Ο οικονομολόγος Joaquim Miranda Sarmento διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa ενέκρινε το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς.

Ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD) κέρδισε τις γενικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με μικρή διαφορά έναντι των απερχόμενων Σοσιαλιστών, υπολείποντας κατά πολύ από το να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία εργασίας σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Τα ηνία της νέας κυβέρνησης κρατά ο ορισθείς πρωθυπουργός Luis Montenegro, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), μέρος της AD.

Με διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία, ο 45χρονος  Miranda Sarmento, 45 ετών, είναι καθηγητής στο ISEG-Lisbon School of Economics and Management και πρόσφατα υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του Montenegro.

Αφού εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών για μια δεκαετία, ο Miranda Sarmento συμβούλεψε τον τότε πρόεδρο Anibal Cavaco Silva το 2012-16 και ηγήθηκε του κοινοβουλευτικού πάγκου του PSD του Μαυροβουνίου από τον Ιούλιο του 2022.

Ο Πέδρο Ντουάρτε διορίστηκε υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων και ο ρόλος του θα είναι να διαπραγματεύεται με άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο.

Μετά από αρκετούς ανασχηματισμούς, η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε 17 υπουργούς, εννέα από τους οποίους ήταν γυναίκες. Η σύνθεση του Montenegro περιλαμβάνει επτά γυναίκες.

«Αναλυτικός, στοχαστικός, ρεαλιστής»

Γνωστός ότι είναι προσεκτικός με τα λόγια του, ο Miranda Sarmento είπε στο περιοδικό Noticias τον Ιούλιο ότι ήταν στη φύση του να είναι «αναλυτικός, στοχαστικός, ρεαλιστής».

Είναι υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της μείωσης του δημόσιου χρέους μέσω πολιτικών που προωθούν την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών για οικογένειες και εταιρείες.

Υπό τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση από το 2015, η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με σταθερούς ετήσιους ρυθμούς άνω του 2% και παρουσίασε δημοσιονομικά πλεονάσματα τελευταία, χρησιμοποιώντας τα μετρητά για τη μείωση του δημόσιου χρέους και κερδίζοντας επαίνους από τις Βρυξέλλες και τους επενδυτές, οι οποίοι δεν αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική σύνεση .

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση καλείται να πρέπει να αντιμετωπίσει μια εξοντωτική στεγαστική κρίση, χαμηλούς μισθούς, χαλάρωση της υγειονομικής περίθαλψης και διαφθορά στο φτωχότερο έθνος της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Miranda Sarmento έχει ασκήσει έντονη κριτική στους Σοσιαλιστές τα τελευταία οκτώ χρόνια, περιγράφοντας το πλεόνασμα του 2023 ως «παγίδα», καθώς προέκυψε «από πάρα πολλούς φόρους, χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή