Συνάντηση με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών όπως η Apple και η SK Hynix είχε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao πριν από ένα σημαντικό επιχειρηματικό συνέδριο, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές εν μέσω γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.

Κίνα: Ο πλουσιότερος Κινέζος θύμα εθνικιστικών επιθέσεων

Στις συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Tim Cook, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hynix Kwak Noh-Jung και άλλους διεθνείς CEO την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να ανοίξει την οικονομία της και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης για τις πολυεθνικές.

Το Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από το Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο την Κυριακή και τη Δευτέρα. Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου ετήσια εκδήλωση όπου ξένοι επιχειρηματίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ανώτερους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Κίνα, που παλεύει να υπερβεί την οικονομική επιβράδυνση, εντείνει τις προσπάθειές της να προσελκύσει ξένες εταιρείες εν μέσω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον και των δυτικών προσπαθειών «απεγκλωβισμού», διαφοροποίησης δηλαδή των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα.

Οι ροές ξένων επενδύσεων στην Κίνα συρρικνώθηκαν σχεδόν 20% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν την Παρασκευή τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η Apple

Ο Cook άνοιξε το νεότερο κατάστημα της Apple στη Σαγκάη την Πέμπτη, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφώνων μάχεται με την πτώση των πωλήσεων iPhone στην Κίνα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από εγχώριους αντιπάλους όπως η Huawei. Η Apple βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ένα σημαντικό αντιμονοπωλιακό ρυθμιστικό πλαίσιο τις ΗΠΑ.

Ο Wang είπε στον Κουκ ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη για τις διμερείς σχέσεις και ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία ενός «δίκαιου, σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος» για τις επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν οι κινεζικές αρχές.

Συνεργασία με την Νότια Κορέα

Σε ξεχωριστή συνάντηση, ο Wang και ο διευθύνων σύμβουλος Kwak της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Hynix συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Κορέας για την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο Wang δήλωσε ότι ελπίζει πως η Hynix μπορεί να συνεχίσει να επενδύει στην Κίνα και να μοιράζεται τις ευκαιρίες ανάπτυξης από την τεράστια καταναλωτική αγορά ηλεκτρονικών ειδών της χώρας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας, να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Και με την BNP Paribas

Εξάλλου, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της BNP Paribas Jean Lemierre, ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει να επιλύσει τις εμπορικές διαφορές Κίνας-Ευρώπης μέσω διαλόγου και συνεργασίας και ότι η γαλλική τράπεζα θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ Κίνας και Ευρώπης έχουν αυξηθεί το τελευταίο έτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνα για τις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων λόγω κρατικών επιδοτήσεων, ενώ η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ για το μπράντι που εισάγεται από την ΕΕ.

Ο Wang διοργάνωσε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το Σάββατο με στελέχη παγκόσμιων φαρμακοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των Bristol-Myers Squibb, GSK και Pfizer.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή