Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση για Ελλάδα από τους πρώτους μήνες του έτους σοβαρή ένδειξη ότι η χρονιά εκτός απροόπτου θα καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ. Τα στοιχεία της TUI δείχνουν ότι η ζήτηση για Ελλάδα από όλα τα γραφεία της είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι όπως αποκάλυψε ο Sebastian Ebel διευθύνων σύμβουλος του TUI Group του μεγαλύτερου tour operator στον κόσμο, στην  εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας, «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination».

Παράλληλα ο ίδιος εκτίμησε ότι η TUI θα μετακινήσεις φέτος προς τη χώρα μας 10% περισσότερους τουρίστες από ότι πέρυσι.

TUI: Ισχυρά κέρδη για το τρίμηνο – Ψηφίζουν οι μέτοχοι για το delisting από το Λονδίνο

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στελέχη της TUI πηγαίνει και φέτος με πολύ καλούς αυξητικούς ρυθμούς κάτι που δεν συμβαίνει για άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος. Όσον αφορά στην Τουρκία οι αρχικοί ρυθμοί φαίνεται να έχουν περιορισθεί ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ebel η Τουρκία δεν είναι ανταγωνιστική προς την Ελλάδα καθώς η χώρα μας προσελκύει υψηλότερου προφίλ τουριστών.

Για την TUI η Ελλάδα έχει αλλάξει μετά και την πανδημία που την αντιμετώπισε πολύ σωστά ως τουριστική αγορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Η πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination»

Μιλώντας για την πρωτοβουλία “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination”, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός είναι  πηγή ανάπτυξης και πλούτου, ωστόσο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση ώστε να αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί. Στόχος είναι να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και τοπικής κοινωνίας, τόνισε.

Τον στόχο αυτό υπηρετεί και η πρωτοβουλία The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination. Πρόκειται για μία δημιουργική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Όμιλο TUI το ίδρυμα TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου τους εταίρους και την τοπική κοινωνία, η οποία επιδιώκει να συνδημιουργήσει λύσεις από κοινού με στόχο να μετασχηματίσουν τη Ρόδο στον 1º ολιστικά Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό παγκοσμίως.

Όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι φορείς, η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία ενώνουμε δυνάμεις στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο για “ένα βιώσιμο μέλλον για όλους”, είναι το «μότο» της πρωτοβουλίας.

Όπως είπε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έχουμε σχέδιο, που δείχνει ωριμότητα και σοβαρότητα και καταδικάζει μια περίοδο που έλεγε ότι είμαστε παρατηρητές.

Θέλουμε συνέχισε ένα  ανθεκτικό και βιώσιμο προορισμό. Το πρόγραμμα είναι 5ετές και συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 100 φορείς.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών τουριστικών προορισμών προς την βιωσιμότητα και την αειφορία. Η Υπουργός κα Κεφαλογιάννη τόνισε πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη δράση του Rhodes Co-Lab, καθώς θα θέσει τις βάσεις για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή πολιτικών και την μέτρηση αποτελεσμάτων, σε όλα τα στάδια μετασχηματισμού της τουριστικής προσφοράς της Ρόδου.

Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση που έχουμε μπροστά η οποία είναι βέβαιο ότι θα πλήξει αν δεν αντιμετωπισθεί το σύνολο των τουριστικών προορισμών με έμφαση στην ανατολική Ελλάδα. Το κράτος πρέπει να κινητοποιηθεί και πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό των πραγμάτων για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στο Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά που ιδρύεται μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι βιωσιμότητα  στα Δωδεκάνησα εξαρτάται άμεσα από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρέπει η Ρόδος να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο ύψους τουλάχιστον 2 δις. ευρώ, όπως είπε η κα. Σδούκου. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτή η πολιτεία θα ακολουθήσει στη Ρόδο ένα υβριδικό μοντέλο με την αξιοποίηση της τεχνολογίας των ΑΠΕ και της μπαταρίας όπως είπε.

Πανευρωπαϊκή διάσκεψη τουριστικών φορέων τη Ρόδο

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Hotrec σημείωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν εμάς απασχολούν και τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τη βιωσιμότητα απλώς όλοι έχουν διαφορετική αφετηρία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βασιλικός αποκάλυψε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στη Ρόδο για πρώτη φορά μια πανευρωπαϊκή συνάντηση όλων των φορέων που συνδέονται με τον τουρισμό με στόχο την έκδοση μια δήλωσης υπέρ του περιβάλλοντος και των μέτρων για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να κοιτάμε την επόμενη γενιά στα μάτια, είπε ο κ. Βασιλικός. Τέλος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και κάτοικος της Ρόδου κ. Γιάννης Χατζής σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι είναι πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες