Μνημόνιο συνεννόησης (MoU) υπεγράφη  μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την οικονομική στήριξη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ της περιοχής που επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου έτους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.

Με βάση το δημοσίευμα,  αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο της (EBRD), Γιούργκεν Ρίγτερινκ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών  Μεχμέτ Σιμσεκ και κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η ισχυρή συνεργασία με την τράπεζα και η χρηματοδοτική στήριξη της EBRD για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε ξανά τα επιτόκια

Από τους σεισμούς στην ανατολική Τουρκία το Φεβρουάριο του 2023

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης -EBRD, είναι μεταξύ των πρώτων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παρείχαν στήριξη μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν περιοχές στην Ανατολική Τουρκία (και τη Συρία). Είχε ανακοινώσει ένα πακέτο χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιοχής, με στόχο τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και από αυτό το πλαίσιο παρείχε 800 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση έργων του ιδιωτικού τομέα, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών τραπεζών.

Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας, το υπουργείο και η ΕΤΑΑ υπέγραψαν μνημόνιο για χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του συγκεκιρμένου πακέτου χρηματοδότησης. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Οσμάν Τσελίκ  και τον πρώτο αντιπρόεδρο της EBRD Γ. Ρίγτερινκ.

Δάνειο για το αεροδρόμιο της Αττάλειας

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ – EBRD ) χορηγεί eπιπλέον δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Fraport TAV Antalya Yatirim Yapim ve Isletme (FTA) στην Τουρκία,  για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του αεροδρομίου της Αττάλειας.

Οι αναβαθμίσεις στο αεροδρόμιο θα συμβάλουν σε μεγαλύτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα και θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας της υπάρχουσας υποδομής αλλά και στην εφαρμογή βασικών μέτρων εξοικονόμησης άνθρακα και ενέργειας.

Η FTA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide (Fraport) και της TAV Airports Holding (TAV Airports), που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο της Αττάλειας βάσει υφιστάμενης παραχώρησης η οποία λήγει στα τέλη του 2026.

Το δάνειο ακολουθεί ένα προηγούμενο δάνειο της ΕΤΑΑ ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε τον Μάρτιο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση των 190 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει , σύμφωνα με την EBRD , στην FTA να ολοκληρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα πριν από την έναρξη της νέας 25ετούς παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Αττάλειας το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή