Το μεγάλο αφεντικό της Intel, Pat Gelsinger, και ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, είναι τα δύο πρόσωπα που μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις στην τεχνολογία και ειδικά στα μικροτσίπ που θα χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) τα οποία υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο.

Η Intel υπό τον αμερικανικής καταγωγής Gelsinger μόλις έλαβε κρατικές επιδοτήσεις και δάνεια ύψους 19,5 δισ. δολ. από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και σχεδιάζει τώρα να επενδύσει 100 δισ δολάρια στις ΗΠΑ με στόχο να γίνει έως το 2027 η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ για ΑΙ σε όλο τον κόσμο.

Super Micro Computer: Ιδού η εταιρεία τεχνολογίας που είχε καλύτερη χρονιά από την Nvidia

Η Nvidia υπό τον επίσης αμερικανικής καταγωγής Huang παρουσίασε το νέας γενιάς μικροτσίπ της εταιρείας, το Β200, με κωδική ονομασία Blackwell, με στόχο να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Οι φιλοδοξίες της Intel

Η Intel είναι εταιρεία κολοσσός στο χώρο των ημιαγωγών με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 178 δις δολάρια. Η Nvidia ειδικεύεται κυρίως στα μικροτσίπ για γραφικά και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία τους τελευταίους μήνες βλέποντας την κεφαλαιοποίησή της να έχει εκτοξευτεί στα 2,2 τρις δολάρια.

Ο γεννημένος το 1961 Gelsinger σχεδιάζει τώρα τις τεράστιες επενδύσεις σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ με στόχο την κατασκευή και επέκταση μονάδων παραγωγής μικροτσίπ χωρίς προηγούμενο. Το κεντρικό στοιχείο του πενταετούς σχεδίου δαπανών της Intel είναι να μετατρέψει τα χωράφια κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο σε αυτό που επικεφαλής της Intel χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη τοποθεσία κατασκευής μικροτσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο» με στόχο αυτό να γίνει από το 2027.

Το σχέδιο επενδύσεων της Intel θα περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση μονάδων παραγωγής στο Νέο Μεξικό και το Όρεγκον και την επέκταση αυτών στην Αριζόνα. Εκεί ο μεγάλος ανταγωνιστής της Intel, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co από την Ταιβάν κατασκευάζει επίσης τεράστια μονάδα παραγωγής η οποία η εταιρεία ελπίζει ότι θα λάβει χρηματοδότηση από το σχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν να φέρει πίσω στις ΗΠΑ την προηγμένη κατασκευή ημιαγωγών. Ο Gelsinger είχε από το 2021 ανακοινώσει σχέδιο για να φέρει την Intel ξανά στην πρώτη θέση των εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ και για να καταστήσει το σχέδιο κερδοφόρο είχε πει ότι θα χρειαζόταν κυβερνητική υποστήριξη. Τώρα, έχοντας αυτή τη βοήθεια στο χέρι, ξεκινά τις επενδύσεις για την Intel.

Οι στόχοι της Nvidia

Ο γεννημένος το 1963 Huang κατάφερε να κάνει την Nvidia, μια εταιρεία που μέχρι πρόσφατα ήταν περισσότερο γνωστή στους λάτρεις των παιχνιδιών υπολογιστών λόγω των καρτών γραφικών της, να έχει κερδίσει αναγνώριση στο παγκόσμιο τεχνολογικό στερέωμα ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν σήμερα εταιρείες όπως η Microsoft. Έχει επίσης σαγηνεύσει τη Wall Street, με πωλήσεις που υπερδιπλασιάστηκαν το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος αφού ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Β200, νέο κορυφαίο μικροτσιπ της Nvidia, αποτελεί εξέλιξη από προηγούμενα προϊόντα της εταιρείας. Εκτιμάται ότι θα είναι 30 φορές πιο γρήγορο σε λειτουργίες όπως η παροχή απαντήσεων από chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia ανακοίνωσε ότι το νέο μικροτσίπ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν σημαντικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, OpenAI, Oracle και Amazon.com, σε υπηρεσίες cloud-computing που παρέχουν σε πελάτες αλλά και σε δικές τους τεχνολογίες AI.

Μένει να φανεί τώρα εάν το μερίδιο αγοράς της Nvidia θα διατηρηθεί το 2024, καθώς νέα προϊόντα από ανταγωνιστές φτάνουν στην αγορά και οι μεγαλύτεροι πελάτες της Nvidia φτιάχνουν τα δικά τους μικροτσιπ. Μεγάλη της αντίπαλοι είναι εταιρείες όπως οι AMD, Intel και νεοφυείς επιχειρήσεις με τη στήριξη άλλων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (Big Tech).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI