Συστάσεις προς την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, απευθύνει ο ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, καλώντας την να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Οι νομοθέτες ενέκριναν αυτόν τον μήνα έναν τροποποιημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024 που πρόσθεσε δεκάδες δισεκατομμύρια σέκελ για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει πλέον τους έξι μήνες.

Ο Amir Yaron, διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, είπε ότι προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθος του αμυντικού προϋπολογισμού με ενημερωμένο τρόπο, θα πρέπει να συσταθεί σύντομα μια επιτροπή: «Θα πρέπει να οριοθετήσει τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ τα επόμενα χρόνια και να διαμορφώσει ένα κατάλληλο πολυετές πρόγραμμα προϋπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις επιπτώσεις στην οικονομία», είπε σε επιστολή του προς τους υπουργούς και τα μέλη του κοινοβουλίου στην ετήσια ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για το 2023.

«Είναι σημαντικό εάν υπάρξει πρόσθετη αύξηση σε αυτόν τον προϋπολογισμό, πέρα ​​από ό,τι έχει ήδη αποφασιστεί, να συνοδεύεται από δημοσιονομικές προσαρμογές που θα αποτρέψουν τουλάχιστον μια διαρκή αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ».

Αυξημένες δαπάνες

Το Ισραήλ σκοπεύει να προσθέσει περίπου 20 δισεκατομμύρια σέκελ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) δαπανών για την άμυνα κάθε χρόνο στο μέλλον.

Ο τροποποιημένος προϋπολογισμός επιτρέπει επίσης την καταβολή αποζημιώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την επίθεση-σοκ της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Καθορίζει έλλειμμα 6,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024, αναθεωρημένο από το προπολεμικό επίπεδο 2,25%. Τον Φεβρουάριο, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 5,6% τους προηγούμενους 12 μήνες από 4,8% τον Ιανουάριο.

Ο Yaron είπε ότι η οικονομία του Ισραήλ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας και αδύναμες βασικές δεξιότητες. Η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε 2% το 2023. Ο τραπεζίτης είπε ότι η οικονομία του Ισραήλ μπήκε στον πόλεμο με καλά οικονομικά μεγέθη και στο παρελθόν έχει ανακάμψει γρήγορα από τις κρίσεις.

«Η εφαρμογή υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής κατά την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων, ταυτόχρονα με τον χειρισμό των θεμελιωδών προκλήσεων για την οικονομία και την ενθάρρυνση των παραγόντων ανάπτυξής της, θα βοηθήσει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Yaron.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή