Τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στη «συμμαχία ασφαλείας» τους από το 1960 όταν υπέγραψαν μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να ανακοινώσουν σχέδια για αναδιάρθρωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ιαπωνία ώστε να ενισχύσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ασκήσεις μεταξύ των εθνών. Το σχέδιο αναμένεται να αποκαλυφθεί όταν ο Μπάιντεν φιλοξενήσει τον Κισίντα στον Λευκό Οίκο στις 10 Απριλίου.

Οι σύμμαχοι θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς ασφαλείας τους για να ανταποκριθούν σε αυτό που θεωρούν αυξανόμενη απειλή από την Κίνα, η οποία απαιτεί από τους στρατούς τους να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν πιο απρόσκοπτα, ιδιαίτερα σε μια κρίση όπως μια σύγκρουση στην Ταϊβάν .

Ενώ ο Μπάιντεν και ο Κισίντα θα προαναγγέλλουν τη δύναμη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξαγορά της US Steel από τον ιαπωνικό όμιλο Nippon Steel . Η παρέμβαση σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την υποστήριξη των συνδικάτων πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά έχει επιδεινώσει εν μέρει την κατά τα άλλα ισχυρή συμμαχία.

Αυξημένες δαπάνες

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιαπωνία αύξησε δραματικά τις δυνατότητες ασφαλείας της, ξοδεύοντας πολύ περισσότερα για την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αγοράς αμερικανικών πυραύλων κρουζ Tomahawk. Ο ιαπωνικός στρατός θα δημιουργήσει επίσης μια «Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων» το επόμενο έτος για να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των δικών του Δυνάμεων Αυτοάμυνας.

«Η νέα πολιτική εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είναι η πιο θετική εξέλιξη ασφάλειας στην ανατολική Ασία αυτόν τον αιώνα. Η αναγνώριση ότι οι αμυντικές στρατηγικές των δύο εθνών μας έχουν συγκλίνει κάνει τη βελτίωση της καθημερινής μας διοίκησης και ελέγχου το λογικό επόμενο βήμα», δήλωσε ο Φίλιπ Ντέιβιντσον, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε ως διοικητής Ινδο-Ειρηνικού το 2021.

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, το Τόκιο προτρέπει εδώ και καιρό τις ΗΠΑ να δώσουν στον τριών αστέρων διοικητή του USFJ περισσότερη επιχειρησιακή εξουσία, λέγοντας ότι απαιτείται στενότερος συντονισμός στο έδαφος.

Καταλύτης ήταν ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 όταν αμερικανικά και ιαπωνικά στρατεύματα πραγματοποίησαν κοινή επιχείρηση διάσωσης. Αν και ήταν επιτυχία, ο Ryoichi Oriki, τότε αρχηγός του κοινού επιτελείου των SDF της Ιαπωνίας, είπε ότι ήταν άβολο να χρειάζεται να συντονιστεί με τη διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού στη Χαβάη και όχι με τον διοικητή USFJ.

Το Τόκιο λέει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τοποθετηθεί ένας ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ στην Ιαπωνία καθώς αναλαμβάνει μεγαλύτερο περιφερειακό αμυντικό ρόλο. «Στέλνει ένα ισχυρό στρατηγικό σήμα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα και είναι σημαντικό από την άποψη της αποτροπής να πούμε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη δομή διοίκησης στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Oriki στους Financial Times.

Το μοντέλο

Σύμφωνα με τους FT, ένα μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας κοινής στρατιωτικής ομάδας δράσης των ΗΠΑ που θα συνδέεται με τον στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, μια από τις εντολές στο Indo-Pacom στη Χαβάη. Ο διοικητής τεσσάρων αστέρων του στόλου θα περνούσε περισσότερο χρόνο στην Ιαπωνία από ό,τι σήμερα και θα είχε ενισχυμένη δομή υποστήριξης στη χώρα. Με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα εργασίας, η οποία θα περιλάμβανε διαφορετικά τμήματα του αμερικανικού στρατού, θα μετατοπιστεί στην Ιαπωνία.

Ο Κρίστοφερ Τζόνστον, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και της CIA, είπε ότι η αναβάθμιση της αμερικανικής διοίκησης θα ήταν «ένα μεγάλο βήμα για την οικοδόμηση μιας πιο αξιόπιστης διμερούς στρατιωτικής συμμαχίας».

Ο James Schoff, ειδικός στις συμμαχίες ΗΠΑ-Ιαπωνίας στο Sasakawa Peace Foundation USA, είπε ότι οι δύο σύμμαχοι πρέπει να ενισχύσουν και να αποσαφηνίσουν τις ηγετικές και επιχειρησιακές σχέσεις για τον σχεδιασμό τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσης.

Άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν και άλλα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αναβάθμισης του USFJ. Το Πεντάγωνο απέχει κατά κάποιο τρόπο από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας της ειδικής ομάδας, η οποία προτάθηκε από τον ναύαρχο John Aquilino, τον διοικητή του Ινδο-Ειρηνικού. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θέλει επίσης να δώσει στον ναύαρχο Samuel Paparo, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Aquilino τον Μάιο, την ευκαιρία να σταθμίσει μετά την ανάληψη του ρόλου.

Περίπλοκο μοντέλο

Όποιο μοντέλο και αν επιλεγεί θα είναι περίπλοκο λόγω ερωτήσεων σχετικά με τους πόρους και τις υποδομές και ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατιωτική ιεραρχία. Θα υπάρξουν επίσης πιθανώς μάχες μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού.

Το Τόκιο πιέζει για έναν Αμερικανό διοικητή τεσσάρων αστέρων στην Ιαπωνία. Αλλά η ιδέα αντιμετωπίζει αντίσταση, μεταξύ άλλων στο Καπιτώλιο. Ο Τζακ Ριντ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, είπε πρόσφατα στο Defence Writers Group ότι ο Ακουιλίνο είχε κάνει «εξαιρετική» δουλειά στην επαφή του με τους Ιάπωνες και ότι η τρέχουσα δομή ήταν «επαρκής».

Ερωτηθείς από τους FT εάν ένας αξιωματικός τεσσάρων αστέρων ήταν απαραίτητος στην Ιαπωνία, ο Ριντ πρόσθεσε: «Ίσως στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχουμε τη δομή διοίκησης για να εκτελέσουμε μια αποτελεσματική απάντηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω