Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, και κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εκφράζει ανησυχίες για εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης σε κυβερνοεπίθεση εναντίον του κοινοβουλίου της χώρα το 2021, η οποία αποκαλύφθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Οι αποκαλύψεις ότι έγινε πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω κακόβουλης διαδικτυακής δραστηριότητας που στοχεύει κοινοβουλευτικές οντότητες της Νέας Ζηλανδίας έρχονται καθώς η Βρετανία και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για εκτεταμένη εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας. Τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο και η Αυστραλία έχουν καταδικάσει την ευρύτερη δραστηριότητα.

«Η ξένη παρέμβαση αυτής της φύσης είναι απαράδεκτη και καλέσαμε την Κίνα να απόσχει από τέτοιες δραστηριότητες στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς.

Κινέζοι πειρατές στο διαδίκτυο – Το δριμύ κατηγορώ από ΗΠΑ και Βρετανία

Υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη διαδικτυακή δραστηριότητα που αποδίδονται σε ομάδες που χρηματοδοτούνται από την κινεζική κυβέρνηση, οι οποίες στοχεύουν δημοκρατικούς θεσμούς τόσο στη Νέα Ζηλανδία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεταφερθεί στον Κινέζο πρεσβευτή.

Κίνδυνος εθνικής ασφαλείας

Ανώτατος αξιωματούχος των πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη ότι επτά από τους πολίτες της παρείχαν εκπαίδευση στον στρατό της Κίνας τους τελευταίους 18 μήνες, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας».

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στη Νέα Ζηλανδία ανέφερε σε email προς το Reuters, ότι απορρίπτουν «αυτές τις αβάσιμες και ανεύθυνες κατηγορίες» και έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και την αποφασιστική αντίθεσή τους με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

«Ποτέ δεν έχουμε, ούτε πρόκειται να επέμβουμε στο μέλλον στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας. Το να κατηγορείς την Κίνα για ξένη παρέμβαση είναι λάθος», είπε ο εκπρόσωπος.

Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, το 23% από τα 316 κακόβουλα συμβάντα στον κυβερνοχώρο που αφορούσαν εθνικά σημαντικούς οργανισμούς αποδόθηκαν σε κρατικούς φορείς. Αυτές οι επιθέσεις δεν αποδίδονταν συγκεκριμένα στην Κίνα και η Νέα Ζηλανδία πέρυσι καταδίκασε επίσης την κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα που ανέλαβε η ρωσική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία