3 και ο λόγος που υπάρχουν ξενοδοχεία 2 αστέρων και ένα αστέρι είναι συγκεκριμένος και ο ποιοτικός τουρισμός σημαίνει ποιοτικό τετράστερο, ποιοτικό πεντάστερο, ποιοτικότερο, ποιοτικό, δύστερο, ποιοτικό μονάστερο. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν παντελώς αποκλεισμένοι από τα προγράμματα που επιχορήγησης, επιδότησης του παρελθόντος. Και εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ένα για την πρωτεύουσα της βίωσης παγκόσμιας τουριστικής βιωσιμότητας. Ας πούμε μια μια χώρα που είναι κέντρο πολιτισμών, Κέντρο Τουρισμού και να αφήνουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της χώρας έξω από τη δυνατότητα αναβάθμισης των υπηρεσιών τους και των καταλυμάτων τους.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι το θέμα αυτό προφανώς και συνδέεται με τις επιλογές των τουριστών, οι οποίοι βλέπουμε να επιλέγουν καλοσυντηρημένα, πρόσφατα ανακαινισμένα σπίτια, τα οποία είναι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πλέον προΐόν. Πόσες είναι; Πολλές οι διανυκτερεύσεις που γίνονται εκεί πλέον κάθε χρώμα και δεν μιλάμε για την Αθήνα από εδώ το ζούμε πολύ έντονα αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Γ. Χατζής
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ένα εκατομμύριο κλίνες, με χρόνια μίσθωση, είναι 950.000 κλίνες στα ξενοδοχεία. Ισχύει αυτό κάποια καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι καινούργια, καθώς έχουν μπει στην αγορά τώρα. Ανταγωνίζονται με ξενοδοχεία που είναι στην αγορά 30 χρόνια και είναι αποκλεισμένα από οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Άρα όπως λες τα καταλαβαίνω, μπορεί να είναι λίγο πιο ανακαινισμένα. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη στο θέμα αυτό. Ξεκίνησε με τη λογική της κυκλικής οικονομίας, συγνώμη της οικονομίας διαμοιρασμού και έχει καταλήξει να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που λειτουργεί κάτω από το μανδύα της οικονομίας διαμοιρασμού, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται αθέμιτα αν θέλεις τον ξενοδοχειακό κλάδο και πραγματικά περιμένουμε φέτος η κυβέρνηση να το ρυθμίσει.
Ν. Φιλιππίδης
Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και προφανώς αναμένονται και άλλες. Εσείς πώς θα το θέλατε; Η τάση γενικώς βέβαια να ενημερώσουμε λίγο για τους ακροατές μας ακούνε, είναι ότι βλέπουμε μεγαλούπολη μεγαλουπόλεις όπως τη Νέα Υόρκη, όπως πολλές πολιτείες, βλέπουμε στον Καναδά, οι οποίες πάνε σε πλήρη κατάργηση στην ουσία με τα μέτρα που κάνουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εδώ συζητάμε απλώς για να σωθούν οι γειτονιές μας, αλλά επί της ουσίας να σωθούν και τα φορολογικά έσοδα, καθώς σε αυτό τον κλάδο παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής.
Γ. Χατζής
Άνοιξες πολλά θέματα. Θα σου πω αρχικά για το για το πρόβλημα που δημιουργείται από τη βραχυχρόνια μίσθωση στα καταλύματα τα ξενοδοχιακά. Πέρα από ότι όπως είπα πριν, το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν είναι πολύ, πολύ πιο χαλαρό αν θέλεις απ ότι το ξενοδοχειακό, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση να είναι γρηγορότερες και φθηνότερες. Δεύτερον, τα οι αδειοδοτήσεις στα καταλύματα αυτά, γιατί βγάζουν άδεια οικοδομής σπιτιού στην εκτός σχεδίου είναι πολύ γρηγορότερη, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που γίνεται εκεί πέρα να είναι πολύ γρηγορότερη. Αλλά πέρα από τον άμεσο ανταγωνισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στον πληθωρισμό των ενοικίων. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο πλέον ότι. Για έναν φοιτητή, για έναν γιατρό, όπου πάει σε ένα μικρό νησί να εργαστεί για κάποιον δημόσιο υπάλληλο, αστυνομικό, πυροσβέστη και λοιπά το κόστος ενοικίασης σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότερο από το μισθό του. Αυτά τα προβλήματα σίγουρα τα επιταχύνει και τα και τα αναδεικνύει περισσότερο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και τα καταλύματα, καθώς πολλά χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα με τον περιορισμό που πάει να βάλει στις golden visa, ότι θέλει να δώσει μια λύση στη στεγαστική κρίση. Σπουδαία λίστα να αρχίσει να ρυθμίζει και ένα κλάδο που αυτή τη στιγμή λειτουργεί πλήρως, χωρίς κάποια ουσιαστική ρύθμιση και για να απαντήσω στο ότι θεσμοθετήθηκε κάτι. Όντως στο φορολογικό νομοσχέδιο το Δεκέμβριο ψηφίστηκε ότι από το τρίτο ακίνητο πλέον είναι αυτές οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να έχουν καθεστώς ΦΠΑ και θα έχουν ας πούμε θα τους προσεγγίσει το κράτος αν επιχειρήσει, αυτό κατ εμένα είναι λάθος. Από το πρώτο ακίνητο από τη στιγμή που είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει το το δημόσιο και η πολιτεία να προσεγγίσει αυτούς τους επιχειρηματίες ως επιχειρηματίες. Αυτό είναι το σωστό. Και δεν υπάρχει πλην της φορολογικής αντιμετώπισης κάποια άλλη, κάποια άλλη ρύθμιση στα συγκεκριμένα ακίνητα. Περιμένουμε όμως φέτος να δούμε κάτι.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι συνδέεται πάρα πολύ με την εικόνα λίγο του κορεσμού κάποιων περιοχών, οι οποίες εμφανίζουν ταυτόχρονα και πολλά ξενοδοχεία, αλλά και πολύ μεγάλη ζήτηση και λόγω της μεγάλης ζήτησης μεγάλη άνθιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα έλεγα δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού, οι οποίες κάθε άλλο παρά καλό κάνουν σε κάτι με το οποίο αυτός που πληρώνει θέλει να απολαμβάνει ένα βασικό, ένα μίνιμουμ θα έλεγα καλών συνθηκών. Ηέρω ότι έχεις άποψη για τον υπερτουρισμό και ξέρω ότι είναι και αυτή δογματική. Θέλω να μας την αναφέρεις.
Γ. Χατζής
Ο υπερτουρισμός έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται ως μανδύας για να καλύψουμε την δυσκολία που έχουνε αν θες περιφέρειες, δήμοι, κυβερνήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις υποδομές τους στις ανάγκες της τουριστικής κίνησης. Κανονικά πρώτα κάνεις πρώτα σχεδιάζεις και μετά αναπτύσσεσαι τουριστικά. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δει το οξύμωρο ότι πρώτα αναπτυχθήκαμε τουριστικά και μετά σχεδιάζουμε. Πράγμα το οποίο δημιουργεί κάποιες αγκυλώσεις. Δεν αργά όμως μπορούμε τώρα να καθίσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους να βρούμε που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Σε ποιά, σε ποιές, γιατί δεν είναι ένα νησί, ας πούμε, ολόκληρο το οποίο μπορεί να ταλαιπωρείται. Είναι μια ή δύο δρόμοι, ας πούμε ένας ή 2 δρόμοι στο νησί, οι οποίοι ταλαιπωρούνται. Με έναν τρόπο που στρατηγικά η κίνηση του κόσμου θα γίνεται με τρόπο που δεν θα επηρεάζει με άσχημο τρόπο τους κατοίκους του νησιού. Η Ελλάδα ακόμα είναι σε αφίξεις και σε κίνηση σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Οι περιοχές οι άλλες στην Ευρώπη που ταλαιπωρούνται αν θέλεις από τον υπερτουρισμό έχουν δεκαπλάσιες αφίξεις. Μιλάμε για νούμερα τεράστια. Τώρα με 200 και 300 χιλιάδες αφίξεις δεν μπορεί να κολλάει ένας προορισμός.
Ν. Φιλιππίδης
Σωστά είναι θέμα τακτοποίησης με λίγα λόγια, η οποία και οργάνωσης, το οποίο δεν έχει συμβεί και το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να συμβεί. Το λέω αυτό για παράδειγμα, η κατάσταση που δημιουργείται σε νησιά όπως και στη Ρόδο δημιουργείται στην παλιά πόλη αλλά και στην Σαντορίνη το βλέπουμε κατά την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων, είναι κάτι το οποίο η αλήθεια είναι, δεν θέλει κανείς να είναι εκεί. Είναι ορδές ανθρώπων.
Γ. Χατζής
Συμβαίνει. Κάποιες περιοχές το διαχειρίζονται σωστά, κάποιες δεν το διαχειρίζονται σωστά, κάποιες θέλουν να το διαχειριστούν, κάποιες δεν θέλουν να το διαχειριστούν. Η ουσία όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας, η χώρα μας, έχει τα επόμενα χρόνια προβλέπει μία αύξηση στο ΑΕΠ περίπου 2% περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αυτή η ανάπτυξη φαίνεται να ενισχύεται κυρίως από την ανάπτυξη του τριτογενή τομέα του δικού μας τομέα και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο είναι ο βασικός τροφοδότης ΑΕΠ στον τριτογενή τομέα αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να πρέπει να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε ως έναν από τους πλέον δυναμικότερους κλάδους της χώρας μας και όχι ως έναν που θεωρητικά μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στις περιοχές.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι ότι τώρα που ανέφερες τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις δικές σου προβλέψεις, από το κλίμα που έχεις μαζέψει από τις εκθέσεις, τις μεγάλες που έχουν προηγηθεί σε Βερολίνο και Λονδίνο, αλλά και την εικόνα που υπάρχει προφανώς από τις αεροπορικές κρατήσεις. Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα. Τι χρονιά περιμένουμε τουριστικά το ‘24;
Γ. Χατζής
Εμείς τώρα συνήθως αναφέρουμε τα αποτελέσματα της σεζόν σε αφίξεις και σε έσοδα. Είναι 2 νούμερα κατανοητά, είναι 2 νούμερα που είναι και εύηχα και επειδή είναι και έχουν και μια αυξητική τάση αρέσει και στον κόσμο να ακούει ότι τουλάχιστον κάτι πηγαίνει πάρα πάρα πολύ καλά. Αυτή η ανάγκη για την καλή είδηση. Εγώ θεωρώ ότι και οι αφίξεις και τα έσοδα φέτος θα έχουν μια ήπια αύξηση από πέρσι. Αυτό βέβαια μπορεί αφενός να είναι μια θετική είδηση, αφετέρου όμως ο κλάδος μας είναι περίπλοκος, πολύπλοκος και πρέπει να τον κατανοήσουμε λίγο και στην και στην πράξη. Περισσότερα έσοδα και περισσότερα αφίξεις δεν σημαίνουν περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις. Δεν σημαίνει πιο βιώσιμος τουρισμός, δεν σημαίνει καλύτερος προορισμός για τους ανθρώπους που ζουν στους προορισμούς. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν μιλάμε για τον τουρισμό πλέον, τα οποία δεν αποτυπώνονται ούτε στις αφίξεις ούτε στα έσοδα. Η κατά κεφαλήν δαπάνη που είναι ένα στατιστικό που νομίζω έχει περισσότερη ουσία γιατί δείχνει πραγματικά τι αφήνει ο κάθε πελάτης στη χώρα μας, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς κινείται και κινείται πτωτικά τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα μπουμ, αν μου επιτρέπεις την έκφραση το 2021-22 τώρα βλέπουμε και αρχίζει και υπάρχει μία καθίζηση μερικώς οφείλεται στον οδικό τουρισμό αλλά υπάρχει αυτή η καθίζηση. Άρα αν το λάβουμε σφαιρικά η σεζόν θα πάει καλύτερα από πέρσι σε αφίξεις και σε έσοδα, αλλά νομίζω ότι πλέον οι αφίξεις και τα έσοδα είναι τα τελευταία πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε στο δικό μας κλάδο.
Ν. Φιλιππίδης
Κεφάλαιο φόροι. Είδαμε αυτή την έκπληξη φέτος, αυτό το τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και ήδη εφαρμόζεται σε ξενοδοχεία το χειμώνα, τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και η αλήθεια είναι θα επιβαρύνει, φαντάζομαι τα ξενοδοχεία και καλοκαιρινής διάρκειας. Τι σημαίνει αυτό για τον ανταγωνισμό; Την ανταγωνιστικότητα πιο σωστά.
Γ. Χατζής
Εμείς είχαμε πει και πριν τη διαβούλευση και στην κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ότι οποιοσδήποτε φόρος ή τέλος επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν, αποβαίνει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στην παγκόσμια ας πούμε τουριστική σκακιέρα. Το τέλος αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από πρώτη τρίτου εξαιρούνται οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Γενάρης και Φλεβάρης, από τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Αλλά έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και ήδη υπάρχουν τα πρώτα προβλήματα κατά την άφιξη των πελατών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναπληρώσουμε τον αυξημένο φόρο αυτόν τέλος και έτσι δημιουργούνται κάποιες δυσκολίες στις υποδοχές των ξενοδοχείων. Το σωστότερο θα ήταν αυτός το τέλος αυτό που ουσιαστικά προορίζεται για την, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που των κλιματικών καταστροφών να μοιραστεί σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία με τον με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή τα κεφάλαια αυτά που έχει ανάγκη η κυβέρνηση 300 400 εκατομμύρια, τι μπορεί να είναι ένα να πάνε σε όλη την οικονομία, με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ισόρροπος έτσι ώστε να μην δημιουργούνται οι αισθήσεις ότι κάποιος κλάδος φωτογραφίζεται και επιβαρύνεται δυσανάλογα. Αυτό θα είναι το καλύτερο από τη στιγμή που έχει επιβληθεί όμως στα ξενοδοχεία και έχει επιβληθεί και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οφείλω να σου πω ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία, οποίο ξενοδοχείο 5 άστερο στην Ελλάδα και να υπάρχει πληρώνει 10€ τη διανυκτέρευση δωματίου και καταλύματα 300 τετραγωνικών, ας πούμε διαμερίσματα στην Αθήνα πληρώνουν ενάμισι ευρώ. Δημιουργούνται ας πούμε και εσωτερικές, κάποια πράγματα, ας πούμε, ακόμα και στον τρόπο που επιβλήθηκε ο φόρος, θα μπορούσαν να τα δούνε έτσι λίγο με διαφορετικό τρόπο για να γίνει πιο ήπια η επιβάρυνση στον κλάδο. Η δική μας θέση είναι οποιοδήποτε τέλος ή φόρος επιβαρύνει το ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας μας και την ανταγωνιστικότητα μας πρέπει να αποχωρήσει.
Ν. Φιλιππίδης
Το οποίο έχετε ήδη αρκετά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων και αρκετούς άλλους φόρους, οι οποίοι ενδεχομένως κάποιοι είναι και αρκετά από τα πλαίσια από τον ανταγωνισμό. Επόμενο θέμα, μουσική κυρία Μενδώνη. Σας εξέπληξε οπότε καταλαβαίνω τον κλάδο δυσάρεστα καταλαβαίνω καλά από τις αντιδράσεις όλου του κλάδου είδαμε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, εσάς την BOX να βγαίνει. Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε; Πρώτα απ όλα είναι τελική απόφαση ή θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση πλέον να παίζεται το πόστο της ελληνικής μουσικής;
Γ. Χατζής
Η διαβούλευση έληξε στις 14 Μαρτίου, έχω την αίσθηση. Εμείς αντιδράσαμε 55 ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας συνυπογράψαν την επιστολή που στείλαμε στον υπουργό. Έχουμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για πολλούς λόγους. Αρχικά αποβαίνει και στα συμφέροντα των καλλιτεχνών και στα συμφέροντα της πολιτείας και στα συμφέροντα των Ξενοδόχων, γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να εφαρμόσουν, θα αναγκάσουν τον ιδιωτικό τομέα να προσαρμοστεί με τρόπους δυσάρεστους. Μπορεί να κλείσουν τη μουσική από τα κοινόχρηστα. Δεύτερον, είναι το πρόβλημα ιδεολογίας. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα. Το να πηγαίνεις και να προσπαθείς να επιβάλεις με ένα τρόπο τιμωρητικό γιατί αν δεν παίζει μουσική 45% τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και 20.000. Νομίζω δεν συνάδουν με μια σύγχρονη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά είναι και ιδεολογικό το πρόβλημα και δεν νομίζω να είναι και καλό για την εικόνα της χώρας μας στους πελάτες. Εμείς πρέπει να προάγουμε άλλα πράγματα, να είμαστε. Να θέλουμε να παίζουμε ελληνική μουσική επειδή είμαστε μέρος του τουριστικού ελληνικού προϊόντος να το κάνουμε και το κάνουμε και περισσότερο από τους περισσότερους κλάδους, αλλά πρέπει να είναι επιλογή του κάθε επιχειρηματία.
Ν. Φιλιππίδης
Η αντίδρασή σας σε περίπτωση που τελικά, προωθηθεί, προσυπογραφεί η ψήφιση, μέχρι που θα φτάσει;
Γ. Χατζής
Εμείς έχουμε δηλώσει ότι κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας θα το χρησιμοποιήσουμε, καθώς θεωρούμε ότι είναι αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό αυτό το συγκεκριμένο θέμα.
Ν. Φιλιππίδης
Αλλάζω θέμα και ξαναγυρίζω πάλι λίγο στις αλλαγές που βλέπω ότι φέρνεις και διαβάζω για παράδειγμα ότι μιλάς για συνεργασία με τη Deloitte για δωρεάν συμβουλευτική, διαβάζω για χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Τράπεζα. Να σε ρωτήσω κάτι, αυτά όλα, πότε πρόλαβες να τα κάνεις τόσο γρήγορα;
Γ. Χατζής
Είμαστε στη διαδικασία σύναψης μιας συμφωνίας με την Deloitte και στη διαδικασία συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα σε κάποια συγκεκριμένα θέματα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε τον κλάδο μας έτσι πιο κοντά, αφενός στο τραπεζικό σύστημα, γιατί δεν για όλα τα ξενοδοχεία το ίδιο. Και αφετέρου στην εξειδικευμένη γνώση που κάποιοι από τους συναδέλφους μας δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν έχουμε ολοκληρώσει κάτι, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε κάποιο έτσι.
Ν. Φιλιππίδης
Ετοιμάζονται λοιπόν 2 ακόμα εργαλεία, καλό είναι αυτό για τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας και αυτό νομίζω ότι είναι καλό τα ξενοδοχεία τα οποία πέρα από τα πολύ μικρά που οι άνθρωποι δουλεύουν οι ίδιοι θα δουλεύουν οι ίδιοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα προσωπικό, όπως και άλλα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός όμως περισσότερο απ ότι αντιλαμβάνομαι. Πού βρίσκονται οι συζητήσεις, για παράδειγμα, στο να έρθουνε ξένοι εργαζόμενοι ή να βρεθούν άλλες λύσεις. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή μιλάτε με τα συναρμόδια υπουργεία;
Γ. Χατζής
Ναι, είναι ένα περίπλοκο θέμα, δεν αφορά μόνο τον τουρισμό.
Ν. Φιλιππίδης
Πόσοι λείπουν;
Γ. Χατζής
Έχουμε ακούσει πολλά νούμερα. Νομίζω ότι το επικρατέστερο από τον κλάδο μας γύρω στους 55-60.000. Είναι ένα περίπλοκο ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ευρώπη και αυτό το πρόβλημα θέλει επειδή είναι μεγάλο πρόβλημα, θέλει μια γενναία σπουδαία κεντρική ευρωπαϊκή λύση. Δυστυχώς το πολιτικό κόστος το οποίο συνοδεύεται η λύση του προβλήματος αυτού είναι μεγάλο και δεν έχουμε δει γενναίες αποφάσεις ακόμα. Σίγουρα όμως έχουν αντιληφθεί όλοι οι φορείς και στη χώρα μας και στο εξωτερικό ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να το προσεγγίσουμε. Αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι πρωταρχικός στόχος είναι να ο ξενοδοχειακός κλάδος να φανεί, είναι ένας εργοδότης αναφοράς στο οποίο όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μπορούν να πάνε να δουλέψουνε έχοντας καλό περιβάλλον, καλό μισθό και έτσι να δούμε αρχικά πώς μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που έχουν φύγει, όσο δύσκολο και να ακούγεται αυτό. Και όσον αφορά τους εργαζομένους μετακλητούς, εάν τελικά υπάρξει μια γενναία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, η διαδικασία είναι εύκολη, γιατί τη στιγμή είναι αποτρεπτική και ας πούμε οι άνθρωποι που θα έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας να είναι από κουλτούρες, οι οποίες θα είναι συμβατές με τη δικιά μας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στις μικρές κοινωνίες.
Ν. Φιλιππίδης
Είναι κοντά, καταλαβαίνετε κάποιου είδους λύση; Κάποιου είδους λύση στο να έρθει αυτό το προσωπικό, το αναγκαίο να το βρείτε για φέτος. Γιατί εσείς τώρα πρέπει τους χρειάζεται το επόμενο δίμηνο.
Γ. Χατζής
Υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να στείλουν και να καλύψουν και ολόκληρο το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία για άμεσες γενναίες αποφάσεις και συνεπώς προσπαθούμε να καταλάβουμε τις δυσκολίες και να τις προσεγγίσουμε μία προς μία, έτσι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τελικά για να λύσουμε και τα χέρια ναι των ανθρώπων που τελικά θα πάρουν την απόφαση.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτά που ακούμε τώρα για τους Έλληνες εργαζομένους, κάποιες ταλαιπωρίες καλοκαιρινές, οι οποίες πάντα έρχονται στην επικαιρότητα, δηλαδή εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τύχει αντικείμενο εκμετάλλευσης, οι οποίοι νιώθουν οι ίδιοι επίσης, ότι έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δύσκολες συνθήκες, πολλές ώρες δουλειάς και κακές συνθήκες διαμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων. Αυτά είναι θέματα που τα συζητάτε έντονα φαντάζομαι και με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων.
Γ. Χατζής
Ο τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός, είναι πολύ συχνά θύμα τέτοιων περιπτώσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που όντως συμβαίνουν αυτά, αλλά σε όλους τους κλάδους υπάρχουν. Δεν αναδεικνύονται το ίδιο συχνά με τη συχνότητα με την οποία αναδεικνύονται στον τουριστικό κλάδο είναι τόσες χιλιάδες οι επιχειρηματίες που είναι στην αντίπερα όχθη. Που είναι σοβαροί, που συμπεριφέρονται καλά σε προσωπικότητες που έχουν, ας πούμε, πολύ καλές συνθήκες διαμονής, πολύ καλούς μισθούς. Ο κλάδος μας, ο μόνος κλάδος που έχει από τους πολύ λίγους κλάδους που έχει συλλογικές συμβάσεις από το 2012, δεν καταργήθηκαν ποτέ. Έχουμε επίσης το συλλογικό διάλογο, οι μισθοί στον κλάδο είναι καλοί. Συνεπώς θεωρώ ότι αποτελούν πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο του κλάδου.
Ν. Φιλιππίδης
Τελευταίο ερώτημα, τι στίγμα θα ήθελες να αφήσεις στη θητεία σου;
Γ. Χατζής
Είναι δύσκολη ερώτηση, θα σου πω ότι είναι αδύνατο, δηλαδή θεωρώ ότι είναι αδύνατο κάποιος άνθρωπος όσο καλές προθέσεις και ένα και ότι δυνατότητες και να του δίνει η αγορά να κάνει μια τεράστια αλλαγή σε κάτι. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ο σκοπός είναι να κάνουμε 5 ή 10 βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ν. Φιλιππίδης
Εντάξει, αυτό είναι μία κουλτούρα. Η αλήθεια είναι για την οποία την έχουμε δει στον τουριστικό κλάδο, στον τουριστικό συνδικαλισμό. Έτσι πιο σωστά και η αλήθεια είναι ένα από τους ειδοποιός διαφορά που κάνει τον κλάδο να προχωράει. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Γιάννη Χατζή. Σε ευχαριστώ θερμά Γιάννη που ήσασταν μαζί μας.
Γ. Χατζής
Εγώ ευχαριστώ Νίκο.
Latest News
«Ομοβροντία» ξενοδόχων κατά της υπερφορολόγησης - Υπονομεύει τον ελληνικό τουρισμό
Κατά όσων πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού μίλησαν οι ξενοδόχοι από τη Ζάκυνθο
Εγκαίνια για την νέα επένδυση της Hellenic Properties στο κέντρο του Πειραιά
Το νέο design hotel 33 δωματίων της Hellenic Properties θα διαχειρίζεται η Santikos Collection
Αυλαία για το Παρατηρητήριο Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού
Διεθνής πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου
Επένδυση 30 εκατ. από την Club Med στην Εύβοια - Η στροφή στα πεντάστερα ξενοδοχεία
Το Club Med Gregolimano βρίσκεται στην Εύβοια από το 1977 - Στόχος του σχεδίου είναι να διασφαλιστεί μια premium εμπειρία φιλοξενίας σε όλα τα resort του Ομίλου παγκοσμίως
Ελληνικό νησί ανάμεσα στους καλύτερους ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου
Η Κάρπαθος αναδεικνύεται μεταξύ των 24 περιοχών του πλανήτη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, αντί για τα «κλασικά» τουριστικά μέρη με συνωστισμό
Ποιο ελληνικό νησί παίρνει «χρυσό» στις αεροπορικές αφίξεις
Τα ελληνικά νησιά με τα εξαιρετικά τους καταλύματα έχουν κεντρίσει το διεθνές κοινό
Πτήσεις σε χαμηλότερα «πόδια» βλέπουν για τον ελληνικό τουρισμό το 2025, αεροπορικές και αεροδρόμια
Τι περιμένουν και τι σχεδιάζουν ΔΑΑ, Fraport Greece, Aegean και Sky Exrpess για το 2025
Uber: Εκρηξη στις μετακινήσεις των τουριστών – 47% άνοδος στην Αθήνα
Η τουριστική κίνηση παρουσίασε αύξηση από νωρίς, ενώ σύμφωνα με την Uber, στα μέσα καλοκαιριού επιβεβαιώνεται η τάση επέκτασης της σεζόν
Τα GReco Islands κλειδί για το μέλλον των νησιών με πληθυσμό από 100 έως 3.500 κατοίκους
Η πρωτοβουλία GRecoISLANDS στοχεύει στον αειφόρο μετασχηματισμό των ελληνικών νησιών, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη
«Απογειώθηκε» το Ελ. Βενιζέλος το Σεπτέμβριο - Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός [πίνακες]
Υψηλές επιδόσεις κατέγραψε ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι - Ο αριθμός των πτήσεων στον ΔΑΑ στο εννεάμηνο ανήλθε σε 207.744