Στόχος Ρώσων χάκερς είναι ο πολιτικός κόσμος στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του γνωστού περιοδικού Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται σχετική ανάλυση αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας , της Mandiant, η οποία συνδέεται με την Alphabet (Google),  καθώς και μια ειδοποίηση από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας.

ΕΕ: Στήριξη «για όσο χρειάζεται» στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη Mandiant η ομάδα hacking «APT29», η οποία είναι επίσης γνωστή ως «Cozy Bear», προσπάθησε να ξεγελάσει «πολιτικούς -κλειδιά» της γερμανικής πολιτικής σκηνής,  ώστε να ανοίξουν ένα email που περιείχε μια ψεύτικη πρόσκληση σε εκδήλωση δείπνου που διοργάνωσε η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Οι αναλυτές της Mandiant είπαν ότι η ομάδα χρησιμοποίησε ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού γνωστό ως “Wineloader” για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις σε δυτικές αρχές, σύμφωνα με το Der Spiegel. Τον Ιανουάριο, κατάφερε να εισβάλει στους λογαριασμούς email κορυφαίων υπαλλήλων της Microsoft.

«Παιχνίδια κατασκόπων»

Οι διεθνείς κατασκοπευτικές αρχές πιστεύουν ότι η ομάδα εργάζεται με εντολή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (FSI), της Ρωσίας.

Μια ειδοποίηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) της Γερμανίας ανέφερε ότι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη πρόσβαση και να εξάγουν δεδομένα από γερμανικά πολιτικά κόμματα.

Το CDU είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε στόχος ψηφιακών επιθέσεων. «Και σε αυτή την περίπτωση λάβαμε πολύ έγκαιρες πληροφορίες για την επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα. «Δεν υπήρχε επίσημο δείπνο του CDU την 1η Μαρτίου, το γεγονός ήταν πλασματικό», ανέφεραν.

Οι ευρωεκλογές και οι Ρώσοι χάκερ

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο (BSI) ανέφερε ότι οι ξένες δυνάμεις ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αντλήσουν πληροφορίες από πολιτικούς στο πλαίσιο των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου.

Ο αναλυτής του Mandiant,  Ντάν Μπλάκ  είπε ότι η Μόσχα εργάζεται για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Αυτή η τελευταία στόχευση δεν αφορά μόνο τη Γερμανία ή τους πολιτικούς της· είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας με στόχο την εξεύρεση τρόπων υπονόμευσης της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Μπλακ σε δήλωση.

Η Γερμανία γίνεται όλο και περισσότερο ο στόχος των ρωσικών κατασκοπευτικών προσπαθειών λόγω της υποστήριξής της στο Κίεβο, καθώς η Ουκρανία μάχεται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε πρόσφατα , επίσης,  τη Ρωσία για «πληροφοριακό πόλεμο» μετά τη διαρροή υποκλοπών στις αρχές του μήνα όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια υποκλαπείσα συνομιλία στην οποία ακούστηκαν αξιωματικοί της Μπούντεσβερ να συζητούν για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.