Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή στο Ιράκ και το έργο του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την πλήρη ήττα της οργάνωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε στο Reuters η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ Alina Romanowski σε συνέντευξή της.

Ρωσία: Τουλάχιστον 137 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Ανώτεροι ιρακινοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το ISIS δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ιράκ και ότι ο συνασπισμός δεν είναι απαραίτητος, παρά το γεγονός ότι παραφυάδες του εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις αλλού.

Απειλή

«Εκτιμούμε ότι το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) εξακολουθεί να αποτελεί απειλή εδώ, πολύ, πολύ μειωμένη, αλλά παρ’ όλα αυτά η δουλειά μας ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να διατηρήσουν τη διαρκή καταστολή του ISIS», δήλωσε η Ρομανόφσκι από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Οι δηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την ανάληψη από τον ISI-K της ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 137 άνθρωποι.

«Όπως μας υπενθυμίζει αυτό το γεγονός, το ISIS είναι ένας κοινός τρομοκρατικός εχθρός που πρέπει να νικηθεί παντού», ανέφερε σε πρόσθετο σχόλιο μετά τη συνέντευξη. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ μοιράζονται μια κοινή δέσμευση να διασφαλίσουν τη διαρκή ήττα του ISIS, μεταξύ άλλων με τη συνεργασία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας ισχυρής διμερούς εταιρικής σχέσης ασφαλείας ΗΠΑ-Ιράκ».

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε το ISIS-K στο Αφγανιστάν, ενώ τον Ιανουάριο ανέλαβε την ευθύνη για μια διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράν, το οποίο μοιράζεται σύνορα 1.600 χιλιομέτρων με το Ιράκ.

Συνάντηση στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου για να συζητήσουν το μέλλον του συνασπισμού. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να οδηγήσουν σε απεξάρτηση της Βαγδάτης – που αποτελεί σύμμαχο τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Τεχεράνης – από την ιρανική ενέργεια και το ιρανικό φυσικό αέριο.

Ενώ επισήμως ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στοχεύει να βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις στη μάχη κατά του ISIS, δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι παράλληλο στόχο αποτελεί η εξισορρόπηση της επιρροής της Τεχεράνης στο Ιράκ.

«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος» για να τερματιστεί το έργο του συνασπισμού, δήλωσε η Ρομανόφσκι, αναφερόμενη στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαγδάτης που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι δυτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ και ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, μετά από έναν αιματηρό πόλεμο. Αποσύρθηκαν το 2011 αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν το 2014 για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σήμερα περίπου 2.500 στρατιώτες στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα