Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε το Πεκίνο αφού η Βομβάη είναι πλέον η ασιατική πρωτεύουσα με τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με τον παγκόσμιο κατάλογο πλουσίων του Ινστιτούτου Ερευνών Hurun.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πολυπληθέστερη πόλη της Ινδίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ασία.

Διακριτική πολυτέλεια: Δεν είναι πλέον απλά θέμα μόδας

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των πλουσίων πόλεων του 2024 βρίσκεται η Νέα Υόρκη (119), ακολουθούμενη από το Λονδίνο (97). Στην Ασία, η Βομβάη – η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας – προηγήθηκε με 92 δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τη Hurun. Από κοντά ακολουθούν το Πεκίνο (91) και η Σαγκάη (87).

Πηγή: Hurun Research Institute

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, μια αύξηση 5% από το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 814 δισεκατομμυριούχους, παρόλο που η χώρα έχασε 155 δισεκατομμυριούχους από ένα χρόνο πριν. Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες με 800 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Ινδία έρχεται τρίτη με 271 δισεκατομμυριούχους.

«Η Κίνα είχε μια κακή χρονιά», σημείωσε η εταιρεία ερευνών. «Η δημιουργία πλούτου στην Κίνα έχει περάσει από βαθιές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς η περιουσία των δισεκατομμυριούχων από τα ακίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνεται».

Πηγή: Hurun Research Institute

Ο κινέζος Zhong Shanshan, ιδρυτής και πρόεδρος του γίγαντα εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, διατήρησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο Colin Huang, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tencent Ma Huateng και κατέλαβε τη δεύτερη θέση φέτος.

Οι ΗΠΑ -που προσέθεσαν 109 δισεκατομμυριούχους το 2023- έχουν μόνο 14 δισεκατομμυριούχους λιγότερους από την Κίνα, σύμφωνα με τη Hurun.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των υπερπλούσιων ανθρώπων στις ΗΠΑ, όπως έδειξε η έκθεση.

«Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang έχει τραβήξει πολλά από τα πρωτοσέλιδα καθώς η Nvidia ξεπέρασε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να τον εκτοξεύσει στο top 30 της Hurun, οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τις Microsoft, Google, Amazon, Oracle και Meta είδαν σημαντικές αυξήσεις στην περιουσία τους καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην αξία που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει η έκθεση.

Τι έδειξε το Bloomberg

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg έδειξε ότι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είναι οι δύο κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ με καθαρή αξία 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Η Τέιλορ Σουίφτ εντάχθηκε στη λίστα της Hurun Research με καθαρή αξία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού ξεκίνησε τον Μάρτιο την περιοδεία της Eras Tour και μέχρι στιγμής έχει δώσει συναυλίες στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και το Τόκιο.

«Πάνω από τη μισή περιουσία της προέρχεται από τα πνευματικά δικαιώματα και τις περιοδείες, συμπεριλαμβανομένων 190 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο σκέλος της περιοδείας Eras και 35 εκατομμυρίων δολαρίων από την ταινία της συναυλίας της. Τα υπόλοιπα ενισχύονται από την αξία του μουσικού της καταλόγου, ιδίως μετά την πώληση των έξι πρώτων άλμπουμ της στην Shamrock Capital έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020», αναφέρει η έκθεση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Ινδία είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες νέες προσθήκες με 84 νέα μέλη στον κατάλογο των υπερπλουσίων της.

Η χώρα της Νότιας Ασίας είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας ξεπέρασε εκείνη του Χονγκ Κονγκ και έγινε η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο, ενώ η αξία της ξεπερνά πλέον τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο πρόεδρος της ινδικής Reliance Industries, Μουκές Αμπάνι, εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο ενδέκατος πλουσιότερος στον κόσμο, με συνολική καθαρή περιουσία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Τον Ιανουάριο, ο Gautam Adani, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Adani, ξεπέρασε για λίγο τον Ambani, αλλά τώρα βρίσκεται τρεις θέσεις πίσω με καθαρή αξία 97,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή