Με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων απειλούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Γαλλίας που στελεχώνουν νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και μουσεία, ανεβάζοντας τους τόνους στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Sophie Binet, η επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει αν θέλει οι αγώνες να κυλήσουν ομαλά. Η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων «είναι μια επένδυση που . . . υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Γαλλίας, επομένως πρέπει να ξεκλειδωθούν χρήματα για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα», είπε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στο Παρίσι για τους αγώνες.

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η περίοδος επιλέχθηκε από τους διοργανωτές καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μειώνοντας την πίεση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υποδομές, αφήνοντας χώρο στους οπαδούς των Ολυμπιακών Αγώνων.  Ωστόσο, ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων του δημόσιου τομέα εκφράζουν δυσαρέσκεια που θα αναγκαστούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Και ζητούν σε αντάλλαγμα μπόνους, υπερωρίες και υποστήριξη όπως η φροντίδα των παιδιών τους.

Εξάντληση και πληθωρισμός

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν επίσης ότι οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί και οι οδηγοί τρένων είναι ήδη εξαντλημένοι λόγω της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και είναι θυμωμένοι για την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου από τους μισθούς που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

«Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες για αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι είναι το μεγαλύτερο καλό», δήλωσε ο François-Xavier Arouls, ηγέτης του συνδικάτου Solidaires στο RATP, τον όμιλο δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού. «Αν μας πληρώσουν σωστά, θα είμαστε εκεί και θα βοηθήσουμε να κάνουμε τη χώρα περήφανη κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αν όχι . . . »

Οι διοργανωτές των θερινών αγώνων επέλεξαν μια φιλόδοξη αλλά και υλικοτεχνική προκλητική μορφή στην οποία πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε προσωρινούς χώρους χτισμένους σε εμβληματικούς ιστορικούς χώρους όπως το Grand Palais και η Place de la Concorde.

Οι ανησυχίες σχετικά με το αν το concept θα αποσυρθεί έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ειδικά για την τελετή έναρξης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε βάρκες στον ποταμό Σηκουάνα. Έρχεται καθώς η Γαλλία έχει περάσει πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η CGT έχει ήδη υποβάλει επίσημες ειδοποιήσεις στην κυβέρνηση ότι τρία παρακλάδια της — τελωνειακοί υπάλληλοι, δημοτική αστυνομία και εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα — θα μπορούσαν ενδεχομένως να απεργήσουν και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα. Ένα άλλο σωματείο δημιούργησε έναν ιστότοπο με ζωντανό μετρητή του αριθμού των εργαζομένων των σιδηροδρόμων που έχουν εγγραφεί ως έτοιμοι να απεργήσουν.

Συμφωνίες

Ορισμένοι ειδικοί του εργατικού κινήματος έχουν υποβαθμίσει τις απειλές ως απλές διαπραγματευτικές τακτικές για να προσπαθήσουν να λάβουν μεγαλύτερα μπόνους και προνόμια. Ο υπουργός Μεταφορών Patrice Vergriete, πρώην δήμαρχος της βόρειας βιομηχανικής πόλης της Δουνκέρκης, δήλωσε με τόλμη τον Φεβρουάριο: «Δεν θα υπάρξουν απεργίες».

Τα υπουργεία αγωνίζονται να διαπραγματευτούν συμφωνίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin ανακοίνωσε τον Ιανουάριο μπόνους έως και 1.900 ευρώ για τους αστυνομικούς για να προτρέψουν μια εξέγερση.

Ο Stanislas Guerini, υπουργός Μετασχηματισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας, έχει προσφέρει έως και 350 ευρώ σε επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών και 1.000 δεσμευμένες θέσεις για τα παιδιά να πάνε στην κατασκήνωση. Αλλά δεν έχει οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τα συνδικάτα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση στα μέσα Απριλίου. «Θα βοηθήσουμε τις οικογένειες», είπε, προσθέτοντας ότι τα μπόνους θα μπορούσαν να φτάσουν από 500 ευρώ σε 1.500 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή