Επενδυτικές ευκαιρίες στην πυρηνική ενέργεια της Ευρώπης αναζητούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών τα ΗΑΕ έχουν ήδη προσεγγίσει για το θέμα αυτό ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Ως μέρος της δραστηριότητάς τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζήτησαν την ιδέα της κρατικής εταιρείας Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) να γίνει μειοψηφικός επενδυτής σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς πόρους, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η ENEC έχει φιλοδοξίες να γίνει μια διεθνής εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που θα κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας άλλων εθνών, χωρίς να τις διαχειρίζεται ή να τις εκμεταλλεύεται, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Γαλλία: Σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν για ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια

Η ENEC, που ανήκει στην ADQ του Άμπου Ντάμπι, διεξάγει συνομιλίες για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέθεσαν οι πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, χωρίς να διευκρινίσουν. Οι πλούσιες σε μετρητά παραγωγοί πετρελαίου Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αναζητά πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις στο πυρηνικό έργο μεγάλης κλίμακας Sizewell C που κατασκευάζεται από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Μνημόνιο κατανόησης

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βρετανία υπέγραψαν τον Δεκέμβριο το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης για την πολιτική πυρηνική συνεργασία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου περισσότερες από 20 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ικανότητα, έως το 2050.

«Το Sizewell C είναι ένα κρίσιμο μέρος της ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου για νέα πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι κεντρική στα σχέδια  για την επίτευξη ενός χαμηλού κόστους, καθαρού και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και του Net Zero. «Η εμπορική δομή του έργου υπόκειται σε συνεχή ανάπτυξη και εμπορικά ευαίσθητες συζητήσεις», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω.

Ως μέρος «διεθνών σχεδίων ανάπτυξης και επενδύσεων, η ENEC συνεργάζεται με πολλούς εταίρους για να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας τόσο σε νέα πολιτικά πυρηνικά έργα όσο και σε τεχνολογίες πολιτικής πυρηνικής ενέργειας και σε συναφείς τεχνολογίες καθαρής ενέργειας όπως το καθαρό υδρογόνο», ανέφερε η ENEC σε δήλωση στο Reuters. .

Η EDF από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει.

Χρηματοδότηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η EDF βρίσκονται «σε καλό δρόμο» να συγκεντρώσουν 20 δισεκατομμύρια λίρες (25,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Sizewell C μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ένας υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου στους Financial Times τον Ιανουάριο, χωρίς να κατονομάσει τους επενδυτές. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν παρατάξει επενδυτές στο Άμπου Ντάμπι για το Sizewell C, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου πέρυσι.

Οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι, μεταξύ των προτάσεων, η ENEC θα μπορούσε επίσης να είναι εταίρος στην ανάπτυξη νέας υποδομής πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένης της σχετικά πρόσφατης εμπειρίας της στην κατασκευή μιας εγκατάστασης.

Η ENEC επέβλεψε την κατασκευή του μοναδικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής των ΗΑΕ , ο οποίος κατασκευάστηκε στο Άμπου Ντάμπι από την Korea Electric Power Corp (KEPCO) και ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το 2021.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν να επεκτείνουν την πυρηνική ενέργεια – μια πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα – σε μια προσπάθεια να επιτύχουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Διαφωνίες

Ωστόσο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένα σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία έπεσε σε δυσμένεια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011.

Η έλλειψη επενδύσεων, οι υπερβάσεις κόστους και οι καθυστερήσεις έχουν επίσης ταλαιπωρήσει τα πρόσφατα έργα.

Η υποστήριξη της ENEC από ένα πλούσιο κράτος του Κόλπου θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι επενδυτικές προκλήσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πολιτική αντίθεση σε μια επένδυση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Οι κρατικές επενδύσεις των Εμιράτων έχουν προκαλέσει πρόσφατα ανησυχίες στη Βρετανία, η οποία εμπόδισε μια κρατική εξαγορά της εξέχουσας συντηρητικής εφημερίδας Telegraph.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι μια πρόσφατη επένδυση από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών E& που συνδέεται με τα ΗΑΕ δημιούργησε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αν και ενέκρινε τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια