Κάποιοι σημαντικοί Ρεπουμπλικάνοι δωρητές συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να χρηματοδοτήσει το αρχικό ποσό του ομολόγου που χρειαζόταν για την κάλυψη του προστίμου ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Δευτέρας, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να πληρώσει ένα ομόλογο σε μια αστική υπόθεση της Νέας Υόρκης στην οποία βρέθηκε υπεύθυνος για δόλια διόγκωση της καθαρής περιουσίας του κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανείου και ασφάλισης.

Τη Δευτέρα κέρδισε μια νέα μικρή αναβολή στην εκτέλεση της απόφασης με την προϋπόθεση να καταθέσει ένα μικρότερο ομόλογο 175 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 10 ημέρες, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή φαινόταν να προσπαθεί να συγκεντρώσει το αρχικό ποσό.

Ντόναλντ Τραμπ: «Κόφτης» στα $175 εκατ. για την εγγύηση – Πώς σώθηκε στο… παρά πέντε η περιουσία του

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής hedge fund Τζον Πόλσον συμμετείχε στην παρασκηνιακή προσπάθεια χορηγών που ανησυχούσαν για τα νομικά προβλήματα του Τραμπ και προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην παροχή χρημάτων για το ομόλογο, δήλωσαν δύο από τις πηγές στο Reuters. Ο μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Χάρολντ Χαμ εμπλέκεται επίσης, είπε μια από αυτές τις πηγές.

Απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε ότι «δεν υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είχε «περισσότερα από αρκετά μετρητά» για να πληρώσει πλήρως την απόφαση.

Μια τέταρτη πηγή, σύμμαχος του Τραμπ, είπε ότι είχε άμεση γνώση ενός δωρητή που πρόσφερε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για το ομόλογο το Σαββατοκύριακο, προτού του πουν ότι δεν ήταν απαραίτητο.

Μετά τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας που επέτρεπε ένα μικρότερο ομόλογο, ο Τραμπ είπε ότι τώρα θα είναι σε θέση να πληρώσει.

«Θα ταχυδρομήσω είτε τα 175 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή ομόλογα ή τίτλους ή οτιδήποτε είναι απαραίτητο, πολύ γρήγορα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πιθανότατα θα απαιτούσαν από τον Τραμπ να καταθέσει περίπου 558 εκατομμύρια δολάρια ως εγγύηση για το αρχικό ομόλογο, ή το 120% της απόφασης, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Τραμπ.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η πιθανή βοήθεια από τους δισεκατομμυριούχους συμμάχους του Τραμπ δείχνει ότι διατηρεί κάποια βαθιά υποστήριξη στην προσπάθειά του να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έναντι του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Λίγη διαφάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης της προέλευσης των κεφαλαίων για την κάλυψη του ομολόγου.

Οι όροι του ομολόγου του Τραμπ 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ετυμηγορία συκοφαντικής δυσφήμισης υπέρ του συγγραφέα E. Jean Carroll, για παράδειγμα, δεν αποκαλύφθηκαν. Αυτό το ομόλογο δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου από την Federal Insurance Co, μέρος της ασφαλιστικής εταιρείας Chubb, η οποία είπε ότι απαιτεί τα ομόλογα να είναι πλήρως εξασφαλισμένα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τραμπ για αστική απάτη, το ομόλογο θα απέτρεπε την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων από το κράτος, ενώ θα ασκήσει έφεση εναντίον του κατά της απόφασης του δικαστή Άρθουρ Ενγκορόν στις 16 Φεβρουαρίου. Μια εταιρεία ομολόγων θα ήταν έτοιμη για οποιαδήποτε πληρωμή, εάν ο Τραμπ χάσει την έφεση και αποδειχθεί ανίκανος να πληρώσει.

Γλίτωσε στο «τσακ» την οικονομική καταστροφή

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση της πενταμελούς επιτροπής εφετών αποτελεί μια κρίσιμη και απροσδόκητη νίκη για τον πρώην πρόεδρο, αποτρέποντας ενδεχομένως μια διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή. Αν το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημά του -και αν δεν είχε καταφέρει να λάβει το πλήρες ποσό της εγγύησης ως το τέλος της ημέρας- ο Τραμπ κινδύνευε να χάσει τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών και, τελικά, ακόμη και ορισμένων από τα εμβληματικά του ακίνητα.

Προς το παρόν, αυτές οι τροματικές συνέπειες για τον Τραμπ μπαίνουν «στον πάγο», την ώρα πάντως που ο ίδιος αμφισβητεί, μέσω έφεσης, την αρχική απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου του δικαστή Άρθουρ Ένγκορον σε βάρος του, βάσει της οποίας παραποίησε την καθαρή αξία της περιουσίας του και της μεσιτικής εταιρείας της οικογένειάς του προκειμένου να εξαπατήσει δανειστές και ασφαλιστές.

Νέα διορία για τα 175 εκατ. δολάρια

Ο κ. Τραμπ έχει, πλέον, 10 ημέρες για να αποκτήσει την εγγύηση των 175 εκατ. δολαρίων και δύο άτομα με γνώση των οικονομικών του δήλωσαν ότι πρέπει να είναι σε θέση να την εξασφαλίσει μέχρι τότε.

Σήμερα το πρωί, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως το ποσό που όρισε ο Ένγκορον είναι «ανέντιμο». «Θα έπρεπε να είναι ΜΗΔΕΝ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ», σημείωσε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για δωρεές από «ένα εκατομμύριο πατριώτες υπέρ του Τραμπ», λέγοντας πως ο «εμβληματικός Trump Tower» βρίσκεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κινδυνεύουν με κατάσχεση.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στο Μανχάταν, όπου ιδιοκτησίες του Τραμπ όπως το Trump Tower ή ο ουρανοξύστης 40 Wall Street ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, μιας Δημοκρατικής που ήγειρε την αστική αγωγή το 2022.

Η Τζείμς ενημέρωσε επίσης την κομητεία Ουέτσεστερ, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, για την απόφαση, ένα βήμα ενδεχομένως προς την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εκεί, όπως του γηπέδου γκολφ του Τραμπ και μιας έπαυλης 60 δωματίων μαζί με ένα κτήμα, που ονομάζεται Seven Springs.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή