Νέα άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει για φέτος η Goldman Sachs, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κινούνται προς τη μείωση των επιτοκίων, συμβάλλοντας στη στήριξη της βιομηχανικής και καταναλωτικής ζήτησης.

Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι πρώτες ύλες ενδέχεται να έχουν αποδόσεις της τάξης του 15% το 2024, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται, η μεταποίηση ανακάμπτει και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χρυσός και τα προϊόντα πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν, σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία τόνισε επίσης την ανάγκη οι επενδυτές να είναι επιλεκτικοί καθώς τα κέρδη δεν θα είναι καθολικά.

Οι ταύροι επελαύνουν στον χρυσό – Συνέχιση του ράλι βλέπουν οι αναλυτές

Τα εμπορεύματα σημείωσαν μέτρια άνοδο το πρώτο τρίμηνο, με την ενίσχυση του αργού, τον χρυσό να σημειώνει ρεκόρ και τον χαλκό να ξεπερνά τα 9.000 δολάρια ο τόνος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόσο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να μειώσουν το κόστος δανεισμού φέτος καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Επιπλέον, η Κίνα έχει επισημάνει περαιτέρω υποστήριξη για την ανάκαμψή της.

Θα λάμψουν τα μέταλλα

«Διαπιστώνουμε ότι οι μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ σε μη υφεσιακά περιβάλλοντα οδηγούν σε υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, με τη μεγαλύτερη ώθηση στα μέταλλα (συγκεκριμένα τον χαλκό και τον χρυσό), ακολουθούμενα από το αργό πετρέλαιο», ανέφεραν οι αναλυτές. «Είναι σημαντικό ότι ο θετικός αντίκτυπος στις τιμές τείνει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της αναπτυξιακής ώθησης από τις χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες».

Η προσεκτικά ανοδική προοπτική της Goldman απηχεί σχόλια από άλλους παρατηρητές της αγοράς. Τα εμπορεύματα εισέρχονται σε μια νέα κυκλική άνοδο υποβοηθούμενη από τις πιο περιορισμένες προμήθειες και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Macquarie Group Ltd. Ο Jeff Currie, πρώην επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στη Goldman και τώρα στην Carlyle Group LP, έχει προβλέψει επίσης κέρδη καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Σε άλλο σημείο, η JPMorgan Chase & Co. τόνισε τις ανοδικές δυνατότητες του χρυσού.

Μεταξύ των προβλέψεων της Goldman για τις τιμές στο τέλος του έτους, ο χαλκός εμφανίστηκε στα 10.000 δολάρια ο τόνος, το αλουμίνιο στα 2.600 δολάρια ο τόνος και ο χρυσός στα 2.300 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities