Την εξίσωση της ανεργίας προσπαθούν να λύσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μην κάνουν το ιστορικό λάθος της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων. Αλλά τα δεδομένα… δεν βοηθούν.

Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές δεδομένων, οι διακυμάνσεις στη μετανάστευση, οι γρήγορες αλλαγές στις συνθήκες εργασίας στον απόηχο της πανδημίας και η χαμηλότερη συμμετοχή στις δημοσκοπήσεις συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στους στατιστικολόγους της αγοράς εργασίας.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν εάν οι επίσημες εκθέσεις μπορούν να αποτυπώσουν την ακριβή πορεία της αγοράς εργασίας. Άλλωστε, είναι συνεχείς οι αναθεωρήσεις σε κρίσιμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μόνο έναν από τους πολλούς πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Από τις αρχές του 2023, ο τελικός αριθμός μισθοδοσιών, εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στις ΗΠΑ έχει υποβαθμιστεί από την πρώτη εκτίμηση επτά φορές. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, που αρχικά χαρακτηρίστηκε «εκπληκτικός», μειώθηκε κατά 124.000 έναν μήνα αργότερα.

Σοβαρές οι αποκλίσεις

Οι αποκλίσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στους ρυθμιστές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν εάν η αγορά εργασίας είναι ισχυρή ώστε να αρχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Μια επιβράδυνση θα αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η απότομη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να προκαλέσει νέα άνοδο του πληθωρισμού.

«Όλοι βλέπουν τα πρώτα στοιχεία των μισθοδοσιών και σκέφτονται… Ω, ναι, και αυτό θα αναθεωρηθεί», σχολίασε σκωπτικά ο Jason Furman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Άλλωστε, τους προηγούμενους μήνες αρκετοί υποψιάστηκαν ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας μπορεί να υποτιμούν επίσης τη διόγκωση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Ο Jared Bernstein, επικεφαλής οικονομολόγος του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι ενώ η ποιότητα των δεδομένων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμενε «πολύ υψηλή» και το BLS έκανε «εξαιρετική δουλειά», το ζήτημα του εάν τα δεδομένα αποτύπωναν σωστά την αύξηση της μετανάστευσης «ήταν ένα πραγματικά μια σημαντική πτυχή».

Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με τα δεδομένα τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής για μήνες δεν μπορούσε να δημοσιεύσει ούτε καν την αρχική εκτίμηση της ανεργίας, επειδή το ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνα του εργατικού δυναμικού είχε πέσει τόσο πολύ που ήταν αναξιόπιστο.

Το ONS εξακολουθεί να προειδοποιεί τους χρήστες να αντιμετωπίζουν τα ανομοιογενή δεδομένα που δημοσιεύει τώρα με εξαιρετική προσοχή – περιπλέκοντας τις αποφάσεις για πολιτικές όπως ο κατώτατος μισθός και τα επιτόκια, και δυσκολεύοντας τους τοπικούς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστησε επίσης την προσοχή στη μείωση των ποσοστών ανταπόκρισης στην έρευνά της για το εργατικό δυναμικό στην αρχή της πανδημίας, λέγοντας ότι ενδέχεται να εισάγει «τυχαία και συστηματικά σφάλματα» στα δεδομένα της σε μια εποχή που «η εργασιακή πραγματικότητα πολλών ανθρώπων έχει αλλάξει εκτενώς».

Στον Καναδά, η στατιστική υπηρεσία αγωνίστηκε να διατηρήσει το ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνά της για το εργατικό δυναμικό μετά από μια ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid – αν και η Statcan δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η έρευνα εξακολουθεί να δίνει μια αξιόπιστη εικόνα.

Κίνητρα

Οι μεγάλες αποκλίσεις έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις στατιστικές υπηρεσίες, με ορισμένες εξ αυτών να φτάνουν στο σημείο να προσφέρουν κίνητρα για να ενισχύσουν τη συμμετοχή στις έρευνές τους.

Το ONS δοκίμασε δωρεάν κουπόνια 10 λιρών, πρόστιμα σε άτομα που δεν απάντησαν και πιο σύντομα ερωτηματολόγια, ενώ προσπαθεί να ανανεώσει το εργατικό δυναμικό του με μια «μεταμορφωμένη» πρώτη διαδικτυακή έρευνα αργότερα φέτος.

Μια πιο ριζοσπαστική επιλογή θα ήταν να ακολουθηθεί το μοντέλο που ισχύει ήδη σε ορισμένες χώρες — συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Καναδά — και να καταστεί υποχρεωτική από το νόμο η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Στις ΗΠΑ, μόνο τέσσερις στις 50 πολιτείες καθιστούν υποχρεωτική την ανταπόκριση στις κυβερνητικές έρευνες.

Η Γαλλία, η οποία αναθεώρησε τη δική της έρευνα εργατικού δυναμικού το 2021, διαπίστωσε ότι αυτή η νομική απαίτηση είναι αδύνατο να επιβληθεί — και η ποινή των 38 ευρώ για μη συμμόρφωση είναι απίθανο να αποτρέψει όσους προτιμούν να μην απαντήσουν.

Ο απώτερος στόχος πολλών φορέων είναι να στραφούν σε στοιχεία που βασίζονται σε μεγάλα σύνολα κρατικών δεδομένων και άλλα ψηφιακά δεδομένα, με τις έρευνες να διαδραματίζουν πολύ μικρότερο ρόλο από ό,τι στο παρελθόν.

Η Denise Lievesley, η οποία ηγήθηκε της αναθεώρησης του UKSA, είπε ότι όλες οι στατιστικές υπηρεσίες του ΟΟΣΑ το θεωρούν απαραίτητο λόγω «της πτώσης των ποσοστών απόκρισης στις συμβατικές έρευνες, των αυξανόμενων απαιτήσεων για πιο έγκαιρα στατιστικά στοιχεία και των πιέσεων στους προϋπολογισμούς του δημόσιου τομέα».

Ωστόσο, η Lievesley αναγνώρισε ότι τα ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής και οι ανησυχίες για το απόρρητο περιέπλεξαν το έργο – και οι οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να εξακολουθούν να είναι ο μόνος τρόπος απάντησης σε ορισμένες πραγματικά σημαντικές ερωτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή