Μαζική επίθεση στην ενεργειακή υποδομή και τη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι χρησιμοποίησε «όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας με βάση τον αέρα» και drones.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, η λειτουργία των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας που ασχολούνται με την κατασκευή και την επισκευή όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών έχει διακοπεί. Όλοι οι στόχοι της απεργίας έχουν επιτευχθεί. Τα αντικείμενα τα οποία είχαν παραχθεί χτυπήθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά το υπουργείο .

Παράλληλα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία εξαπέλυσε 16 πυραύλους και 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα Telegram, η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατάφερε να καταρρίψει εννέα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εννέα από τους πυραύλους. Δεν έκανε γνωστούς τους στόχους τους.

Εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και δημιουργώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν τα μπλακάουτ που είχαν αντιμετωπίσει τον πρώτο χειμώνα του πολέμου.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι πέντε από τα έξι εργοστάσιά της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και ότι έχει χαθεί το 80% της ικανότητάς της να παράγει ηλεκτρικό, ενώ οι επισκευές μπορεί να απαιτήσουν έως και 18 μήνες.

Κίνδυνοι

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στοχεύει δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς και απειλεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη γειτονική Μολδαβία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 190 πυραύλους και 140 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed κατά της Ουκρανίας, είπε ο Ζελένσκι. Οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές άνω των 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, εκτιμά το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω