Το Reddit αποτελεί έναν από τους δέκα ιστότοπους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ κι ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο που βασίζεται στη διαδικτυακή ανταλλαγή μηνυμάτων για περίπου 100.000 διαφορετικά θέματα. Τώρα με την είσοδό του στο χρηματιστήριο έρχεται για τα καλά στο προσκήνιο και για το ευρύ κοινό ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του, ο μόλις 40χρονος Στίβ Χάφμαν. Πρόκειται για ένα ακόμη στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας που βρίσκεται στο πάνθεον των social media, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta/Facebook, η Ίλον Μασκ με το X (πρώην Twitter), ο Μπιλ Ρέντι του Pinterest και ο Ίβαν Σπίγκελ με το Snap.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Reddit κατάφερε να τιμολογηθεί στο ανώτερο προσφερόμενο εύρος τιμών, στα 34 δολάρια ανά μετοχή, αντλώντας από τους επενδυτές 748 εκατ δολάρια και συνολική αποτίμηση της τάξης των 6,5 δις δολαρίων. Η εταιρεία και οι υπάρχοντες μέτοχοί της πούλησαν συνολικά 22 εκατ. μετοχές σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Για να προσελκύσει μάλιστα τους τελευταίους, οι οποίοι ανταλλάσσουν πολύ συχνά απόψεις μέσω της ίδιας αυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας, ο Χάφμαν και τα άλλα στελέχη της Reddit αποφάσισαν να διαθέσουν το 8% των συνολικών μετοχών της αρχικής δημόσιας εγγραφής σε επιλεγμένους χρήστες και διαχειριστές (moderators) της πλατφόρμας. Επίσης προνομιακή διάθεση υπήρξε προς ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέλη οικογενειών των εργαζομένων και των επικεφαλής της εταιρείας. Εάν εξαιρεθούν οι μετοχές που πουλήθηκαν από υπάρχοντες μετόχους, η Reddit συγκέντρωσε κεφάλαια σχεδόν 520 εκατ δολαρίων. Η συνολική αποτίμηση ήταν χαμηλότερη από αυτή των 10 δις δολ του 2021, όταν τότε είχαν συγκεντρωθεί ιδιωτικά κεφάλαια για ενίσχυση της εταιρείας. Το Reddit δημιουργήθηκε το 2005 από τον Χάφμαν, τον Άαρον Σβάρτς και τον Αλέξις Οχάνιαν.

Reddit: Άνοιγμα με 48% πάνω από την τιμή εισαγωγής

Αποδοχές 193 εκατ. δολαρίων

Ο ίδιος ο Χάφμαν είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσο διαρκούσε η αρχική δημόσια προσφορά όταν ανακοινώθηκε ότι το συνολικό πακέτο αποδοχών του από την εταιρεία είχε φτάσει τα 193 εκατομμύρια δολάρια. Όταν έγινε αυτό γνωστό τα σχόλια που κατέκλυσαν το ίδιο το Reddit αλλά και το Quora και το Χ ήταν πολλά, με χρήστες να ασκούν κριτική στο μέγεθος του πακέτου. Ορισμένοι από τους σχολιαστές αυτούς έλεγαν ότι το ποσό ήταν υπερβολικά μεγάλο για μια διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δεν πληρώνει τους διαχειριστές ή τους χρήστες της, αλλά και για μια εταιρεία που δεν είναι κερδοφόρα όπως ανέφερε το Business Insider. Ο ίδιος ο Χάφμαν υπερασπίστηκε το πακέτο του λέγοντας ότι αποτελούσε κυρίως δικαιώματα σε μετοχές και όχι τακτικές μηνιαίες ή άλλες αποδοχές.

Ενημέρωση της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανέφερε ότι ο Χάφμαν το 2023 έλαβε μισθό 341.346 δολάρια. Τον Φεβρουάριο οι αποδοχές αυτές αυξήθηκαν σε 550.000 δολάρια. Πήρε επίσης πέρσι μπόνους 792.000 δολαρίων με βάση τους αριθμούς χρηστών της πλατφόρμας, τα έσοδα και τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη του Reddit.  Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πακέτου αποδοχών του αποτελείται από μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών. Μεγάλο μέρος αυτής της αποζημίωσης βασίζεται στην παραμονή του Χάφμαν στη Reddit μέχρι τα τέλη του 2028 και ποσοστό της ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της εταιρείας ανέφεραν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την εταιρεία στη SEC.

Τα σχέδια και οι προκλήσεις για το μέλλον

Καθώς αναζητά νέες πηγές εσόδων, το Reddit αποκάλυψε τον Φεβρουάριο συμφωνία αξίας 66 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή δεδομένων εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης στην Google της Alphabet. ΤΗ Reddit ανακοίνωσε πάντως ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διεξάγει μια έρευνα που επικεντρώθηκε στην πώληση, την αδειοδότηση και την κοινή χρήση προς τρίτα μέρη για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες της.

Το Reddit βασίζεται σε εθελοντές από τη βάση χρηστών του για να εποπτεύει το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στα φόρουμ του. Οι συντονιστές αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε το 2023 όταν αρκετοί παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Reddit να χρεώσει προγραμματιστές άλλων εφαρμογών για την πρόσβαση στα δεδομένα του.

Εκατό χιλιάδες υποφόρουμ

Τα 100.000 διαδικτυακά φόρουμ του Reddit ονομάζονται «subreddits». Τέτοιες κοινότητες με επιρροή του Reddit είναι περισσότερο γνωστές για το έπος των αγορών και πωλήσεων μετοχών “meme-stock” του 2021, όταν αρκετοί μικροεπενδυτές συντονίστηκαν μέσω του φόρουμ “wallstreetbets” του Reddit για να κάνουν συναλλαγές σε μετοχές που σόρταραν θεσμικοί –προκαλώντας στους τελευταίους μεγάλες ζημιές.

Το Reddit στις 31 Δεκεμβρίου 2023 είχε κατά μέσο όρο 73,1 εκατομμύρια ενεργούς μοναδικούς χρήστες που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα  τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ